Türk edebiyatında Kurtuluş Savaşı üzerine yazılan ilk romandır.
Ateşten Gömlek Romanının Özeti
Bu roman milli mücadelenin çetin geçtiği İzmir işgalini konu edinmektedir. Peyami ve Ayşe karakterleri bu kitabın ana karakterleridir diyebiliriz. İzmir'in işgali sırasında hemşire olan Ayşe'nin ailesi ölür. Ayşe bu milli mücadeleye kendisini adar ve hemşire olarak görev yapmaya başlar.
ROMANDA GEÇEN ZAMAN: Olay Birinci Dünya Savaşı'nın bitiminden itibaren başlayıp kurtuluş savaşı yıllarını kapsıyor. OLAYLARIN GEÇTİGİ MEKAN: Olaylar İstanbul- Sultan Ahmet, İzmir, Eskişehir, Ankara, hastane odası ve bütün Anadolu'da geçiyor.
Halide Edib, ünlü romanlarından biri olan Ateşten Gömlek romanını 6 Haziran 1922-11 Ağustos 1922 tarihleri arasında İkdam gazetesinde yayınlamış, 1923 yılında Teşebbüs Matbaası'nda da kitap olarak bastırmıştır (Babayeva 2016). Bu roman, Peyami adlı Türk Kurtuluş Savaşı askerinin günlüğü şeklinde yazılmıştır.
Bu aşk hepsi için kitabın adı gibi ateşten gömlek haline gelir. Binbaşı İhsan ve Ayşe savaş sırasında cephede ölürler. Peyami ise başından vurularak yaralanır. Peyami kaldırıldığı hastanede başındaki kurşunun çıkarılması için beklemektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Ayşe, Eskişehir Asker Hastanesinde ve Polatlı Sahra Hastanesinde hemşire olarak çalışır. Bu arada Binbaşı İhsan da Ayşe'ye aşık olur.
5.2.Ayşe ve İhsan:
Ayşe ve İhsan'ın aşkı da bu çerçevede ele alınmıştır. İhsan, Ayşe'yi İstanbul'da ilk gördüğünde ona aşık olmuş ve bu aşk, cephelerde devam ederek süregelmiştir.
1922'nin Haziran - Ağustos ayları arasında okuyucuya sunulan romanın tefrikası, Kurtuluş Savaşı'nın son aşaması olan Büyük Taarruz ile aynı döneme denk gelir. Romanın merkezinde de Yunan ilerleyişinin durdurularak savaştaki durumun tersine çevrildiği Sakarya Meydan Muharebesi (Ağustos – Eylül 1921) büyük rol oynar.
Ateşten Gömlek kitabı Kurtuluş Savaşı'nda yaşanan olayları konu edinen bir kitaptır. Kitabın ana fikri ise vatan aşkı her aşkın üzerindedir ve ne pahasına olursa olsun önce vatan aşkı gelir.
Sanatı Hemen her eserinde anlatı türünü benimseyen Halide Edib Adıvar, en çok Ateşten Gömlek (1922), Vurun Kahpeye (1923-1924) ve Sinekli Bakkal (1936) adlı romanlarıyla tanınır ve Cumhuriyet dönemi edebiyatında gerçekçi roman geleneğinin öncülerinden biri olarak kabul edilir.
Romanda Peyami, İhsan ve Ayşe eşit ölçüde rol oynar. Hikayenin inşasında önemli olan Cemal ise, daha sonra arka planda kalır. Romanda Ayşe'ye ve Kurtuluş Savaşı'na karşı duyduğu büyük bağlılık nedeniyle dikkat çeken İhsan, kitabın en önemli karakterlerinden bir tanesidir.
İstanbullu eski bir hariciye memuru olan Peyami, Kurtuluş Savaşı sırasında iki bacağını kaybetmiş, aynı zamanda kafasından vurulmuştur. Ankara'da ameliyat olmayı beklerken, kendisini bu duruma getiren günleri hatıra defterine yazmaya başlar. Peyami, ülke sorunları ile gerçek anlamda ilgilenmeye I.
Halide Edib Hanım'ın Ateşten Gömlek'i Anadolu şehit ve gazileri nâ- mina edebiyat âlemine dikilmiş ulvî bir âbidedir»² diye takdim edilir.
Halide Edib Adıvar, ilk defa 1923'te, Teşebbüs Matbaası'nda basılan romanı Ateşten Gömlek'e Yakup Kadri'ye yazdığı açık mektupla başlar. Çünkü “Ateşten Gömlek” isimli bir roman yazma fikri ilk önce Yakup Kadri'nin aklına gelmiştir.
Bir halk türküsünde geçen “ateşten gömlek” sözleri, Halide Edip Adıvar'ın aynı adlı romanıyla birlikte Türk edebiyatında vatan aşkının derin anlamını çağrıştıran özel bir ifade kalıbı haline gelmiştir. Ateşten Gömlek (1923)'in merkezî kişisi Ayşe, vatanı için her şeyi feda edebilen, duyarlı ve güçlü bir kadındır.
İzmir'in ve kurtuluşunun sembolü haline gelen Ayşe, gittikçe kendisine bağlanan İhsan ve Peyami için ateşten gömlek olur. Her ikisi de İzmir yolunda, İzmir kızının peşinden giderek ölmeye ant içmişlerdir. Bir yandan düşmanla, bir yandan da kendi duygularıyla savaşan İhsan, cephede şehit düşer.
Ateşten Gömlek, her şeyden önce Kurtuluş Savaşı ile ilgili bir roman olarak gösterilebilir. Romanın merkezinde, Milli Mücadele ve bu mücadelenin kazanılabilmesi için kendini feda eden kişiler bulunur. Halide Edib'in bu romanı, Kurtuluş Savaşı'nı farklı süreçleriyle ve farklı boyutlarıyla incelemeyi de mümkün kılar.
Ateşten Gömlek, Kurtuluş Savaşı yıllarını konu edinen bir romandır. Romanın baş karakteri Ayşe, İzmir işgalinde kocasını ve çocuğunu kaybeder. İstanbul'a, abisinin arkadaşı Peyami'nin yanına gelir.
Olaylar, İstanbul'un Aksaray semtindeki Sinekli Bakkal sokağında geçiyor.
Kurtuluş Savaşı üzerine yazılan ilk roman ''Ateşten Gömlek'' çalıntı değildir. Halide Edib yalnızca romana verdiği ismin fikrini, o isimde bir kitap yazacağını öğrendiği Yakup Kadri'den almıştır. Yakup Kadri'ye bu konuyla alakalı yazdığı açık mektubu, romanın ilk sayfalarında bulabilirsiniz.
Ateşten Gömlek'te, Sakarya Savaşı'nda yaralanan Peyami'nin anıları etrafında Millî Mücadele'den kesitler sunulurken Vurun Kahpeye'de, idealist bir öğretmen olan Aliye'nin görev yaptığı kasabada geriliğe ve gericiliğe karşı verdiği mücadele merkeze alınır.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Özet: Adalet Ağaoğlu, “Rabia'nın Dönüşü” adlı öyküsünde en çok okunan ve irdelenen Türk romanlarından biri olan Sinekli Bakkal'ın ana karakteri Rabia'yı yeniden kurgular.
Ateşten Gömlek Kitap Açıklaması
Adıvar, Kurtuluş Savaşı mücadelesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında bizzat yer alıyor. Ateşten Gömlek, yazar tarafından tam da bu yıllarda kaleme alınmaya başlıyor. 1922 yılında ilk kez yayımlanan eser, Kurtuluş Savaşı'nı anlatan ilk roman olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri