Savın çıkış noktası olarak Dilâçar'ın ölümünden iki yıl sonra, 1981 tarihli Süreç dergisinin beşinci sayısında Aytunç Altındal'ın Dilâçar için kullandığı "Mustafa Kemal'e, Türklerin Babası anlamında kullanılması kaydıyla Atatürk adının verilmesini öneren üç kişiden biri, hatta birincisi olarak tanınır." sözlerini ...
1893 yılında Askeri Rüştiye'de okurken matematik öğretmeni ona Kemal ismini vermesi ile ismi Mustafa Kemal olmuştur.
2525 numaralı “Soy Adı Kanunu”, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edildi ve 8 gün sonra 2 Temmuz 1934'te yürürlüğe girdi. Yasaya göre her Türk, öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdu. Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soyadı sonda kullanılacaktı.
Gazi Mustafa Kemal'e Atatürk soyadını 24 Kasım 1934'te TBMM vermiştir. Böylece, Türk ulusu ona en büyük armağanı vermiş oldu.
Atatürk "Güneş Dil Teorisi" nedeniyle Türk dilleri içerisinde eski Doğu ve Batı Türk dil lehçelerinden kendi Arapça ismine benzeyen isimler aramış ve bunun sonucunda da "kale, sur, ordu" anlamlarına gelen "kamal" ismiyle Arapça kökenli olup "mükemmel" anlamına gelen "kemal" ismini değiştirmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Atatürk bütün Kemal'leri eşeklikle suçlamıştır. Düşünsenize Yahya Kemal eşek, Behçet Kemal eşek, Namık Kemal eşek, kim eşek değil, Atatürk." ifadelerini kullandı.
Madde 1 – Kemal Öz adlı Türkiye Cümhur Reisine 24/11/1934 tarih ve 2587 sayılı kanunla verilmiş olan ATATÜRK soy adı yalnız tek şahsına mahsustur, hiç kimse tarafından öz ve soy adı olarak alınamaz kullanılamaz ve kimse tarafından hiç bir suretle bir kimseye verilemez.
Madde 3 – Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmıyan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.
1979 yılında TRT'de yayımlanan Atatürk'ten Anılar adlı programın 31. bölümüne konuk olan Dilâçar, Mustafa Kemal Paşa'ya "Atatürk" soyadının verilmesi teklifinin Konya milletvekili Naim Onat'tan geldiğini ve Ruşen Eşref tarafından paşaya iletildiğini söylemesine rağmen ölümünün ardından Mustafa Kemal'e "Atatürk" ...
Nüfus idaresinden 'Osmanlı' kararı
Orhan Osmanoğlu, “Ailenin diğer fertleri 'Osmanoğlu' soyismini kullanmakta. Davacı da diğer aile fertleri gibi bu soyadı ile anılmak istemektedir” dedi. Nüfus temsilcisi, Nilüfer Cem'in Osmanoğlu soyadını alması için herhangi bir engel olmadığını ifade etti.
Her Türkün öz adından başka soyadını da taşımaya mecbur olduğunu öne sürer. Kanunun üçüncü maddesinde "Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz" deniyor.
- Benimki de dahil olmak üzere birçok Ermeni soyadı Türkçe kökenlidir zaten. Ermenistan bugünkü halinden çok daha büyükken pek çok Ermeni günümüzün Türkiye'si sınırları içinde yaşıyordu. Ve soyadları da Türkçe bir sözcüğün yanına Kardeşyan'daki gibi bir Ermeni takısı (yan) getirilerek yapılmıştır.
SOYADI KANUNU
Osmanlı Devleti zamanında kişilerin soyadları yoktu. Kişinin adının yanına baba adı, doğum yeri veya bağlı bulunduğu boy yazılırdı. Bu durum çeşitli karışıklıklara sebep oluyordu.
Cevap. Atatürk soyadını duyduğunda Mustafa Kemal'in söylediği ilk cümle ne olmuştur? Cevap: Bir çok kereler bu kelimeyi tekrar etmiş ve bu ismin çok iddialı olduğunu söylemiştir.
Genç Mustafa Kemal, Manastır Askerî İdadisi'ni de başarı ile bitirerek 13 Mart 1899 tarihinde İstanbul'da Harp Okulu'na girdi. 3 senelik başarılı bir Harbiye öğreniminden sonra 10 Şubat 1902'de bu okulu Teğmen rütbesiyle bitirdi ve öğrenimine Harp Akademisi'nde devam etti. 1903 yılında Üsteğmen olmuştu. 11 Ocak 1905 ...
Kemal ismi olgunluk anlamına gelmektedir. Bir başka şekilde açıklayacak olursak, gelişimini tamamlamış ve ulaşabileceği en üst seviyeye ulaşmış olan kişi olarak anlam bulmaktadır. Bilge ve erdemlilik gibi anlamları da vardır.
23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi'ne başkan seçildi. 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi'ne başkanlık etti. 7 Kasım 1919 Meclis-i Mebûsan için yapılan seçimde Erzurum'dan milletvekili seçildi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün babasının ismi Ali Rıza Efendi'dir. Babası Kızıl Hafız Ahmed Efendi ile annesi Ayşe Hanım'ın oğlu olarak 1839 yılında Selanik'te dünyaya gelmiştir.
1857 doğumlu Zübeyde Hanım ile 1839 doğumlu Ali Rıza Efendi 1870 veya 1871 yılında evlendiler. Bu evlilikten altı çocukları olmuştur: Fatma (1871/72-1875), Ahmet (1874-1883), Ömer (1875-1883), Mustafa (Kemal Atatürk) (1881-1938), Makbule (Boysan, Atadan) (1885-1956) ve Naciye (1889-1901).
Üç milyona aşkın nüfusuyla Türkiye'nin en büyük aşireti olan İzol aşiretinin yaklaşık 300 temsilcisi, dün Gaziantep'te bir araya geldi. İzolluların yaşadığı 15 ilden temsilcilerin katıldığı toplantıda, Türkiye İzollu Platformu'nun kurulmasına karar verildi.
Bu aşiretler arasında en büyüğünün Milli Aşireti olduğu tahmin ediliyor. Milli Aşireti kendi içinde onlarca farklı aşirete ayrılmıştır. Ancak kimi bilgilere göre ise, Türkiye'deki en büyük aşiret ise, Ertoşi Aşireti'dir. Ertoşi aşireti için aynı zamanda "en güçlü aşiret" tanımlaması da yapılır.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Özel adlar büyük harfle başlar: 1. Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir, Ahmet Haşim, Sait Faik Abasıyanık, Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Wolfgang von Goethe, Vilhelm Thomsen vb.
“Hutbelerde Mustafa Kemal Paşa'nın isminin geçmemesi” şeklinde yorumlanan Bakanlar Kurulu Kararı'nın çıkartılma sebebi işte budur. Hükümet kararı, “hutbelerde bundan böyle Halife'nin isminin geçmemesi” için almıştır, yani kararın Mustafa Kemal'in isminin kullanılmaması ile bir alâkası bulunmamaktadır.
2 ÖZEL ADLARI TANIYALIM İnsan Adları : Şehir Adları :
Mutafa Kemal Atatürk İzmir Ömer Seyfettin Ankara Lale Çakmakçı Elazığ Nermin Güzel Trabzon Ahmet Necdet Sezer İstanbul ……… ………. UNUTMAYALIM : Özel isimlerin ilk harfleri, büyük harf yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri