Bu karar, hakim tarafından verildiği için hakimin iş yoğunluğuna göre süreler de değişiklik göstermektedir. Genelde 1-4 gün sürer.
Suçun soruşturma safhası gizlidir. Bu gizlilik, soruşturmanın sağlıklı yürümesine ve şüphelinin haklarını korumaya yöneliktir. Henüz yargılamaya tabi tutulmamış ve hakkında hüküm verilmemiş şüpheli/sanığın “suçlu” sıfatını yüklenmesine engel olmaktır amaçlardan biri.
Komşusunun şiddetine maruz kalan, şiddet görme ihtimali bulunan veya ısrarlı takibin mağduru olan kişi, komşusu hakkında uzaklaştırma talebinde bulunabilir. Talep, yine aile mahkemesine yöneltilir.
Uzaklaştırma kararı talep etmek için herhangi bir cinsiyet ayrımı gözetilmemektedir. Bu nedenle şiddet mağduru olan erkek-kadın fark etmeksizin her iki eş de uzaklaştırma kararı talebinde bulunabilir.
Uzaklaştırma kararını karşı tarafa bildirmek için, mahkeme tarafından yetkilendirilmiş bir kişi veya tebligat şirketi tarafından tebliğ işlemi yapılması gerekmektedir. Bu kişi, karşı tarafın kimlik bilgilerini doğrulayacak ve karara ilişkin bilgilendirme yapacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Evden Uzaklaştırma Kararı Bitince Ne Olur? Sürenin sona ermesiyle birlikte hüküm yerine getirilmiş olur. Karar infaz edildiği için sona erer. Dolayısıyla, sürenin sona ermesiyle birlikte, evden uzaklaştırılan kişinin uyması gereken bir uzaklaştırma tedbiri kalmaz.
Kural olarak uzaklaştırma alan baba çocuğunu görebilir. Dolayısıyla uzaklaştırma kararı varken çocuğu görme mümkündür. Çünkü mahkeme kararında sadece babanın anneye yaklaşamayacağı belirtilmektedir. Ayrıca çocuğun üstün yararı ilkesi gereği babanın çocuğu görmesinde bir sakınca yoktur.
6284 numaralı kanun da şiddetten uzaklaşmak isteyen ve failin peşine düşebileceğine inanan şiddet mağduru kadın, kendisi ve çocukları için aile mahkemesine başvuru yaparak kolay bir şekilde adres bilgilerinin gizliliği kararı aldırabilir.
Koruma kararı, en çok altı ay için verilebilir. Ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı hallerde koruma kararının süresinin uzatılmasını talep etmek mümkündür. Bu tür durumlarda uzaklaştırma kararının süresinin sona ermesinden önce başvuruda bulunma gerekir.
Uzaklaştırma kararı, en fazla 6 ay süreyle verilebilir.6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, 2012 yılında kabul edilmiştir. Bu kanun, aile içi şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması için önemli bir adım olmuştur.
Dolayısıyla uzaklaştırma kararının bir üst sınırı mevcut değildir. Ancak bu durum uzaklaştırma kararının süreli olarak verilmesine engel değildir yalnızca tehlikenin varlığının devamı süresince tedbirin uygulanabileceğine yönelik bir kuraldır. Şöyle ki uzaklaştırma kararı en fazla 6 aylığına verilebilir.
Bu ceza öğrencinin siciline işlenir ve üniversite tarafından verilecek belgelerde gösterilir.
Yetkilendirilen ve atanan Aile Mahkemesi Hâkimi, ilgili makamlara uzaklaştırma talebinde bulunduktan sonra 1 ila 4 gün içinde uzaklaştırma kararı verecektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi kolluk görevlisi bu kararı acil bir durum nedeniyle verirse gün içerisinde sonuca ulaşmak mümkündür.
CMK'nın 157. maddesi uyarınca, soruşturmanın gizliliği, soruşturma aşamasının başlangıcından sona ermesine kadar devam eder. Dolayısıyla, soruşturmanın başlamasından kovuşturmama kararına veya iddianamenin kabulüne kadar soruşturma işlemeleri, kural olarak gizlidir.
Soruşturma Aşamasında Kısıtlama Kararı ( Gizlilik Kararı ) Mağdur Vekil Açısından Uygulanması içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilir; bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız olarak alabilir. (5) Bu maddenin içerdiği haklardan suçtan zarar görenin vekili de yararlanır.
Bunun üzerine ancak savunma hakkının zedelenmeyeceğine hüküm getiren sulh ceza hakiminin kararı dosya üzerinde gizlilik sağlayabilmekte- dir. Uygulamada ise hakimlerin “savcı istedi” ya da “ayıp olmasın” gibi nedenlerle dosyalarda kısıtlama kararı verebildiği gözlemlenmek- tedir4.
Hakkında evden uzaklaştırma tedbiri veya herhangi bir başka tedbir kararı verilen kişinin bu kararlara uymaması halinde 3 ile 10 gün arasında zorlama hapsine mahkum edilmesi söz konusu olacaktır. Karara aykırı davranılması halinde aile mahkemesi zorlama hapsi kararı verecektir.
Hakkında evden uzaklaştırma kararı alınan kişi, evden uzaklaştırma kararının hatalı olduğunu düşünüyorsa, evden uzaklaştırma kararının iptali için bu kararın kendisine tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde kararı veren aile mahkemesine itiraz etmesi gerekmektedir.
Şiddete uğrayan aile bireyi veya buna tanık olan diğer kişiler konu ile ilgili şikâyet ve ihbar başvurusunda bulunarak koruma kararı alabilir. Bu başvuru polis merkezine, jandarma karakoluna, cumhuriyet savcılığına veya aile mahkemesi hâkimliğine yapılabilir.
Soruşturmanın gizli yapılmasının amacı hem şüpheliyi korumak hem de delillerin karartılmasını, yok edilmesini önlemektir. Soruşturmanın gizliliği, lekelenmeme hakkı ve masumiyet karinesinden ayrı düşünülemez.
Uzaklaştırma Kararının Uzatılması; uzaklaştırma veren mahkemeye verilecek bir dilekçe ile yapılmaktadır. Mahkemeye verilecek dilekçeye Uzaklaştırma kararı uzatılması talebi dilekçesi denmektedir.
TCK md. 86'ya göre: Kasten başkasının vücuduna acı veren, algılama yeteceğini yahut sağlığının bozulmasına neden olursa; 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmiştir.
Çocuğu mahkeme kararına rağmen göstermeyen ebeveyn hakkında şikayet yoluyla İcra Ceza Mahkemesi'nde dava açabilmek mümkündür. Çocuğu teslim etmeme suçu şikayete bağlı bir suçtur. Alacaklı olan ebeveyn, diğer ebeveynin cezalandırılmasını istiyor ise icra ceza mahkemesine başvurmalıdır.
Türk Medeni Kanunu'na göre, yasal bir sebep olmadıkça, reşit olmayan bir çocuk, evlilik devam ederken her iki ebeveynin velayeti altındadır. Bu nedenle, boşanma veya ayrılık davası açmadan, ebeveynlerden birinin çocuğun velayetini alması mümkün değildir.
Anne, kötü alışkanlıklara sahipse, fiil ehliyeti yok veya akıl hastalığına sahipse, hakim velayeti anneye vermez. Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına yeterince karşılık verememesi, uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sorunlar varsa, velayet anneye verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri