Pamuğun ekim zamanı iklim koşullarına göre belirlenir. Ekim için toprak sıcaklığının 15ºC nin üstüde olması gereklidir. Yıldan yıla ekim zamanı değişiklik göstermekle birlikte en uygun ekim zamanı 25 mart-30 nisan tarihleri arasıdır. Ekim mibzerle sıraya yapılır.Sıra arası 70 cm, sıra üzeri 35-40 cm olmalıdır.
İlkbahar aylarında pamuk ekimi yapılır. Nisan ayının ikinci yarısında başlayan pamuk ekimi mayıs ayı sonuna kadar tamamlanır. Tüm koşulların sağlandığı ve ekimin yapıldığı pamuk, ağustos-ekim aylarında hasat edilir.
Pamuk bitkisinin iklim istekleri
Bu bitki sıcak ve nemli iklimleri tercih eder. Toprak sıcaklığı 15 °C'nin altında ise, pamuk tohumları düşük bir filizlenme oranına sahip olacaktır. Gelişme ve büyüme döneminde ideal hava sıcaklığı 21 ila 37 ° C arasındadır. 37 ° C ve üzeri sıcaklık tercih edilmez.
Tarlasında genellikle mısır, buğday ve pamuk üretimi yaptığını şu anda da pamukta hasat sürecini yaşadıklarını anlatan Dal, "Dönüm başına 550-650 kilogram ürün alıyoruz.
Pamuk tohumu mart ayında başlayarak bölgeye göre en geç mayıs ayında ekimi tamamlanmalıdır. Pamuk Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Pamuk tohumu çimlenme süresi yaklaşık 1,5 ay civarıdır. Pamuk tohumlarının çimlenmesi için toprağın nemliliği kontrol altında tutulmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Bölgemizde yetiştirilen çeşitlerin orta bünyeli topraklarda ve normal iklim koşullarında 15-20 gün aralıklarla 4-5 kez sulanması uygundur.Bölgemizde en iyi sulama yöntemi yüzey sulama (karık usulü ) yöntemidir.
Toprak analizine göre pamuk bitkisinin en çok ihtiyaç duyduğu Azot (N), Potasyum (K), ve Fosfor (P) mineraller verilerek bitkinin beslenmesi sağlanır. Pamukta gübreleme programı ile ekim yapılırken 1 hektara 200 kg NPK ekim makinası ile eklenerek, çiçeklenme sırasında yine 1 hektara 200 kg NPK eklenir.
Her bitki gibi pamuk da büyüyebilmek için suya ihtiyaç duyar. Tohumlanmadan hasat zamanına kadar altı aylık bir süre söz konusudur. Pamuk, yetiştirilme süreci esnasında su ve nem ister. Olgunlaşma döneminde ise kuru ve sıcak bir ortamı tercih eder.
Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ekilmesiyle birim alandan daha yüksek verim alınıyor. Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ve yeterli kök alanı sağlamak amacıyla birbirine çapraz ekilmesiyle birim alandan alınan verim yaklaşık yüzde 25 artıyor ...
Pamuk her yıl mı ekilir? Evet. Domates, biber ve diğer bitkiler gibi, pamukta çok yıllık bir bitki olmasına rağmen, tek yıllık olarak yetiştirilir.
Pamuk Nerede Yetişir? Dünya üzerinde pamuk Mısır, Türkmenistan, Özbekistan, Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkeler yetiştiricilikte önde gelen ülkelerdir. Bu ülkelerde yüksek oranda pamuk yetiştirilir.
Kozası orta büyüklüktedir ve koza açımı kuvvetlidir. 1 kg'da yaklaşık 12.000 adet tohum bulunur.
İlk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa ve etrafındaki şehirler pamuk üretimini yoğun bir şekilde gerçekleştirmektedir. Ardından Ege Bölgesinde Aydın ön plana çıkmaktadır. Manisa ve Balıkesir'de de yetiştirilmektedir. Akdeniz Bölgesinde ise Adana bu konuda ön planda yer almaktadır.
Pamuk sıcaklık farkı çok olan bölgelerde ve yüksek alanlarda yetişmez. Aynı zamanda yaz aylarında yeterince kurak olmayan topraklarda pamuk yetiştiriciliği yapılmaz. Bu nedenle Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde ve Karadeniz Bölgesi'nde pamuk yetiştirilmez.
Akdeniz Bölgesi
Çukurova ile verimini duyuran pamuk, Akdeniz illerinde sık sık yetişir. Pamuk hangi bölgede yetişir diyecek olduğunuzda aklınıza Akdeniz'in illeri gelecektir. Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş gibi illerimiz pamukla ünlenmiştir.
Domates, biber ve diğer bitkiler gibi, pamuk doğal olarak çok yıllık bir bitkidir, ancak günümüzde tek yıllık olarak yetiştirilir.
Dekar başına 450-500 kilogram ürün alınıyor
Adana Ticaret Borsasında kütlü pamuğun kilogram fiyatı 7,5-8 lira, lifli pamuk ise 19-19,5 lira seviyelerinde ve bu çiftçimizi mutlu etmekte. Dekar başına daha hasadın başı olmasına rağmen 450-500 kilogram gibi verimler alınmaktadır.
Normalde ekimden 5,5 ila 6,5 ay sonra pamuk kozaları hasat yapmaya hazırdır. Her tarım faaliyetinde olduğu gibi, tam olarak hangi gün hasat yapacağımızı bilmek tecrübe gerektirir.
Daha yüksek verim ve kalite imkanı sunan ''Sezener 76'' ve ''Naz 07'' isimli yerli pamuk tohumları 2 günde tükendi. 1934 yılında kurulan Enstitüde 1959'dan bu yana tohum ıslah çalışmaları yürütülüyor. Merkezde bugüne kadar 37 pamuk çeşidi çiftçilerin kullanımına sunuldu.
Pamuk için en büyük tehlike yağmurlardır. Yağmurlar, verimin ve kalitenin düşmesine sebep olur. Türkiye'de MÖ 330 yılına dek geriye giden uzun bir tarihçesi olmasına karşın asıl gelişmesi 11. yüzyılda Selçuklu Türkleri ve 14. yüzyılda Osmanlı Türkleri zamanında olmuştur.
Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Türkiye'de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok Şanlıurfa'da yetişiyor. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün.
Adım Kaseyi Uygun Yere Konumlandırma: Kaseyi biraz Güneş ışığı alabileceği bir yere koyun. 6. Adım Filizlenme Aşaması: Fasulyeleriniz suladıkça önce günden güne kök salmaya sonrasında da filizlenip büyümeye başlayacaktır.
Pamukta üst gübreleme yani azot içerikli olan amonyum sülfat gübresi ( Şeker Gübresi ), üre gübresi, amonyum nitrat gübresi gibi gübreler ne zaman uygulanır.
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
KALSİYUM, fosforlu gübrelerle karıştırılırken ön deneme yapılmalıdır. Uygulama, sulamadan önce yapılmalı veya uygulama yapıldıktan sonra su verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri