ATC(AC) =AFC+AVC dır.
Ortalama Toplam Maliyet (Average total cost, ATC): Ürünün birim başına toplam maliyetidir.
Ortalama değişken maliyet (average variable cost=AVC) = ürünün birim başına değişken maliyeti. Ortalama toplam maliyet (average total cost=ATC) = ürünün birim başına toplam maliyeti.
Bunun için bilinmesi gerekenler işletme ya da şirketin toplam maliyeti ile üretim miktarıdır. Marjinal maliyet, toplam maliyetteki pozitif ya da negatif değişimin üretim miktarına bölünmesiyle elde edilir.
AFC=TFC/Q.
Ortalama sabit maliyet, bir birim başına düşen toplam sabit maliyeti gösterir. Toplam sabit maliyet üretim düzeyinden bağımsız veya analiz döneminde sabit olduğundan, çıktı miktarı arttıkça ortalama maliyet giderek azalır. Grafiklerde toplam sabit maliyet ve ortalama sabit maliyet eğrileri gözükmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.
Sabit maliyet, üretilen malın-hizmetin miktarındaki artış veya azalışla değişmeyen maliyetlerdir. Yani sabit maliyetler aydan aya aynı kalır. Bu maliyetler ticari faaliyetlerden bağımsız olarak bir şirket tarafından ödenmesi gereken giderlerdir. Şirket satış yapmasa bile sabit maliyetler ödenmek zorundadır.
Toplam maliyet = sabit maliyet + birim maliyet şeklinde formüle edilir.
Üretim faktörünün ilave biriminin kullanımı sonucu firmanın toplam gelirinde meydana gelen değişime marjinal ürün geliri denilmektedir. Üretim faktörünün ilave biriminin kullanımı sonucu firmanın toplam maliyetinde meydana gelen değişime marjinal faktör maliyeti denilmektedir.
PİYASA YAPISI NE OLURSA OLSUN bir firmanın kârını maksimize eden koşul Marjinal Hasılat ile Marjinal Maliyet (MR=MC) eşitliğidir. Yani ilave birim üretmenin getirisi (MR) ile ilave birim üretmenin maliyeti (MC) birbirine eşittir.
3. Marjinal Fiziki Ürün: Değişken girdi miktarını bir birim arttırılmasıyla toplam çıktıda meydana gelen değişimi ifade eder. Marjinal fiziki ürün aynı zamanda her işçinin ürettiği mal miktarını ifade eder. MPP=ΔTPP/ΔL=dTPP/dL. Uzun Dönem üretim (Eş-ürün Analizi) Tüm faktörlerin değişebildiği dönemi ifade eder.
Tam rekabet piyasası; bir pazarda hiçbir satıcının sattığı ürünün fiyatını etkileme gücüne sahip olmadığı piyasadır.
Marjinal maliyet eğrisi veya grafiği, şirketin yönetim ekibine üretim gidişatı hakkında fikir verir. İlave bir mal üretiminde hesaplanan fiyatın marjinal maliyetten yüksek olması gelirin belirli bir ölçüde artacağını işaret eder. Böyle bir durumda işletme, kâr açısından mantıklı olduğu için ek üretime devam eder.
KISA DÖNEM FİRMA ARZ EĞRİSİ: Tam rekabet piyasasındaki bir firmanın farklı fiyat düzeylerinde kısa dönemde üretmeyi arzuladığı-planladığı mal miktarlarını gösteren eğriye, kısa dönem firma arz eğrisi (short run supply curve of the firm) denir.
Marjinal ürün (MP), ortalama ürün (AP) den büyük ise AP artıyor demektir.
Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
Marjinal Gider: Marjinal maliyet işletmede üretilen sonuncu birim ürünün maliyeti veya firmanın üretiminde yapacağı bir birimlik artışın toplam maliyet masraflarında yapacağı ek artış olarak tanımlanmaktadır.
Ortalama sabit maliyeti elde etmek için, sabit maliyetler üretilen birim sayısına bölünür. Bu doğrultuda örneğin sabit maliyetler 5 olduğu vakit, ortalama sabit maliyet ise 5/Q şeklinde öne çıkmaktadır.
Sabit maliyetler, belli bir faaliyet dönemi içinde toplam miktar olarak faaliyet hacmindeki değişmeler karşısında değişmeyen maliyetlerdir. Değişken maliyetler ise, faaliyet hacmine bağlı olarak değişen maliyetlerdir. Maliyet kontrolü, karı artırmak için işletme giderlerini belirleme ve azaltma uygulamasıdır.
Toplam Maliyet yapısı, sabit maliyetler ve değişken maliyetler olmak üzere 2 ana başlıkta toplanır. *Değişken maliyet adı üstünde benim sattığım malzemenin adetine göre, miktarına göre değişen, adeti ile doğru orantılı olarak artan maliyet türüdür. Diğer bir değişle, şirketin üretim hacmine göre değişir.
Sabit Maliyetler Faaliyet hacmi ne kadar artarsa artsın faaliyet hacmine bağlı olmayan ve sürekli toplam olarak sabit kalan maliyetlerdir. Sabit maliyetlere örnek olarak bina, makine, taşıt, personel, amortisman maliyetleri verilebilir.
Değişken maliyetler ve sabit maliyetleri içeren toplam maliyetlerin toplam üretim miktarına bölünmesiyle elde edilen maliyetlerdir.
Doğrudan Maliyet; Hammadde maliyeti gibi doğrudan doğruya belirli bir ürünün imalatı ya da bir hizmetin teslimi ile ilgili olarak katlanılan maliyetlerdir. Örneğin, bir otomotiv şirketi, her bir araba gövdesini oluşturmaya kullandığı malzeme için bir çelik üreticisine ödeme yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri