Makbule:Latife Atatürkü,Fikriye ise Mustafa Kemali sevmiştir.
Gazi Mustafa Kemal Paşa ile Latîfe Hanım'ın evliliği, 5 Ağustos 1925 tarihinde sona erdi. Boşanma haberi, 12 Ağustos 1925 tarihinde hükûmet bildirisi ile duyuruldu. Ölümüne kadar iki yıl yurt dışında ve 48 yıl zaman zaman İzmir'de, zaman zaman da İstanbul'da yaşadı.
Latife Teyzem zaten evlilik sözünü Atatürk'ün kadınlara ve Latife Teyzem'e politika yapma hakkı tanıması üzerine verdiği için ve bu söz yerine getirilmediği için aslında boşanmanın en büyük sebeplerinden biri de bu olduğunu söylüyor. Makbule Hanım ile daha yakın zaten Makbule Hanım bu konuda da 'Sen hata ettin.
Büyük hayranlık beslediği Mustafa Kemal'e âşık oldu ancak Mustafa Kemal'in imparatorluğun farklı yerlerinde görev alması nedeniyle ilişkileri sürekli kesintiye uğradı. Fikriye Hanım, Batı kültürü ile yetişti, Fransızca ve Rumca öğrendi. Özel derslerle piyano, annesi Vasfiye Hanım'dan ise ut çalmayı öğrendi.
“Evlenmiş olmak için evlenmediğini” belirten Gazi'nin nikâhı, devam eden Lozan Antlaşması için Türk delegesini rahatlatacak bir adım olmuştur. Türk kadınının toplumda gerçek yerini alması gerektiğini daima ileri süren ve savunan Gazi Mustafa Kemal Paşa, bu kararlılığını Latife Hanım ile evlenirken de kanıtlamıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım, 29 Ocak 1923 tarihinde, Göztepe'deki Uşakîzâde Köşkü'nde dinî nikâhla evlendiler. Nikâh bazı yönlerden dönemin âdetlerine uymuyordu.
Ne var ki bu gençlik aşkı, belki, iki tarafça da ömür boyu sürecekti. Mustafa Kemal Atatürk'ün İlk Aşkı "Manastırlı Eleni" iki insanın yaptıkları seçimlerle ayrı mecralarda şekillenen hayatlarının, bir bakıma trajik bir bakıma ise özverili aşklarının hikâyesidir.
Mustafa Kemal Atatürk, daha otuzlu yaşlarındayken genç bir subayken Sofya Askeri Ataşeliği'ne atanır. Burada General Stilyan Kovaçev'in kızı Dimitrina ile tanışır birbirlerine aşık olurlar ve Atatürk hiç vakit kaybetmeden evlenme teklif eder.
Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930'larda, Türkiye'de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri'nden birisidir.
Atatürk ve silah arkadaşlarının çalışmak için seçtikleri köşk Latife Hanımın ailesine aitti. Bu vesileyle Latife Hanımla tanıştı. Latife Hanım genç, yüksek tahsilli, entelektüel ve zeki bir kadındı.
Rıza Nur hatıratında, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir ve Fevzi Çakmak da dahil olmak üzere; ordu komutanlarının ve Türkiye Cumhuriyeti kurucularının akıl hocasının kendisi olduğunu iddia etmektedir.
2 Mart 1942'de sona eren yarışma sonrasında yapılan değerlendirmeler sonucunda, Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesinin, birtakım değişikliklerle uygulanmasına karar verildi ve 9 Ekim 1944'te gerçekleştirilen temel atma töreniyle inşaata başlandı.
29 Ocak 1923 ile 5 Ağustos 1925 tarihleri arasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile 2 yıl, 5 ay, 5 gün evli kalan Latife Hanım, 13 Temmuz 1975'te İstanbul Harbiye'de vefat etmiştir. Mezarı Edirnekapı Şehitliği'ndedir.
Latife Hanım, 1898 yılında İzmir'de doğdu. İzmir'in tanınmış ailelerinden olup kısa bir süre belediye başkanlığı yapmış olan Muammer (Uşaklıgil) Bey'in kızıdır. Muammer Bey, zengin ve iyi bir aileden gelen bir insan olup İzmir'de tüccarlık yapıyordu.
Yeni kitabı "Dünya Astrolojisi, Türkiye"de de belirten Döşer, "Atatürk, 12 Mart 1881 doğumlu bir Balık burcu" diyor.
Sabiha Sultan, Mustafa Kemal Paşa'nın evlilik talebinden yakın dostlarına sonraki senelerde bahsederken hadiseyi doğrulayarak amcası Abdülmecid Efendi'nin oğlu şehzade Ömer Faruk Efendi'ye aşık olduğu için izdivaç teklifini geri çevirdiğini açıkladı.
Hasan Rıza Soyak Atatürk'teki çocuk sevgisini şöyle dile getirmektedir: “Atatürk çocukları çok severdi. Onun dilinde çocuk 'sevgi' demekti. Sevdikleri hangi yaşta olursa olsun 'çocuk' diye seslenirdi. Kendisinin çocuğu olmamıştı.
Dimitrina, Atatürk'ün evlenme teklifini mutlulukla kabul eder. Ancak büyük aşk evlilikle sonuçlanmaz. Atatürk'ün yıllar sonra “Bir kız sevdim ataşeyken, vermediler. Gençliğimi bıraktım Sofya'da” diye anlattığı bu aşk, şimdi “Dimitrina” filmiyle beyazperdeye taşınıyor.
Latife Hanım… Tanıdığımızı sandığımız ama aslında birkaç kare resmin içine hapsedilmiş bir kadın. Çankaya'nın uzun süren sofralarından hiddetle kalkan, Köşk'e ve Mustafa Kemal'e nizam vermeye çalışan, “kiminle evli olduğunu bilmemek”le “suçlanan”, baskın ve otoriter bir karakter.
Bu evlilikten altı çocukları olmuştur: Fatma (1871/72-1875), Ahmet (1874-1883), Ömer (1875-1883), Mustafa (Kemal Atatürk) (1881-1938), Makbule (Boysan, Atadan) (1885-1956) ve Naciye (1889-1901).
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri