Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün Kurduğu Fabrikalar. “Dışarıdan aldıklarımızı şimdi kendimiz yapıyoruz” sloganıyla yola çıkılan ve 386 sanayi kuruluşunu 10 yılda 1087'ye çıkaran bir dönem; cumhuriyetin ilk yılları…
Devlet tarafından Tanzimat dönemi boyunca 160 fabrika kurulduğu bilgisinin41 yanında özel sektör tarafından 1915 yılına kadar gıda, toprak, deri, tahta, tekstil, kâğıt ve kimya sektörlerinde 214 fabrika (1880'e kadar 56, 1881-1890 arası 19, 1881-1900 arası 32 ve 1901-1915 arası 107) kurulduğu vurgulanmaktadır42.
Cumhuriyetin ilanından sonra Askerî Fabrikalar Umum Müdürlüğü kuruldu. Merkezi Ankara'da olan bu oluşum, İstanbul, Kırıkkale ve yurdun birçok köşesinde yer alan kuruluşlarla, Cumhuriyet yönetiminin sanayi yapılanmasının temel taşlarından biri oldu.
Muhalefetin “Türkiye'de fabrika kurulmuyor” iftiralarını rakamlar yalanladı. 2002'de 138 olan OSB sayısı, 2022'de 378'e yükseldi. 12.800 olan fabrika sayısı ise 74.200 oldu. 5 bin yeni fabrika da yolda. Türkiye'nin üretim hamlesi son 20 yılda ciddi bir ivme kazandı.
İlgili 28 soru bulundu
Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, yapıldığı dönem ve konumu itibariyle, büyük bir devrimin eseridir.
Tarihçe. Romalılar tarafından çeşitli üretim birimleri ve büyük değirmenler kurulduğu halde çağdaş anlamda fabrikanın ilk örneği Venedikliler tarafından kullanılmış Venetian Arsenal yapısıdır.
Bunların yanı sıra fotoğraflarına ulaşılamayan Bursa Süt Fabrikası, Zonguldak Taş Kömür Fabrikası, Barut, Tüfek ve Top Fabrikası, Bitlis Sigara Fabrikası, Malatya Bez Fabrikası ve İzmir Klor Fabrikası da Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ileri görüşlülüğü ve dehasıyla kurulmuştur.
Osmanlı'dan bize kalan sadece dört önemli fabrika var: Hereke İpek Dokuma, Feshane Yün İplik, Bakırköy Bez ve Beykoz Deri fabrikaları...
Osmanlı'dan sadece 4 fabrika kaldı
Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kalan sadece 4 önemli fabrika vardı: Hereke İpek Dokuma, Feshane Yün İplik, Bakırköy Bez ve Beykoz Deri fabrikası…
Kuruluş tarihi itibariyle, Yalova kağıt imalathanesi 1. Mahmut döneminde açılmış ve kullanıma başlamıştır.
19. yüzyılın başlarında Avrupa'da şeker sanayinin gelişmeye başlaması, Osmanlı Devleti'ni de harekete geçirmiş ve şeker fabrikası kurulması için bazı girişimler yapılmıştır. 1840 yılında, Arnavutköylü Dimitri Efendi, İstanbul yakınında bir şeker fabrikası kurmak için faaliyete geçmiştir.
Süt Fabrikası, Zonguldak Taş Kömür Fabrikası, Barut, Tüfek ve Top Fabrikası, Bitlis Sigara Fabrikası, Malatya. Bez Fabrikası ve İzmir Klor Fabrikası da. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa.
Cumhuriyet döneminde Atatürk, Ankara'da ilk ale fabrikasını kurdu.
Yapılan onarım içinde 126 cami ve mescidi serif ile 31 medrese 22 su yolu 175 gelir getiren yer ve 26 hamam bulunmaktadır. Yunanlılar hala ülkede olsa bu 126 camii tekrardan yapılır mıydı? Ama bak sende diyorsun 1923 te yapılmış diyenleri duyar gibiyim.
Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması
1934 yılında Ankara Orman Çiftliği'nde inşa edilen Bira Fabrikası milli sermaye ile kurulan ilk biracılık kuruluşu oldu.
Bu istikametteki ilk ciddi teşebbüs Uşak'lı Molla Ömeroğlu Nuri (Şeker) adında bir çiftçi tarafından başlatılmıştır. Uşak'ta mahalli birçok müteşebbisin iştiraki ile 19.4.1923 tarihinde 600.000 TL sermaye ile kurulan ' Uşak Terakki Ziraat T.A.Ş.
Müteahhitliği Abdurrahman Naci Bey üstlendi. Temeli dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 20 Mayıs 1934'te atıldı. İnşası 16,5 ayda tamamlandı. Açılışı, 16 Eylül 1935'te Ekonomi Bakanı Celal Bayar tarafından yapıldı.
Buna göre dünyanın en büyük tesisi Almanya'nın Wolfsburg kentindeki Volkswagen'in fabrikası. Büyüklüğü 6.5 milyon metrekare olarak açıklanan tesisin metrekaresinin büyüklüğü sebebiyle çalışanlar bisiklet ile departmanlar arasında ilerliyor.
Bakırköy Bez Fabrikası ise 1850 yılında özel sektöre ait bir kuruluş olarak Barutçubaşı Ohanez tarafından Basmahane adıyla kurulmuştur.
Tekstil sektöründe kurulan ilk modern fabrika olarak makine ve su kuvvetiyle işleyen Beykoz'daki çuha fabrikası (1805) ve aynı bölgedeki kâğıt fabrikası, 1827'de Eyüp civarında kurulan bir iplik eğirme fabrikası, 1830'ların başlarında Beykoz'da kurulan deri tabakhanesi ve ayakkabı imalathaneleri vb. girişimler bu ilk ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri