Atatürk'e hakaret suçu nereye şikayet edilir?
5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar kapsamında olan içerikler ile karşılaşılması durumunda aşağıda yer alan ihbar hatları vasıtasıyla bu internet adresleri bildirilebileceği gibi, en yakın kolluk birimine ya da savcılığa da durum yazılı veya sözlü olarak ihbar edilebilir.
Madde 1 – Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
Atatürk'ün hatırasına hakaret eden failin hangi neden ya da nedenlerle bu fiili işlediğinin suçun oluşumu açısından bir önemi yoktur. Çünkü Atatürk'e hakaret suçu genel kast ile işlenebilen bir suçtur.
Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun veya 5816 sayılı kanun, kamuoyunda anıldığı şekliyle Atatürk'ü Koruma Kanunu, 25 Temmuz 1951'de kabul edilmiş Türkiye Cumhuriyeti kanunudur. Konusu, ülkenin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e karşı işlenecek suçlardır.
İlgili 31 soru bulundu
Atatürk'e hakaret suçu kapsamında yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Eğer Atatürk aleyhine işlenen suçlarda hükmolunan hapis cezası 1 yıl veya altındaysa adli para cezasına çevrilir.
İstanbul'da Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafına yönelik tepki çeken hareketlerde bulunan lise öğrencisi A.E.S. "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırıldı. Lise öğrencisi, kararla birlikte tahliye edildi.
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
Bu şikayeti cumhuriyet başsavcılıklarına bildirebilirsiniz. Şahsın ismi ve bilgileri açıksa direkt, açık değilse ilgili mecralardan IP kontrolleriyle BTK'ya başvurarak savcılıklar aracılığıyla ilgili kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Madde 125: (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Hakaret Suçu Nasıl İspatlanır? Hakaret suçunu ispatlamanın çeşitli yolları vardır. Örneğin Whatsapp, SMS, mektup, e-posta, kamera kayıtları, ses kayıtları, radyo veya televizyon programı kayıtları ya da tanıkların huzurunda hakaret suçunun gerçekleşmesi ile söz konusu suç ispatlanabilir.
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
ihbarweb.org.tr de ilgili kanunun 8. maddesinde yer alan suçlarla ilgili içeriklerin web üzerinden ihbar edilebilmesi amacıyla 23 Kasım 2007'den beri yayındadır. Güvenli İnternet için logomuzu web siteniz, blogunuz veya herhangi bir İnternet sayfasında paylaşarak İhbar Web'e destek olabilirsiniz.
Hakaret suçundan ceza alanlar bu cezanın sicillerine işleyip işlemeyeceğini merak eder. Adli sicile halk tabiriyle sabıka kaydına kesinleşen mahkeme kararları işler. Hakaret davası sonucunda kesinleşen mahkeme kararı da adli sicile (sabıka kaydına) işler.
Hakaret konusu söz veya davranışın belirlenemeyen sayıda kişi tarafından görülme, duyulma ve algılanabilme olasılığının bulunması halinde alenen hakaret suçu işlenmiş olur. Hakaret suçunda aleniyetin gerçekleşmesi için fiilin herhangi bir sınırlama olmaksızın herkese açık olan yerlerde işlenmesi şarttır.
Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir. Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir.
Küfür ve hakaret davası nasıl açılır, sorusuna Cumhuriyet Başsavcılığına başvurulması gerektiği yanıtını veririz. İnternetten açılır mı, sorusuna savcılığa dilekçe sunularak açılması gerektiği yanıtını veririz.
Hakaret suçlarında yetkili mahkeme ikametinizin bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Savcılığa bir şikayet dilekçesi vererek dava açılır. Hakaret suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Ayrıca Kur'an için "şanı büyük" ve "en eksiksiz kitap", Muhammed için "peygamberimiz efendimiz hazretleri" ve "Allah'ın birinci ve en büyük kulu" demiştir.
Camilerde halka okunan Arapça hutbelerin halk tarafından anlaşılmadığını ifade etmiştir. Halkın söyleneni anlayabilmesi için okunan hutbelerin kendi dilinde yani Türkçe olmasını istemiştir. Namaza davet çağrısı olan ezanın da Türkçe okunmasını istemiştir.
ilke ve inkılapları yürürlüğe konduğu zaman başörtüsü yasağı bulunmadığına ve ilk yasak 1981 tarihinde. yürürlüğe konduğuna göre, başörtüsü Atatürk ilke ve. inkılaplarına aykırı değildir.
Eğer bu fiilin işlenmesi sırasında cebir, şiddet, tehdit veya hakaret vaki olmuş ise, fail bir yıldan iki yıla kadar hapis ve onbin liradan ellibin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır.
Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.
Hakaret suçu şikayete tabi bir suç olarak düzenlenmiştir. Mağdur hakaret edeni ve hakareti öğrendikten itibaren 6 ay içinde savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Hakaret suçu nedeniyle dava açılabilmesi için dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri