Meslekte 25 yılını doldurmuş sağlık personeli nöbetten muaf tutulacak. Ayrıca hamile bayan personele, gebeliklerinin 24. haftasını tamamladıktan sonra doğum öncesi izne ayrılıncaya kadar nöbet yazılmayacak.
Ayda en fazla sekiz nöbet tutulacak
Yeni yönetmeliğe göre, uzmanlık öğrencileri (asistan hekimler) üç günde birden daha sık olmamak kaydıyla ayda en fazla sekiz nöbet tutacak. Gece nöbeti tutan uzmanlık öğrencileri, nöbetin ertesi günü sağlık hizmeti sunumunda görev almayacak.
(5) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar. (6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez.
İç hastalıkları, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nöroloji, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji, Kardiyoloji, Anestezi ve Reanimasyon, Aile hekimliği branşlarından hekimler mutlaka acil serviste nöbet tutacak.
g) (Ek:RG-28/10/2016-29871) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
İlgili 44 soru bulundu
Meslekte 25 yılını doldurmuş sağlık personeli nöbetten muaf tutulacak. Ayrıca hamile bayan personele, gebeliklerinin 24. haftasını tamamladıktan sonra doğum öncesi izne ayrılıncaya kadar nöbet yazılmayacak. Tedavi ve muayene olmak için Bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarına gelen sağlık personeline öncelik tanınacak.
Anatomi, Fizyoloji, Halk Sağlığı, Hava ve Uzay Hekimliği, Histoloji ve Embriyoloji, Spor Hekimliği, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Genetik ve Tıbbi Patoloji bölümlerinde istisnai durumlar olmadığı müddetçe hiç nöbet tutulmuyor. Adli Tıpta ve Sualtı Hekimliğinde icap nöbetleri tutuluyor.
Yasal olarak hafta içi 12 saat, hafta sonu 24 saat olacak şekilde nöbet tutuluyor. Özellikle 'çömez' denen asistan hekimler ayda 14 nöbet tutuyor.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek Madde 33. maddesinde belirlendiği üzere, 130 saat fazlası için ödeme yapılmamaktadır. 130 saat üzeri nöbetler için, o ay tutulan nöbetlerin zaman sıralaması baz alınır.
Geceyi yoğun mesai ile uykusuz geçiren personele, kurumun personel durumu ve imkanları müsait olmak, hizmeti aksatmamak kaydıyla evinde veya kurum içerisinde lüzum görüldüğü sürece dinlenmesi için baştabip izin verebilir. Bu takdirde de bunlar acil durumlarda baştabip veya nöbetçi tabibin davetine uymaya mecburdurlar.
Nöbet hizmeti istirahatsiz 24 saati geçemez.
24 saatlik nöbet esnasında gece doktor kendisine ait nöbet odasında uyur. Hasta gelince haber verilir ,bakar ve yatar. Kadrolar sınırlı olduğundan vardiya durumunda daha sık sıra geleceğinden bu da istenmez.
Bu durumda haftada birden fazla tutulan nöbet görevine herhangi bir ücret ödenmemektedir. Haftada birden fazla verilen nöbet görevi angaryadır. Anayasamızın 18. Maddesine göre angarya yasaktır. Bu şekilde verilen ikinci nöbet görevi öğretmenler üzerinde büyük bir angarya oluşturmaktadır.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
Nöbet tutan çalışanın çoğunlukla ertesi gün nöbet izni kullanarak çalışma yapmaması sebebiyle, normal mesai devam çizelgeleri de mutlaka getirtilmelidir.
Sağlık personelleri için 2023 yılı 1 Temmuz'dan geçerli olacak saatlik nöbet ücreti 37,95 TL ile 85,38 TL arasında değişiyor.
başlıklı 43. maddesinin B bendinde Baştabip dâhil dört ve daha yukarı tabip bulunan kurumlarda normal nöbet tutulacağı; Ancak baştabip dâhil beş veya yukarı tabip olduğu zaman baştabip nöbet tutmayacağı hüküm altına alınmıştır.
İlk şart, haftalık çalışma süresinin (40 saat) dışında çalışılmış olmasıdır. İkinci olarak ilgili kurumun, nöbet karşılığında izin kullanılmasına müsaade etmemiş olması gerekir. (Şayet nöbet karşılığında izin kullandırılmış ise ayrıca nöbet ücreti ödenmeyecektir.)
Sonuç olarak sağlık çalışanlarının nöbet sürelerinin hukuka uygunluğu konusunda sağlık sisteminin düzenlenme biçimi ve insanların sağlık hizmetine günün herhangi bir saatinde ihtiyaç duyabilme olasılığından ötürü nöbetin varlığı bir zorunluluktur.
sürelerinin en çok 48 saat olabileceği belirtilmiştir. hekimlerinin haftalık çalışma süresi 40 saattir. durumlar hariç, haftada kırk saatten az olmamak kaydı ile ilgili aile hekiminin talebi ve yerel sağlık idaresinin onayı ile belirlenen çalışma saatleri içinde çalışırlar.
Başhekim talimatı: Profesör, doçent ve uzman hekimler eşit sayıda nöbet tutacak.
“(4) Müstakil acil branş nöbetleri, öncelikle iç hastalıkları, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları, beyin cerrahi ile ortopedi ve travmatoloji, kardiyoloji, nöroloji, anestezi ve reanimasyon branşlarında düzenlenir.
Eğitim hastaneleri dışında uzman baştabib yardımcısı ile birlikte uzman tabib adedi normal nöbet tutmaya müsait kurumlarda baştabib yardımcıları da normal nöbete girerler. C) Acil nöbetler: Uzman durumu müsait olan kurumlarda lüzum görülen branşlar için normal nöbete ilave olarak ayrıca acil nöbeti konulabilir.
Personelin kanunen bakmakla yükümlü olduğu (bakıma muhtaç) engelli aile bireyi varsa ve bu durum hakem hastanelerden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelenebiliyorsa personel, mesai saatleri dışındaki nöbet görevlerinden ve gece vardiyasından muaf olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri