Atatürk, kültür alanında Türk milletinin atılım yapmasını istediği için resim, heykel, müzik, sahne sanatları, mimari gibi bütün sanat dallarıyla yakından ilgilenmiştir. Güzel sanatlar alanında yaptığı en büyük hizmet, güzel sanatların bazı dallarında gelişmeyi engelleyen yasakları ortadan kaldırmasıdır.
“Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz.” “Bir milletin sanat yeteneği, güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.”
Ulusumuzu her konuda olduğu gibi, sanata yönelme konusunda da özendiren kişi Atatürk'tür. Atatürk, 1923 yılında Ankara Halkevi'nde ressamlarla yaptığı bir söyleşide şöyle demektedir: “….. Sanatçı da, toplumda uzun çalışma ve çabalardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır.”
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, sporun tüm dallarının Türk gençliğinin milli terbiye ve gelişiminin temel unsurlarından kabul ediyordu. Bu nedenle de Türk gençliğinin sporun tüm dalları ile ilgilenmesini, kendilerini geliştirmelerini ve başarılı olmalarını istiyordu.
İlgili 20 soru bulundu
Atatürk müziğe, sanatçıya büyük önem ve değer vermiştir. Rumeli Türkülerini dinle- mekten çok hoşlanmasına rağmen, müzik tür- lerinden her eseri severek dinlemiştir. Atatürk'e göre musiki ile alakası olmayan mahlûkat insan değildir, müzik hayatın neşesi, ruhu, sevincidir (Resim 1).
Nutuk, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir.
“Dünyada her şey için, yaşam için, başarı için en gerçek yol gösterici bilimdir fendir. Bilim ve fennin dışında yol gösterici aramak aymazlık, bilgisizlik, doğru yoldan çıkmışlıktır. Yalnız bilimin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki evrelerinin gelişimini anlamak ve ilerlemelerini izlemek koşuldur.”
Eğitim gördüğü Selanik Askeri Rüşdiyesi'nde Jimnastik Öğretmeni olan Teğmen Habib Bey'in teşvikiyle spora başlayan Mustafa Kemal'in gençliğinde çevresindeki yerel müsabakaları sıkı takip ettiği biliniyor. Güreşe oldukça meraklı olan Atatürk'ün, cirit ve at yarışlarını da izlediği hatıralarda yer alıyor.
Buna somut bir örnek vermek için, Nihal Atsız ve Sabahattin Ali'yi kullanabiliriz. Bu yazarların her ikisi de “toplum için sanat” üreten yazarlar olarak tanınır – ancak savundukları görüşler - ve bu doğrultuda, ürettikleri eserler - birbirlerinden tamamen farklıdır.
Atatürk'ün en sevdiği sanatçılar arasında Müzeyyen Senar ve Safiye Ayla gibi usta isimler bulunuyor.
V. SELANİK ASKERÎ RÜŞTİYESİ: Çocukluğundan itibaren askerliğe büyük bir ilgi duyan Mustafa, asker olmak istiyordu.
Hem okunduğu dönemde hem de sonraki yıllarda, siyasi çevrelerin yanı sıra başta tarihçiler olmak üzere pek çok bilim insanının ilgisini çeken Nutuk, ilk kez Temmuz 1928'de Türk Tayyare Cemiyeti tarafından basılmıştır.
Antalya'da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Osmanlıca kaleme aldığı 95 yıllık orijinal "Nutuk" sergilenmeye başlandı. Atatürk'ün ebediyete irtihalinin 83. yılında, Büyük Önderin Osmanlıca kaleme aldığı 95 yıllık orijinal baskı Nutuk kitabı, Antalya'daki Cemil Meriç Kütüphanesi'nde saat 9'u 5 geçe ziyarete açıldı.
Onuncu Yıl Nutku, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. yılı kutlamalarında 29 Ekim 1933 tarihinde Ankara Hipodromu'nda verilen nutuktur.
Musikiye, sanatın her çeşidine ilgi gösteren bir devlet büyüğüydü Atatürk. Her türlü bozlak, folklor oyununu sever ve icra edeni desteklerdi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm sanat dallarına olduğu gibi, müziğe ve sanatçıya da büyük bir önem verdiğini bilmekteyiz. Müziği "hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyi" olarak tarif eden Mustafa Kemal, müziği ulusal kimliklerin korunması ve tüm dünyaya tanıtılması için etkin bir araç olarak görmekteydi.
Sanat yaşamı güzelleştirir, insana ve çevresine değer katar. Kişilere ve toplumlara bambaşka bir bakış açısı sağlar. Bu nedenledir ki Ata'mız “Sanatı olmayan bir ulusun can damarlarından biri kopmuş demektir” demiştir. Anadolu insanı da bin yıldır sanatla iç içe yaşamıştır.
Sanatçı, gerçekleri estetik öğelerle birleştirerek insanların zihnine kazıyan ve aydınlık çağların başlamasına destek olan kişidir. Bunu da bazen bir heykel bazen bir şiir bazen de bir beste ile yapar. Sanatçı olabilecek insanın, görsel ya da işitsel olarak estetik öğeler üretebilmesi gerekmektedir.
Atatürk'ü sevmek demek, bu ülkenin kurucuları başta olmak üzere, atalarımıza gönül borcu duymak, onlara saygı duymak, onları anmak demektir. Atamızın ölüm yıldönümlerinde, bir hastalık uydurmayıp, kendisine saygı duruşunda bulunmak demektir. Atatürk'ü sevmek demek, ahlaklı ve vicdanlı olmak demektir.
Atatürk'ün insanlık ideali, geleceğe yöneliktir ve umut doludur. Bu ideal O'nun asil ruhundaki insanlık sevgisinden kaynaklanır. O, hiçbir faninin erişemiyeceği kadar üstün ve yüce bir insan sevgisine sahiptir. Confucius'e göre, üstün insanı simgeleyen üç nitelik vardır; "Faziletli, akıllı ve cesur olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri