İstanbul'da doğup büyüyen Fikriye Hanım, Fransızca ve Rumca biliyor ud ve piyano çalıyordu. Fikriye Hanım, İstanbul'da Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ikinci eşi (Mustafa Kemal'in üvey babası) Ragıp Beyle olan akrabalığı vasıtasıyla Zübeyde Hanımla yakın ilişkiler kurmuş ve o dönemde Mustafa Kemal'i tanımıştır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün üvey babası tarafından akrabasıdır. “Çankaya'nın ilk hanımefendisi” olarak bilinir. Mustafa Kemal'e aşkı, yaşamı ve ölümündeki gizemler araştırmalara ve kurgu eserlere konu olmuştur.
Makbule:Latife Atatürkü,Fikriye ise Mustafa Kemali sevmiştir.
Latife Teyzem zaten evlilik sözünü Atatürk'ün kadınlara ve Latife Teyzem'e politika yapma hakkı tanıması üzerine verdiği için ve bu söz yerine getirilmediği için aslında boşanmanın en büyük sebeplerinden biri de bu olduğunu söylüyor. Makbule Hanım ile daha yakın zaten Makbule Hanım bu konuda da 'Sen hata ettin.
Çünkü; Fikriye Hanım yıllarla Gazi'nin muhitinde bulunmanın, ona hizmet ederek hayatının hususiyetine karışmış olmanın hasıl ettiği ve sonuç olarak Gazi'yi yakından uzaktan gören her insanın duyması tabii olan hayranlık ve bağlılık hislerine fazlasıyla sahip görünmekte idi.
İlgili 42 soru bulundu
Atatürk ile nikâhlanması
Mustafa Kemal Atatürk ile Latîfe Hanım, 29 Ocak 1923 tarihinde, Muammer Bey'in Göztepe'deki Uşakîzâde Köşkü'nde dinî nikâhla evlendiler. Nikâh bazı yönlerden dönemin âdetlerine uymuyordu.
Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım, 29 Ocak 1923 tarihinde, Göztepe'deki Uşakîzâde Köşkü'nde dinî nikâhla evlendiler. Nikâh bazı yönlerden dönemin âdetlerine uymuyordu.
Latife Hanım, uygun bir karargâh arayışı içindeki Mustafa Kemal'i Göztepe'deki köşklerine davet etmiş, o da kabul etmişti. Latife Hanım, köşkte Mustafa Kemal'in adeta sekreteri olmuştu. Önceleri bilerek geride kalmış ve Mustafa Kemal'in istediklerini yapmakla yetinmiş, daha sonra ön plana çıkmaya başlamıştı.
Ne var ki bu gençlik aşkı, belki, iki tarafça da ömür boyu sürecekti. Mustafa Kemal Atatürk'ün İlk Aşkı "Manastırlı Eleni" iki insanın yaptıkları seçimlerle ayrı mecralarda şekillenen hayatlarının, bir bakıma trajik bir bakıma ise özverili aşklarının hikâyesidir.
29 Ocak 1923 ile 5 Ağustos 1925 tarihleri arasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile 2 yıl, 5 ay, 5 gün evli kalan Latife Hanım, 13 Temmuz 1975'te İstanbul Harbiye'de vefat etmiştir. Mezarı Edirnekapı Şehitliği'ndedir.
Yeni kitabı "Dünya Astrolojisi, Türkiye"de de belirten Döşer, "Atatürk, 12 Mart 1881 doğumlu bir Balık burcu" diyor.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
Latife Hanım… Tanıdığımızı sandığımız ama aslında birkaç kare resmin içine hapsedilmiş bir kadın. Çankaya'nın uzun süren sofralarından hiddetle kalkan, Köşk'e ve Mustafa Kemal'e nizam vermeye çalışan, “kiminle evli olduğunu bilmemek”le “suçlanan”, baskın ve otoriter bir karakter.
Hasan Rıza Soyak Atatürk'teki çocuk sevgisini şöyle dile getirmektedir: “Atatürk çocukları çok severdi. Onun dilinde çocuk 'sevgi' demekti. Sevdikleri hangi yaşta olursa olsun 'çocuk' diye seslenirdi. Kendisinin çocuğu olmamıştı.
Gazi ve Fikriye filminin türü, Aşk Romanı, Tarihî Kurgu, Biyografik Kurgu olarak nitelendirilmektedir.
2 Mart 1942'de sona eren yarışma sonrasında yapılan değerlendirmeler sonucunda, Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesinin, birtakım değişikliklerle uygulanmasına karar verildi ve 9 Ekim 1944'te gerçekleştirilen temel atma töreniyle inşaata başlandı.
Bu evlilikten altı çocukları olmuştur: Fatma (1871/72-1875), Ahmet (1874-1883), Ömer (1875-1883), Mustafa (Kemal Atatürk) (1881-1938), Makbule (Boysan, Atadan) (1885-1956) ve Naciye (1889-1901).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri