Ateş alt paleolitik dönemde kontrollü olarak kullanıldığına dair kanıtlar vardır. Güney Afrika'nın Wonderverk Cave eyaletinde ki kazılarda ateşin kullanımına dair ipuçları bulunur. Ateşin pişirmede kullanması insanların beslenme değişikliklerinde de oldukça büyük etkiye sahiptir.
Tarih öncesi çağlarla ilgili yapılan araştırmalar şimdiye dek ateşin 700 ila 800 bin yıl önce bugünkü İsrail'in bulunduğu bölgede keşfedildiğini gösteriyordu.
Ateşin öncelikle Homo Sapiens (bizler)'ten çok daha önce yaşamış olan Homo Erectus'lar tarafından bulunduğu düşünülüyor. Homo Erectuslar verilere göre ateşi 1.7 milyon yıl önce keşfedip kullandılar. Fakat ateş bu tür tarafından pek de kontrollü bir şekilde kullanılmıyordu.
İnsanoğlunun ilk defa ateşle tanışmasının binlerce yıl önce yıldırım düşmesi sonucu ile başladığı düşünülmektedir ve buna benzer tesadüfi nedenlerle oluşmuş yangınlar, çok uzun bir süre dünyadaki tek ateş kaynağı oldu.
Şimdiye kadar keşfedilmiş olan en eski ateş kalıntısı günümüzden 476 milyon yıl önce, karaları işgal eden bitkilerin yandığı Orta Ordovisyen Dönem'e aittir. Bu tarih önemlidir, çünkü bu zamanlardan önce atmosferdeki oksijen oranı oldukça düşüktü ve yanmaya kolay kolay izin vermiyordu.
İlgili 24 soru bulundu
Mezolitik Dönem'de çakmak taşından yapılmış, (mikrolit) günlük yaşamda kullanılmaya yönelik küçük araç gereçler yapılmıştır. Bu dönemin sonlarında ateş bulunmuştur.
Alt Paleolitik dönemde insanoğlunun en büyük atılımı ateşi üreterek onu kullanmaya başlamasıdır. Avcı toplayıcılar tarafından kullanılmış olan ateşe ait kalıntılar değişik biçimlerde olup, kullanılış amaçlarının da farklı olduğu anlaşılmaktadır.
Örneğin ateş, doğada kendiliğinden de var olabilen bir şeydir. İnsanlar onu ilk defa görüp, kullanmaya başladıklarında bir keşif yapmışlardır. Veya gemi yolculukları sırasında tesadüfen keşfedilen kıtalar, Newton'un yer çekimini bulması da yine keşif örneğidir.
"Aslında 1 milyon yıl önce keşfedildi"
Sonuçları “Proceeding of the National Acedamy of Sciences” (PNAS) adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ateş, yaklaşık bir milyon yıl önce, yani tahmin edilenden yaklaşık 300 bin yıl önce keşfedildi.
İnsanlar ilk defa ateş yakmayı keşfettiğinde hayat birçok açıdan daha kolay hale geldi. Isı, ışık ve korunma için ateşin etrafında toplandılar. Ateşi yemek pişirmek için kullandılar - ki bu da onlara çiğnenmesi ve sindirilmesi zor olan çiğ besinler sayesinde çok daha fazla kalori sağladı.
Ateş ilk insanlardan olan Homoelektusların 1.7 milyon yıl öncesi ateş yakmayı tesadüfen bulduğuna dair ipuçları bulunmaktadır. Ancak ateşin kontrollü olarak yakılmaya başlaması milattan 400000 yıl öncesini işaret eder.
Ateş Ne Zaman Bulundu? İnsanlığın ateşle ilk tanışmasının, binlerce yıl önce dünyaya yıldırım düşmesi sonucu olduğu tahmin edilmektedir. Bugüne kadar keşfedilmiş olan en eski ateş kalıntısı ise yaklaşık 476 milyon yıl öncesine aittir. Yeryüzünde bu ve buna benzer birçok ateş kalıntısına rast gelmek mümkündür.
Bilim adamları insanın atalarının 1 milyon yıl önce ateşi kullanmayı bildiklerine dair yeni kanıtlar elde ettiklerini açıkladı. Güney Afrika'daki Wonderwerk mağarasında bulunan kül ve kemik parçalarının dünyanın en eski ateşlerinden birinin kanıtı olduğu düşünülüyor.
Bunların dışında ateş, insan hayatında arındırıcı, şifa veren, güç-kuvvet sağlayan, bereket dağıtan, yardım eden, koruyan yönleriyle yer almıştır. Bu özelliklerinden dolayı ateş, kutsal bir varlık konumunda olmuş ve etrafında birtakım inanış ve uygulamalar oluşarak bir kült haline gelmiştir.
Od, Eski Türkçede ateş anlamına gelen sözcüktür.
Yaygın inanışa göre, ateş elementi hareketliliği, canlılığı ve dışa yönelik olmayı temsil ediyor. Ateşin, tarih boyunca ilahi gücü simgelediği de pek çok kaynakta kendini gösteriyor. Örneğin, tarihte önemli kişilerin mabetlerinin sunaklarında her zaman bir ateş bulundurulduğunu görüyoruz.
Lav, yanardağ patlaması sırasında çıkan çok sıcak, sıvı ve akıcı erimiş maddeye denilmektedir. Yanardağ ağzından ilk çıktığında sıvı halde bulunmaktadır. Lavın sıcaklığı "700 °C "ile "1200 °C" (1300 °F ve 2200 °F) arasında değişmektedir.
Alevin kendisi bir gaz karışımıdır (buharlaşmış yakıt, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, su buharı vs.) Yani maddedir. Alevin ürettiği ışık ise madde değil enerjidir. Üretilen ısı da madde değil enerjidir.
Zerdüştlük, İranlı Zerdüşt tarafından kurulan tek tanrılı bir inanç sistemi olarak geçiyor. Ahura Mazda isimli kitaplarında geçen ateşe tapma esaslarından dolayı Mecusilik yani ateşe tapanlar olarak da bilinirler.
Keşif örnekleri arasında piyadeler, gemiler veya denizaltılar, askerî keşif aracı, insanlı veya insansız keşif uçakları, keşif uçağı, gözetim uçağı, yer gözlem uydusu, casus uydu ve yapay uydular tarafından gerçekleştirilen havadan keşif, devriyeler veya gizli gözlem noktası kurmak bulunmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan keşif kelimesi, daha öncesinde hiç kimse tarafından bilinmeyen bir şeyi bulmak ve ortaya çıkarmak anlamına gelir. İcat kelimesi daha çok nesneler için, keşif sözcüğü ise mekanlar için kullanılır. Örneğin: ''Amerika'nın keşfi'' Keşif ne demek, TDK sözlük anlamı nedir?
İnsanların normalde sindiremedikleri -buğday,patates,pirinç- gibi yiyecekler, pişirebilme becerisi sayesinde şu anda beslenmemizin temelini oluşturuyor. Şempanzeler günde 5 saatlerini çiğ besinlerini çiğnemeye harcarken, insanların pişmiş besinleri yemeleri için 1 saat yetiyordu.
Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur.
Tarih öncesi araştırmaları, şimdiye dek ateşin 700 ila 800 bin yıl önce bugünkü İsrail'in bulunduğu bölgede keşfedildiği sonucuna varmıştır. Tüm bu bilgiler ateşin Yontma Taş Çağında bulunduğunu göstermiştir.
4 bin yıl sonra, Taş Devri insanı, bir odun parçasını bir başka tahtanın üzerine hızla sürterek ateş yakmayı kolaylıkla beceriyordu. Tekerlek : Tekerlek taş devrinde bulunmuştur. Taşın yuvarlanmasıyla akıllara böyle bir icat gelmiştir. Bu 4 bin yıl öncedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri