Toplumsal ilişkileriniz gelişir, gönüllülük sosyalleşmenin en etkin yöntemlerinden biridir. Aynı zamandastresi azaltmak için olumlu şekillerde duyguları yönetmenizi, etkili iletişim kurmanızı, başkalarıyla empati yapmanızı sağlayan duygusal zekanız da gelişir.
Gönüllülük, ihtiyacı olan insanlara ve topluma hayati bir yardım sunar. Doğru bir eşleşme, yeni arkadaşlar edinmenize, topluluklarla bağlantı kurmanıza, yeni beceriler öğrenmenize ve hatta kariyerinizde ilerlemenize yardımcı olur.
Gönüllülük; toplumda insanlar arasındaki sosyal ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayan, toplumsal yaşantıyı kolaylaştırıcı bir değerdir. Toplum içinde bu değerin yaygınlaşması; ortaya çıkan kimi sosyal sorunlara çözüm üretilebilmesine, insanlar arasındaki birlik, beraberlik duygularının pekişmesine yardımcı olur.
Gönüllülük, bir bireyin maddi karşılık ve başka bir çıkar beklentisi içinde olmadan; toplumun yararına olduğu düşünülen hedefte; kendi isteği ile veya ihtiycı doğrultusunda, toplumsal girişim bünyesinde yer alarak ya da bir sivil toplum kuruluşunda (STK) sürdürdüğü faaliyetler olarak tanımlanabilir.
Bunları gözden geçirdiğimizde; bireysel gönüllüleri gönüllü olmaya iten sebepler arasında bireylerin yalnızlıklarını giderme isteği, örnek bir kişi olma isteği, yetki alma isteği, aitlik hissi, kariyer geliştirme isteği, sosyalleşme ihtiyacı, entelektüel düzeyini geliştirmek, hünerlerini paylaşma isteği, sahip olduğu ...
İlgili 35 soru bulundu
Gönüllülük, bireylerin veya grupların insani, çevresel ve sosyal ihtiyaçları ele almaları için bir araçtır. Gönüllülük sadece kar amacı gütmeyen sektörde gerçekleştirilen bir faaliyettir. Gönüllülük başkalarının haklarına, haysiyetine ve kültürüne saygı duyar. Gönüllülük insan haklarını ve eşitliği destekler.
Kendimize sosyal bir çevre edinerek yalnızlık duygusundan veya can sıkıntısından kurtulmak istiyoruzdur. Yeni arkadaş ve dost çevresi edinmek istiyoruzdur. Kendisini ihtiyaç duyulan birisi olarak görmek istiyordur. Bir problemin çözümüne ortak olmak istiyoruzdur.
Gönüllülük STK'lar tarafından farklı şekillerde algılanabilir; topluma hizmet, aynî destek, hayır işi, imece, bağış yapmak, kurumsal sosyal sorumluluk, sosyal hizmet, sorumlu vatandaşlık vb. Kurumun gönüllülüğe bakış açısı gönüllünün kurum ile çalışma isteğine etki etmektedir.
Gönüllülük hareketinin Batı dünyasında 18. ve 19 yüzyılda başladığı ifade edilmekle birlikte Avrupa'yı kasıp kavuran ve “kara ölüm” diye bilinen veba salgını zamanlarında başladığına inanılmaktadır. Bilinen kaynaklarda gönüllülük hareketinin ilk kez 1755 yılında Fransa'da askerî maksatla başladığı görülmektedir.
Gönüllü olmak, sosyal sorumluluk duygusuyla hareket etmek, insanlara yardım etmek veya çeşitli projelere destek sağlamak gibi farklı şekillerde gerçekleşebilir. Gönüllüler, sosyal ihtiyaçları karşılamak, toplumda farkındalık yaratmak, dezavantajlı gruplara destek olmak gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yaparlar.
Her vatandaşın, gönüllülük imkanlarına eşit biçimde erişme hakkı vardır.hiçbir vatandaş dili, dini, ırkı,siyasi görüşü, cinsiyeti, yaşı,rengi, cinsel kimliği, geçmişi ve inançlarından dolayı ayrımcılığa maruz kalmamalıdır. Her gönüllünün gönüllü faaliyetlerini özel ve profesyonel hayatı ile uzlaştırma hakkı vardır.
Gönüllülük, zorlama ya da baskı sonucu yapılana karşıt olarak, bir gönüllü veya kişinin özgür irade ile yaptığı aktiviteyi tanımlayan kavram. İnsanların bir arada yaşamasını sağlayan toplumsal sözleşmeler gönüllücülük esasına göre gerçekleşmektedir.
“Bireysel motivasyonu etkileyen özelliklerin en başında davranışlar, inançlar, değerler, ihtiyaçlar ve amaçlar gelmektedir. Gönüllülerin motivasyonlarını artırmak için gönüllü yöneticisinin bu özellikleri göz önünde bulundurarak bireyleri değerlendirmesi gerekmektedir” (Özmutaf, 2007, s.186).
yüce gönüllü kişi; kendisini iyi tanıyan, gücünün sınırlarını bilen, baskı altında soğukkanlılığını koruyan, intikam duygusu taşımayan, topluma faydalı işlerde çalışmaktan büyük bir mutluluk duyan, adaletsizliğe ve kötülüğe karşı mücadele eden, güzel amaçlar uğruna kendi çıkarlarından, rahatlığından, güvenliğinden, ...
Kurumsal gönüllülük nedir? Kurumsal gönüllülük, 'çalışan gönüllülüğü' olarak da adlandırılır. Çalışanların yerel topluluklar veya pozitif amaçlar için gönüllü olmalarını teşvik etmek amacıyla şirketler tarafından başlatılan girişimler olarak tanımlanabilir.
Birleşmiş Milletlerin 2011'de hazırladığı Gönüllülük Raporu'nda “bireyin topluma dâhil olmasının bir ifadesidir” şeklinde tanımlanan gönüllülük, bir davranış olarak; özgür irade ile yapılması, maddiyata dayanmaması ve başkalarının yararına olması şeklinde üç ölçüte dayandırılmıştır (Birleşmiş Milletler Gönüllüleri, ...
Alçak gönüllü olmak genellikle mütevazi kişiler için söylenen bir deyimdir. Kibre kapılmayıp, kendini olduğundan daha aşağı düzeyde sanma, başkalarından yüksek görmeme manasına gelmektedir. Bir kişinin tevazu sahibi olması, saygılı ve haddini bilen biri olması manasına da gelmektedir.
Dersin kapsamında ise Yönetim ve Organizasyon Kavramları, Gönüllülük Kavramı ve Gönüllü Yönetimi, Temel Gönüllülük, Kamu Kurumları ile Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşlarında Gönüllü Çalışmalara Katılım, Toplumda Risk Grupları ve Gönüllülük, Göçmenler ve Gönüllülük konuları yer alacak.
İDEAL BİR GÖNÜLLÜNÜN TEMEL NİTELİKLERİ
Profesyonel ekibin, gönüllüye yaklaşımı, gönüllünün devamlılığı açısından önemlidir. Personel, gönüllülerin verdiği hizmetin “gönüllü” olduğunu unutmamalıdır. Kurum içinde gönüllülerle ilişkiler hiyerarşiden uzak, empatiye dayalı olmalıdır.
Gönüllü: Hiçbir maddi çıkar beklemeden, hür iradesi ile vaktini, bilgisini, yeteneklerini ve imkânlarını toplum yararına kullanmak için gönüllü olarak destek veren kişidir. faaliyetlerinde esas alacağı temel yaklaşımları belirlemek, kurumda gönüllü vizyonu ve stratejisinin oluşturulması sağlamaktır.
2) İnformal Gönüllülük: Gündelik yaşam içinde pratize edilen, plansız, yapılandırılmamış, kurumsal olmayan gönüllülük.
Gönüllülük (Ulusal) projeleri, gençlere kuruluşların günlük işlerinde yardımcı olmalarına imkân veren 2-12 ay süren ve bazı durumlarda 2 hafta ve üzeri sürebilen tam zamanlı ücretsiz etkinliklerdir. Gençler kendi ülkelerinde sosyal dahil etme, çevre, kültür ve diğer konuları içeren projelerde gönüllülük yapabilirler.
Gönüllülük bir bireyin maddi karşılık beklemeden ya da hiç bir çıkar beklentisi olmadan, genel olarak toplum yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak için, içinden gelerek ve doğru olduğuna inanarak, bir toplumsal girişime ya da sivil toplum kuruluşu (STK) bünyesindeki etkinliklere destek olunması biçiminde ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri