Din bilimlerinin genel tanımına göre kutsal, politeizmden monoteizme kadar bütün din biçimlerinin özünü oluşturur. Herhangi bir dinde inançlı kabul edilen kişiyi Tanrı'ya, ritüele, cemaate, doktrine ve ahlâka bağlayan, onun din çerçevesinde kalmasına katkıda bulunan temel tecrübe kutsal duygusudur.
Kutsal veya mukaddes, güçlü bir dinî saygı uyandıran veya uyandırması gereken kabul görmüş; bozulmaması, dokunulmaması gereken, üstüne titrenilen değerlerdir. Kutsal, felsefe de Tanrı'ya adanmış olan, tanrısal olandır. Kişilerin manevi yönden değer verdiği, koruduğu; dinî görüş ve inançlardan oluşmaktadır.
Netice olarak söylemek gerekirse yegâne kutsal varlık Allah'tır. Kutsalın en önemli özlelliği de tam ve mükemmel olmaktır. İslâm itikadına göre ibadet, bütün eksikliklerden münezzeh olan varlığa yapılmalıdır. Bu özelliklere sahip olan da sadece Allah'tır.
Kutsiyet Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Kutsallık.
kutsal olana saygısızlık eden. ilahiyatta, din dışılık, tabiat üstünün bilin(e)memesi; ezoterik yapılarda, aşamalarına göre bazı sırlara ulaşılmaya izin verilmemesi hali.
İlgili 36 soru bulundu
Cenab-ı Allah ve O'nun isimleri, kitapları ve peygamberleri kutsaldır. Din, îman, ibadetler, Kâbe, cami ve mescitler ve bunlarla ilgili olan her şey de mübârek ve kutsaldır.
Profanlaşma, insanın iç dünyasının yoksullaşması anlamında kullanılan kavramdır. Diğer bir deyişle insanın, değerli, önemli ve kutsal olanla bağlarını koparmasıdır. Sözcüğün kökünde, Latinceden gelen fanum bulunur.
1. güçlü bir dinî saygı uyandıran veya uyandırması gereken, kutsi, mukaddes.
Kutsal olmayan: Profane. Kutsal, dinlerin özel alanına ait, soyut anlamda dokunulmaz olan, korku ve saygı uyandıran şey.
Kişinin kendisini ve çıkarlarını başkalarınınkinden üstün tutması, bencillik etmesi anlamında ahlâk ve psikoloji terimi.
İslam inancına göre Kur'an-ı Kerim, Muhammed'in gerçek bir peygamber olduğunu kanıtlayan en önemli ve en büyük mucizedir. Müslümanlar, namaz başta olmak üzere belli başlı ibadetlerinde Kur'an'dan çeşitli bölümler okurlar.
Abstract. Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet olarak bilenen ilahi dinler, dünyada en çok inananı bulunan monoteist dinlerdir. Bu dinlerin kutsal kitapları, insanlık tarihini derinden etkilemiş, aynı zamanda şekillendirmiştir.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Bu dört din İslamiyet, Hristiyanlık, Yahudilik ve Budizm'dir. Bu dört dinin her birisinin kendine ait hükümleri bulunur. Kendisine has hükümlerinin olmasının yanı sıra birbirinden farklı özellikleri de bulunmaktadır. Bunlara bir de hiçbir dine inanmayanlar eklenir.
Bu kavram, Allah tarafından bazı peygamberlere kitaplar indirildiğine, bu kitapların içeriklerinin tamamıyle doğru ve gerçek olduğuna inanmak demektir. Kitaplara iman ile ilgili Kur'an'da: "Ey iman edenler, Allah'a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman ediniz.
Kutsal zaman, kutsalın tezâhür zamanıdır ve kutsal olmayan zamanla kesintiye uğrayan bir süreklilik arz eder. İnanırlar bu iki farklı zaman türü arasındaki geçişi ritler aracılığıyla sağlarlar.6 Eliade'ın hiyerofanik zaman olarak ifade ettiği kutsal zamanın en büyük özelliği, tekrar edilebilir olmasıdır.
Mukaddes, tüm kusurlardan ve eksikliklerden azade olan, kutsal ve yüce manasına gelir. Kadın ismi olarak da kullanılan göksel, kutsal ve ilahi kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Etimoloji. (Kut/Kud) kökünden türemiştir. Temizlik anlamını içerir. Farsça Hüda kelimesinin dönüşmüş biçimi olduğu öne sürülse de aslı Türkçe Kut (kutsallık, kutluluk) kökünden türemiştir.
Hiyerofani (Grekçe: ἱερός, "kutsal" ve φαίνειν "kendini göstermek") ilk kez Mircea Eliade tarafından kutsalın tezahürü anlamında kullanılan bir kavramdır. Eliade, dinlerin kutsal (Tanrı, tanrılar, efsanevi atalar, vb.) ile kutsal olmayan arasındaki keskin ayrıma dayandığını savunmaktadır.
Gerçek varlık ve düşünsel varlık olarak iki ayrı şekilde belirtilir. Gerçek varlık varoluş olarak belirtilirken, düşünsel varlık öz olarak belirtilmektedir.
Kutsalın eş anlamı olan sözcükler şu şekilde sıralanabilir; Mukaddes. Kutsi. Mübarek.
Kutsal Kâse ya da Mukaddes Kâse, İsa'nın Son Akşam Yemeği'nde kullandığı iddia edilen, mucizevi güçleri olduğuna inanılan kap. Aramatyalı Yusuf'un, çarmıha gerilen İsa'nın damlayan kanını Kutsal Kâseye koyduğuna inanılır.
(Fr. profane) Dinle ilgisi olmayan, din dışı.
saf, katıksız anlamında kullanılan bir kelime. pür zeka, pür yetenek şeklinde kullanımları vardır.
Cehd TDK Sözlük Anlamı Nedir? TDK'ya göre cehd kelimesi mücadele anlamına gelir. Cehd Etmek Ne Anlama Gelir? Bir hedefi gerçekleştirmek için çaba göstermeye cehd etmek denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri