Atatürk Köşkü, Trabzon merkezde bulunan Soğuksu Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Müzenin bulunduğu konum, Trabzon'un en merkezi bölgeleri arasında yer alıyor. Atatürk Köşkü, 1890 yılında Trabzonlu ve Rum asıllı Banker Kostantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak yaptırılmıştır.
Köşk, Trabzon merkezinde bulunan Soğuksu Mahallesi'nde yer alır.
Yalova ili, Termal ilçesinde bulunan Atatürk Köşkü, 1929 yılında 38 günde yaptırılmıştır. Mimarı Prof. S. Hakkı Eldem'dir.
Atatürk Köşkü, Trabzon merkezde bulunan Soğuksu Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Müzenin bulunduğu konum, Trabzon'un en merkezi bölgeleri arasında yer alıyor. Atatürk Köşkü, 1890 yılında Trabzonlu ve Rum asıllı Banker Kostantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak yaptırılmıştır.
Bu olay hem köşkün hem de Yalova'nın bilinirliğini arttırdı. Mustafa Kemal Atatürk, bu olaydan sonra da pek çok kez geldiği Yalova'da bu köşkte ve çınar ağacının altında dinlendi. Ölümünden sonra sahip olduğu tüm taşınmazlar gibi köşkü de Türk milletine bağışladı.
İlgili 19 soru bulundu
Atatürk Müze Köşkü ziyaretleri;
Atatürk Müze Köşkü, pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Müze; hafta sonu (cumartesi ve pazar günleri) ile ulusal bayramlarda 13.00-17.00 saatleri arasında randevu alınarak ziyaret edilebilmektedir. Ulusal bayramlarda grup olarak ziyaretçi alınamamaktadır.
Öncelikle köşkün teras bölümü bir günde kaydırılır, geri kalan iki gün içinde de ana binanın raylar üzerinde yürütülmesi işlemi tamamlanır ve bina 4.80 m. kadar doğuya kaydırılır. Böylece köşk yıkılmaktan, ağaç dalı da kesilmekten kurtulur.
Atatürk Evi, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğünce yönetilmekte olup, girişler ücretsizdir.
Yapının özellikleri
Cumhuriyet Dönemi Türk mimarlığının erken örneklerinden biri olan iki katlı ahşap yapı 245 metrekarelik alana kuruludur. Köşkte 3 kabul salonu ve banyolar ile yatak odaları, çalışma odalarını da içeren toplan 11 oda bulunur. Köşkün ahşap olması nedeniyle içinde mutfak yoktur.
Mübadele sonrasında 1923'te mülkiyeti Hazine'ye geçmiştir. 1930 yılında Trabzon İl İdaresi tarafından satın alınmış, İl Daimi Encümeni 18.05.1931 tarih ve 361 sayılı kararı ile Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa adına temlik edilmiştir.
Atatürk'ün dinlendiği koltuk ve kanepeler, yemek salonu, üçüncü katta Atatürk'ün yatak odası, banyosu, yaver odaları ve çalışma salonu vardır.
Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan ve gösterişli Avrupa simgeleri kullanılan bina, 19. yüzyıl başlarında Trabzon'a hâkim Soğuksu sırtlarında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık ev olarak yaptırılmıştır.
Köşk 1913 yılında yaptırılmış, Cumhuriyetin ilanından sonra da Özel İdarenin mülkiyetine geçmişti.
Osmanlı dönemindeki adresi Koca Kasım Paşa Mahallesi, Islahahane Caddesi olan Atatürk'ün doğduğu evin günümüzdeki adresi ise Agiu Dimitriu Caddesi, Apostolu Pavlu Sokağu, No: 17'dir. Bu noktada evin tarihinden kısaca bahsetmek yerinde olacaktır.
Başbakanlık yardımcıları Başbakanlık Merkez Binası'nda kalmaya devam etmekteydi. Günümüzde yapı, 10 Temmuz 2018 tarihinden itibaren Cumhurbaşkanı Yardımcısı tarafından resmî ikametgâh olarak kullanılmaktadır. Güncel olarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından resmi olmasa da halen kullanılmaktadır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilk defa İzmir'in kurtuluşunun altıncı günü, 14 Eylül 1922'de Uşakizade Köşkü'ne gelmiştir. Bu gelişinde 16 gün kalan Gazi, Köşkü “Başkomutanlık Karargâhı” olarak kullanmıştır. Bu süreçte yerli ve yabancı birçok devlet adamı ve gazeteci, köşkte Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ziyaret etmiştir.
Mustafa Kemal Paşa, 13 Eylül 1922'de ilk kez köşke geldi ve Latife Hanım'la tanıştı. Şehirde geçirdiği ilk dört gece köşkte kalmayan Mustafa Kemal Paşa, Büyük İzmir Yangını nedeniyle daha önce kaldığı yerden ayrılarak 14 Eylül'de köşke geldi ve başkomutanlık karargâhı olarak kullandığı köşkte on altı gün kaldı.
Atatürk'ün Termal Köşkü
İki katlı tamamen ahşaptır. 4 kabul salonu ve 11 odası bulunmaktadır. Eşyaları İstanbul'daki çeşitli saraylardan getirilmiştir. İlk konuğu İran Kralı Rıza Pehlevi'dir.
Kırklareli Atatürk Evi Ziyaret saatleri ; Pazartesi günleri hariç her gün 09:30-17:30 saatleri arasındadır.
Atatürk Köşkü, her mevsim ziyaret edilebilir.
Bahçıvan der ki; “Paşam çınar ağacının kökleri köşkün temelini kaldırdı, yaprakları da köşkün pencerelerine müdahale ediyor. Ya köşkü kaybedeceğiz ya ağacı keseceğiz. Onun için de kusura bakmayın ama biz ağacı kesiyoruz.” Atatürk, bir an düşünür; “Hayır , gerekirse köşkü ağaçtan uzaklaştırırız” der.
Salman, "Devlet onaylı bir kuruluşa Yürüyen Köşk'ün bahçesinde bulunan Çınar'ın röntgenini çektirdik. Ağacın 390 yaşında olduğu ortaya çıktı. Ayrıca ağacın çok sağlıklı olduğu da belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri