Hasan Basri Bey 5 Şubat 1921'de Mehmet Akif Bey'i ikna eder, ancak Akif Bey ikramiyeyi almayacağını söyler. Hasan Basri Bey, yarışma koşullarının şairin istediği gibi düzenleneceğini, ikramiyeyi ise bir hayır kurumuna vereceklerini söyleyince Mehmet Akif Bey İstiklâl Marşı'nı yazmayı kabul eder.
Türkiye'de ilk defa bir milli marş yazılması teşebbüsü, 1920'de Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından yapıldı. Maarif Vekili Dr. Rıza Nur'u ziyaret eden İsmet İnönü, Milli heyecanı koruyacak, milli azim ve imanı besleyecek, zinde tutacak bir marşın yazılmasını, ordu adına teklif etti.
Şiir, 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.
Mehmet Akif Ersoy & İstiklal Marşı
Dönemin Milli Eğitim Bakanı, Hamdullah Suphi Bey'in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey kendisini ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna etti. İlk başlarda marşı kazanan şaire 500 liralık ödül verileceği haberini aldı ve devletin marşını para karşılığında yazmamak istedi.
İlk Hamdullah Suphi Tanrıöver okudu
Meclis, 1 Mart 1921'de tarihi günlerinden birini yaşadı. İstiklal Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsünden okundu.
İlgili 22 soru bulundu
İstiklâl Marşı'nın ilk bestecisidir. İstanbul'da doğan ve yaşamını aynı şehirde sürdüren Ali Rıfat Çağatay, dönemin ünlü hocalarından müzik eğitimi aldı. I. Dünya Savaşı yıllarında İstanbul'da kurulan ve İstanbul müzik tarihinde önemli yeri olan Şark Musiki Cemiyeti'nin başkanlığını yaptı.
İstiklal Marşı Neden Yazıldı? İstiklal Marşı; Maarif Vekâleti ya da bugünkü ismiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın istiklal mücadelesine milli bir ruh kazandırmak ve ulusun ortak duygularını canlı kılacak bir marş yazdırmak amacıyla 1921 yılında düzenlediği bir yarışma neticesinde ortaya çıkmıştır.
Ödül olduğu için yarışmaya katılmayan Akif, ödül almayacağı konusunda ikna edilince o günlerde yalnız oturduğu Tacettin Dergahı'nda, herkesin sabırsızlıkla beklediği şiiri 10 gün içinde tamamladı. İstiklal Marşı, 17 Şubat 1921'de Sebilürreşad dergisinin ilk sayfasında "Kahraman Ordumuza" ithafıyla yayımlandı.
Hasan Basri Bey'in “Büyük Meclisin ve halkın takdiratını celp eden Mehmet Akif Beyefendinin şiirinin tercihan kabulünü teklif ederim” adlı önergesi Meclis çoğunluğu ile kabul edilmiştir. Kabul edilmesinin ardından 21 Mart 1921 tarihinde de Ceride-i Resmiye Gazetesi'nin ilk sayfasında çerçeve içinde yayınlanmıştır.
Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif'in 20 Şubat 1921'de yazdığı “Kahraman Ordumuza” sungusunu taşıyan şiiri 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM'nce İstiklâl Marşı kabul edildi.
Herşeyin din gününde açık edileceği itikadıyla yaşadı Türkler. Müslümanlık Türklüğün sığdığı ve sığındığı yegâne melce idi. İstiklâl Marşı Ankara'da yazıldı; ama ilk defa Kastamonu'da Nasrullah Camii'nde okundu.
Sofrada bulunan milletvekillerinden biri, Mehmet Akif'i manen cezalandırmak düşüncesiyle olacak, İstiklal Marşı'nın değiştirilmesini Mustafa Kemal'e teklif etmiş. Atatürk şu karşılığı vermiş: - “İstiklal Marşı, Büyük Millet Meclisi”nin kararı ile kabul edilmiştir.
Hamdullah Suphi Tanrıöver (1885, İstanbul - 10 Haziran 1966, İstanbul), Türk edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi.
Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45'te ulusal marş olarak kabul edildi. Âkif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar'ül Mesai vakfına bağışladı.
İstiklal Marşı; Anadolu'da tüten son ocağın, alınan son nefesin, istiklal elde edilinceye ve hürriyet kazanılıncaya kadar mücadele azminin bir ifadesi ve Türk Milletinin vatanına ve hürriyetine göz dikenlerle mücadele ve kararlılığının ilanıdır.
İstiklal Marşı'nı 48 yaşında kaleme alan Mehmet Akif Ersoy, meclis seçimlerine tekrar katılmayı hiç düşünmedi. Ersoy, ailesi ve Sebilürreşad Dergisi ekibi ile birlikte İstanbul'a geri dönmesinin ardından, Abbas Halim Paşa'nın daveti üzerine gittiği Mısır'a 1926'da ailesi ile birlikte yerleşir.
İstiklâl Marşı'nın içinde Türk kelimesi geçmez; İstiklâl Marşı'nın içinde İslâm kelimesi geçmez. İstiklâl Marşı'nın adının neden İstiklâl Marşı olduğu sualinin ortada Türklerin İstiklâli dışında bir cevabı yoktur.
Mehmet Âkif Ersoy Müze Evi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy'un Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir.
En eski ulusal marş; İngiltere'de 18. yüzyılın ortalarından beri kraliyet törenlerinde söylenen ve 1825'te ulusal marş ilan edilen God Save the King/Queen (Tanrı Kralı/Kraliçeyi Korusun) adlı marştır.
Ay yıldız, al bayrak, al sancak. Kırmızı arka plan üzerine beyaz hilal ve beş köşeli yıldız. Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
İlk olarak 1924'te Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi kabul edilmiştir. Yaklaşık 6 yıl kadar İstiklal Marşı bu beste ile kullanılsa da 1930 yılında Osman Zeki Üngör'ün 1922 yılında bestelediği ve günümüzde de hala kullanılan bestesi resmi olarak Milli marşımızın bestesi olarak kabul edildi.
İstiklal Marşı'mızın 14 Farklı Bestesi.
şiirlerini yazarken kuran'ı kerim'den ilham alan mehmet akif, istiklal marşı'nı kaleme alırken; peygamber efendimiz'in mekke'den medine'ye hicreti sırasında müşriklerden saklandıkları sevr mağarası'dan yanında bulunan hazreti ebubekir'e "korkma ya ebubekir, allah bizimledir" dediği aklına gelir. istiklal marşı'nı da " ...
İstiklal Marşı'nın 2.
Şair ikinci kıtada bayrağımızın o zaman ki kırgın, küskün, öfkeli halini dile getiriyor. Türk vatanının bazı parçaları, işgal edilmiştir. Bu yüzden bazı bölgelerde bayraklarımız indirilmiş yerine düşman bayrakları asılmıştır. Kaş çatmak öfke halini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri