Atatürk çiçeği, Noel yıldızı veya Poinsettia (Euphorbia pulcherrima), anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan sütleğengiller familyasına ait bir çiçek türü.
İlki Ulu Önder Atatürk'ün en sevdiği çiçek olduğu için Atatürk Çiçeği adını almıştır.
Atatürk Çiçeği, bir diğer adıyla Ponsetya antik kültürlerde de pek çok anlam ifade eder. Poinsettia Çiçeği'nin en bilinen anlamları şunlardır: Masumiyet. Neşe.
Modern Saksıda Antoryum (ATATÜRK Çiçeği)
Atatürk'ün en sevdiği çiçek olan kasımpatı, her yıl 10. Kasım'da çelenkleri süsler. Kadife görünümlü çiçeklere. sahip kasımpatının, sarı, mor, pembe ve beyaz renkleri.
İlgili 21 soru bulundu
Doğrudan güneş ışığı almayan ortamları severler ve bu ortamlarda daha hızlı büyürler. Çiçeklenme döneminde, ortam sıcaklığının bitkiye uygun olması bitkinin daha hızlı büyüyüp gelişmesini sağlar. Atatürk çiçeği için en uygun sıcaklık 18-20 derecedir. Ortamın bu aralıkta sıcak olmasına dikkat edin.
Ortalama 60 cm boyunda olan ve 5 metreye kadar uzayabilen Atatürk çiçeği, koyu yeşil uzun yaprakları, kırmızı, pembe ya da krem rengi olabilen çanak yaprakları ve küçük sarı çiçekleriyle görsel olarak son derece etkileyici bir bitkidir.
Atatürk çiçeği, yapı itibariyle yarı gölge ve aydınlık bir yerde konumlandırılmalıdır. Hassas bir çiçek türü olduğu için doğru yerde bulunması oldukça önemlidir. İç mekân bitkisi olduğu için oda sıcaklığında sağlıklı bir şekilde büyür. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda ise yeterli gelişimi gösteremez.
1933 yılında Wenderbit Üniversitesi Profesörlerinden Kirk Landin uzun uğraşları sonucunda yetiştirdiği kımızı yapraklı bitkiye isim ararken, Atatürk ile tanışmış olan bir başka Profesör Atatürk'ün doğaya olan ilgisine ve bilgisine hayranlığından dolayı bu bitkiye “Atatürk Çiçeği” isminin verilmesini teklif etmiştir.
Peki Atatürk çiçeği balkonda yetişir mi? Bitki için elverişli ortam mevcutsa Atatürk çiçeği balkonda da yetişebilir. Ama az önce de belirttiğimiz gibi sıcaklığın çok soğuk ya da çok sıcak olmaması gerekir.
Atatürk çiçeği bitkisi ne çok sıcak ne de çok soğuk havalardan hoşlanıyor. Bu nedenle bulunması için en ideal sıcaklıkların 10 ila 19 derece arasında olan sıcaklıklar olduğu söyleniyor. Aynı şekilde güneş ışığına doğrudan maruz kalmayı sevmeyen bitki, aydınlık ortamlardan hoşlanıyor.
Genellikle Atatürk çiçeği, karanfil, difenbahya gibi çiçeklerde rastlanıyor. Nemin neden olduğu unlu bitler, bitki özsuyu ile besleniyor. Hatalık, yaprak düğümlerinde veya saplarda pamukçuğa benzeyen beyaz tepecikler oluşturuyor. Hastalık ayrıca, yaprak sapları veya çiçeklerde yapışkan bir madde bırakıyor.
Atatürk çiçeği, renkli ve hoş görünümüyle bulunduğu ortama şık bir ambiyans sağlar. Bu nedenle dekoratif amaçlı sıklıkla tercih edilir. Güzel görünümü ile dikkat çeken Atatürk çiçeği, evlerde veya sıkça tercih edilen bir çiçektir. Hava akışını temizleyen, oldukça faydalı olan bu çiçek bir süs bitkisidir.
Dünyanın pek çok yerinde ve ülkemizde sıklıkla yetiştirilen ponsetya çiçeği bakımı biraz zor gözükmüş olsa da dikkat edildiğinde uzun süre boyunca yaşayan eve, bahçeye ve balkona güzellik katan bir çiçek olmaktadır. Ponsetyaya da bilinen diğer adı ile Atatürk Çiceği'ne takılan pek çok isim bulunmaktadır.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Dökülen yaprakların saksıdan uzaklaştırılması gerekir. Atatürk çiçeği budama işlemiyle birlikte daha uzun ömre sahip olabilir. Dalların üzerinde bulunan çiçekler solduktan sonra bitkinin tekrar çiçek açabilmesi için solan çiçek ve yapraklar kesilerek budanır.
Yılbaşı Çiçeği Neden Büyümüyor? Bakımı nispeten kolay bir bitki olan yılbaşı çiçeği serin ortamda olduğu ve gerektiği şekilde sulandığı sürece her sene çiçek açacak ve büyümeye devam edecektir. Çiçek açtığı dönemde ve sıcak yaz aylarında düzenli sulamalısnız.
Kış aylarında ise cam güzeli çiçeğinin haftada bir kez sulanması yeterlidir. Bitki üstten sulanırken nemin tüm toprağa ulaştığından emin olmak gerekir. Cam güzeli çiçeğinin bakımı için verilen su miktarı her seferinde aynı olmalıdır. Akşam sulama yapıldığında ertesi sabah saksı tabağında biriken fazla su dökülmelidir.
Aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan, klimadan uzak bir köşeye yerleştirilmelidir. Mum çiçeği, oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyla, kışın 2 haftada bir, yazın ise haftada 1 kez sulanmalıdır. Sıcak günlerde yapraklarına su sıkılabilir. 3-4 ayda bir bitkiye besin ilavesi verilmelidir.
Suda köklenen çiçekler; telgraf çiçeği, kurdele çiçeği, pothos sarmaşığı ve dua çiçeği olarak sıralanmaktadır. Bu çiçek çeşitlerini kolaylıkla suda köklendirebilirisiniz. Çiçeklerin suda köklenmesi için suyun bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor. Fermente olan şeker çiçeklerin dallarını coşturarak toprağı da besliyor. Sadece 1 yemek kaşığı toz şeker serpmek yetiyor.
Kış aylarında saksı bitkileri üşür ve şoka girerler. Yaprakları ve gövdesi yumuşamaya ve eğilmeye başlar. Bu durumu çoğumuz susuzluk olarak algılarız ve su verip bitkilerimizin daha da fazla zarar görmesine neden oluruz. Aynı şekilde, aşırı güneşe çıkarılan bitkilerin yaprakları yanar ve toprakları sıcaktan sertleşir.
Atatürk çiçeği: Bir zamanlar inanıldığı kadar toksik olmasa da, bu bitki kedilerde hala mide-bağırsak rahatsızlığına neden olabilir.
Buz çiçeği güneş ışığını çok sever. Buna rağmen yarı gölge alanlarda da rahatlıkla gelişimine devam edebilen bir çiçektir. Kış aylarında kuruyan yapraklarının budanması çiçeğin gelişimine fayda sağlaması bakımından önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri