Yani alev bir gazdır. Ya da çoğunlukla gaz, az bir miktar ise plazmadır. Aynı zamanda ateş gaz olduğundan gazların da bir kütlesi ve hacimlerinin olmasından dolayı ateşlerin de bir kütlesi ve hacmi vardır ve alevin, rengi ve sıcaklık derecesi yakan ve yanan maddelerin türüne bağlıdır.
Alevin kendisi bir gaz karışımıdır (buharlaşmış yakıt, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, su buharı vs.) Yani maddedir. Alevin ürettiği ışık ise madde değil enerjidir. Üretilen ısı da madde değil enerjidir.
Ateş bir hastalık değil, vücudun bağışıklık sisteminin harekete geçtiğini gösteren bir çeşit bağışıklık cevabıdır. Vücudun beyaz kan hücreleri üretmeye başladığının işaretidir. Normal sınırlardaki vücut ısısı yetişkinler için 36,1 ile 37,6 derecenin arasıdır. Çocuklarda bu dereceler daha yüksek olabilir.
Ateş, bir madde belirli bir sıcaklığa ısıtıldığında üretilen bir ısı enerjisidir. Ateşin kendi kütlesi yoktur, ancak bir maddenin sıcaklığını ona verildikçe artırabilir. Bir madde belirli bir sıcaklığa ısıtıldığında, ateş maddenin moleküllerini parçalamaya başlayacak ve ısı ve ışık şeklinde enerji açığa çıkaracaktır.
Duman, ısı, alev ve zehirli gazlardır. Dumanın birleşiminde zehirli gazlar bulunur. Karbonmonoksit, karbondioksit, kükürtdioksit, kükürtlü hidrojen, siyanid ve amonyak gibi gazlardır.
İlgili 37 soru bulundu
Duman, bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bulunan kara veya esmer renkli gazdır.
Duman, genellikle yanma tepkimesi için yeterli oksijen bulunmadığında oluşur ve çoğu zaman zehirli içeriktedir. Oksijenin bol bulunduğu durumlarda, yanıcı maddenin tamamı yanar ve sadece su ve karbondioksit üretilir.
Ateş, havadaki oksijen ile ahşap veya propan (C3H8) gibi yakıtların arasındaki reaksiyon sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, bu reaksiyon karbondioksit(CO2) duman,ışık ve ısı üretir. Alev yeterince sıcaksa gazlar iyonlaşır iyonlaşma ve sonunda maddenin bir diğer hali olan plazmaya Plazma geçer.
Ateş, yüksek sıcaklık ve çoğunlukla alev veren hızlı yanma olayıdır. Eski Türkçe od ve Farsça nâr sözcüğü de zaman zaman aynı anlamda kullanılır. Ateş, insan yaşamının vazgeçilmez unsurlarındandır ve kontrol altına alınması, medeniyetin ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır.
Vücut sıcaklığının yükselmesi ile karakterize olan yaygın tıbbi belirti. Ateş olarak da anılan pireksiya (Eski Yunanca: πύρεξ(ις) pýrex(is), Yunanca: πυρετός pyretós), vücut sıcaklığının ayarlı noktasındaki artışa bağlı olarak sıcaklığın normal aralık üzerinde olması olarak tanımlanır.
Bunların dışında ateş, insan hayatında arındırıcı, şifa veren, güç-kuvvet sağlayan, bereket dağıtan, yardım eden, koruyan yönleriyle yer almıştır. Bu özelliklerinden dolayı ateş, kutsal bir varlık konumunda olmuş ve etrafında birtakım inanış ve uygulamalar oluşarak bir kült haline gelmiştir.
Ateş Ne Zaman Bulundu? İnsanlığın ateşle ilk tanışmasının, binlerce yıl önce dünyaya yıldırım düşmesi sonucu olduğu tahmin edilmektedir. Bugüne kadar keşfedilmiş olan en eski ateş kalıntısı ise yaklaşık 476 milyon yıl öncesine aittir. Yeryüzünde bu ve buna benzer birçok ateş kalıntısına rast gelmek mümkündür.
Od, Eski Türkçede ateş anlamına gelen sözcüktür.
ÖRNEK : ALEV, hafif kırmızısımsı bir renk ise, yangın henüz başlangıç safhasında olup yaklaşık ısı 500 °C derecedir. ALEV, beyaz – kırmızı, bir renk görünümünde ise, çok az kırmızı, daha çok beyaza dönük bir renk ise, yangının ısısı yaklaşık 1.500 °C derecedir.
Ateş ısının ve ışığın birleşimiyle meydana gelen alevlerden oluşmaktadır. Ateş bir madde değildir. Ateş sonucunda meydana gelen alev, bir maddedir. Ateş ise kimyasal bir reaksiyon olarak ifade edilebilir.
Ateş, vücut sıcaklığının normal ortalama sıcaklığından daha yüksek olmasıdır. Çoğu doktora göre ateşin 37.7-38 santigrat derece olması normaldir. Kişinin ateşi olduğunda, bu vücudun bir enfeksiyon veya hastalıkla savaşmak için verdiği normal tepkidir. Ateş genellikle ciddi bir endişe kaynağı değildir.
dökülmez, ateşli ocak su ile söndürülmez. Çünkü şeytanın ateşten yaratıldığı ve ateşin etrafında şeytanların olacağına inanıldığı için ondan zarar gelir, uğursuzluk getirir diye düşünülür. Eğer ateşe su dökülmek zorunda kalınırsa, muhakkak besmele çekilir. “Ateş boş değildir, ateş şeytanı temsil eder” derler.
Ateş evrimimizin bir parçası olduğu için ihtiyaç dahilinde olmasa da ateşin görüntüsü bizi hala büyülemeye, ruhumuzu ısıtmaya devam ediyor. Alabama üniversitesi 226 denek üzerinde yaptığı araştırmadan çıkan sonuç bir ateşi izlemenin kan basıncını düşürdüğü yönünde.
Ateş; alevden, alevin yaydığı ısıdan ve ışıktan oluşur. Ateş sonucu oluşan alev, bir maddedir. Oksijen, Karbondioksit, karbonmonoksit gibi gazların karışımından oluşur. Bunlar madde olduğuna göre, alevde maddedir.
Buna göre ateş, insan eliyle ve uğraşları sonucunda ulaşılan bir kaynak olduğundan dolayı yapay ışık kaynağına örnektir.
Ateş ölçer 2-3 dakika yanak içinde ya da dil altında tutulur. Değer 37.3'ün üzerindeyse ateş olduğu kabul edilir. Yenidoğan döneminden sonra çocuklarda en çok tercih edilen ölçüm yöntemi; kulaktan ölçümdür. Değer 37.5 üzerindeyse ateşin varlığından söz edilebilir.
Örneğin ateş, doğada kendiliğinden de var olabilen bir şeydir. İnsanlar onu ilk defa görüp, kullanmaya başladıklarında bir keşif yapmışlardır. Veya gemi yolculukları sırasında tesadüfen keşfedilen kıtalar, Newton'un yer çekimini bulması da yine keşif örneğidir.
Kaynak dumanı, azot oksit (NOx), karbon monoksit (CO), karbondioksit (CO2), ozon (O3) ve argon, helyum gibi koruyucu gazlardan oluşan ve havaya dağılabilen bir gaz karışımı içerebilir. Duman bulutunun görünen kısmı temel olarak metal, metal oksit ve akı parçacıklarıdır (kullanıldıysa).
Yangın sırasında dumanın solunması da karbonmonoksit zehirlenmesine sebebiyet verebilir.
Ateş dört temel elementten birisi olarak bilinmektedir. Ateş ısının ve ışığın birleşimiyle meydana gelen alevlerden oluşmaktadır. Ateş bir madde değildir. Ateş sonucunda meydana gelen alev, bir maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri