Ordu Müfettişliği'nden ve askerlikten çekildi. 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi'ne başkan seçildi. 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi'ne başkanlık etti. 7 Kasım 1919 Meclis-i Mebûsan için yapılan seçimde Erzurum'dan milletvekili seçildi.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1920 yılının Ocak ayında Son Osmanlı Mebusan Meclisine Erzurum mebusu seçilmiştir.
Cumhuriyet'in ilan edilmesinden hemen sonra yapılan seçimlere 333 milletvekilinin 158'i katıldı. TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa 1. turda katılanların oy birliğiyle kurucu cumhurbaşkanı seçildi.
Küçük Mustafa, Haziran 1887'de başladığı ilköğrenimine bir süre annesinin arzusuna uyarak Hafız Mehmet Efendi Mahalle Mektebi'nde devam etti. Fakat çok geçmeden babasının isteği ile Selanik'te çağdaş usullerle öğretim yapan Şemsi Efendi Mektebi'ne geçti ve ilkokulu burada bitirdi.
Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayıp, Amasya'ya, Erzurum'a, Sivas'a yönelen, daha sonra Ankara'ya, ve 9 Eylül 1922'de İzmir'e ulaşan yolculuğundan Millî Mücadele tarihimiz oluşmuştur.
İlgili 41 soru bulundu
23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi'ne başkan seçildi. 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi'ne başkanlık etti. 7 Kasım 1919 Meclis-i Mebûsan için yapılan seçimde Erzurum'dan milletvekili seçildi.
Mustafa İsmet İnönü (24 Eylül 1884, İzmir - 25 Aralık 1973, Ankara), Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Türkiye'nin 2. cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Dönemi'ndeki ilk başbakanı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilk genelkurmay başkanı.
TBMM tarafından Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü dört defa, Celâl Bayar üç defa; Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül bir defa cumhurbaşkanlığına seçildiler.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün 103. yılını kutluyor. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da açılan ilk 'Büyük Millet Meclisi', Türkiye'nin Milli Mücadele tarihinde bir dönüm noktası niteliğinde.
Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "AK PARTİ" şeklindedir. Simgesi ampuldür. TBMM'de 264 milletvekili ile en çok üyeye sahip partidir. Genel başkanı aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı da olan Recep Tayyip Erdoğan'dır.
Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır. İlkin İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanmış binanın planı evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmış, inşasına ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey nezaret etmiştir.
Hassanal Bolkiah, 1967'den beri Brunei sultanı olarak hüküm sürerek, dünyanın en uzun süredir görev yapan devlet lideridir. Vekaleten başkan olanlar bu listeye dahil edilir, ancak bir liderin ardışık olmayan dönemleri varsa, yalnızca mevcut hizmet süresi listelenir.
Sol üst: İsmet İnönü Türkiye'nin en uzun süre görev yapan başbakanıydı.
Arka plan. Kurulan ilk hükûmetin ilk başbakanı Cumhuriyet Halk Partisi üyesi İsmet İnönü'ydü. İnönü, Türk Kurtuluş Savaşı'nda başarılı bir general olmasının yanı sıra, Mudanya Mütarekesi ve Lozan Antlaşması görüşmelerinde de yetenekli bir politikacı olduğunu kanıtlamıştı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), onun çabalarıyla 23 Nisan 1920'de Ankara'da tarihî görevine başladı; Mustafa Kemal, Meclis ve Hükûmet Başkanı seçildi.
Meclis, gerek gördüğü takdirde bu süreyi uzatabilir.” Bu tasarı Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilerek 5 Ağustos 1921'de Mustafa Kemal Paşa Başkomutan unvanını aldı.
Atatürk "Güneş Dil Teorisi" nedeniyle Türk dilleri içerisinde eski Doğu ve Batı Türk dil lehçelerinden kendi Arapça ismine benzeyen isimler aramış ve bunun sonucunda da "kale, sur, ordu" anlamlarına gelen "kamal" ismiyle Arapça kökenli olup "mükemmel" anlamına gelen "kemal" ismini değiştirmiştir.
Dedesi Feyzullah Efendi'nin taşıdığı “Sofuzâde” lakabının, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adlarından ve ailenin hatıralarından yola çıkıldığında, Atatürk'ün anne soyu Konya/Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da Konyarlar olarak Rumeli'de anılan Yörüklere dayandığı anlaşılmaktadır.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri