Dolayısıyla her yıl yaklaşık 75 bin ton çay atığı ortaya çıkmaktadır. Önemli miktarda azot, fosfor, potasyum ve mikro besin maddeleri içeren bu atıklar, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin iyileştirilmesine büyük katkı sağlıyor.
Kompost, biyobozulur organik (çay atıkları gibi) atıkların stabilize edilmiş halidir. Çay atığı önemli bir kompost hammaddesi olarak kullanılabilir. Hindistan'da çay atığının kompost üretimi uygulamaları bunun en güzel örneğidir.
Normal dönemlerde kullandıkları gübre ve sular bitkinin sıcaklığındaki pH düzeyini artırmaktadır. İşte bu sebepten dolayı en az üç ayda bir kez olmak üzere bir çay bu topraklarda kullanıldığında fayda sağlamaktadır.
Çay posası, bitkilere doğal gübre olmaktadır. Birkaç öğünlük çay posasını bir kapta biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın. Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir.
Demlenmiş çayı süzmeden posası ile birlikte her bitkinin köküne bir su bardağı kadar dökünüz. Demlenmiş çay suyunu bitki hemen enzimler, çay posası kısa zamanda çürüyecek bitkinin enzimleme durumuna gelecektir. Bitkilerinize ayda bir uygulayınız.
İlgili 43 soru bulundu
3-4 senede bir çayın gübrelenmesi yeterlidir. Çaylıklara Kasım Aralık gibi gübre verilmesi gerekir. Budanan çaylıklara ise Mart Nisan aylarında gübre verilmelidir. Dilerseniz Şubat Mart gibi kökler faaliyete geçerken de gübre verebilirsiniz.
Yapılan araştırmalarda çiçekler, insan zihnine neşe, mutluluk ve zevk vermektedir. Yoğun ve stresli bir günün ardından park veya bahçelerde yapılan basit bir yürüyüş, anksiyete giderici ilaç almaktan daha etkili olabilir. Çiçekler, parlak ve sağlıklı bir cilde kavuşmanın en doğal yolu olarak bilinmektedir.
Çayın içecek olarak tüketilmesinin sağlığa birçok faydası bulunurken posasının da ziyan edilmemesi, doğal bakım ürünü olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Çay posası, vücut peelingi olarak kullanıldığında vücuttaki ölü hücreleri temizler ve arındırır. Böylece daha canlı bir görüntü kazanılmış olur.
Çaylıkların bitki artıkları ile örtülmesi,toprak ve su korunmasında etkili olur. Organik gübre olarak, bitki artıklarının yanında sap ve saman karışımı, orman ağaçlarının yaprakları, özel olarak bu amaç için yetiştirilmiş ot ve benzeri bitki materyalleri kullanılabilir.
Sıvı haldeki solucan çayı, diğer gübre çayları gibi bitkilere sulama sırasında topraktan veya püskürtülerek yapraktan verilebilir. Solucan gübresi çayının yapımı da kullanımı gibi son derece basittir, katı solucan gübresinin su içinde, hava pompası ile havalandırılarak demlenmesiyle üretilir.
Ihlamur, adaçayı, rezene, yeşil çay gibi sıklıkla bilinen çayların yanı sıra mısır püskülü, kiraz sapı ve karabaş otu gibi pek bilinmeyen bitki çayları çeşitleri de bulunur. Bitki çayları isimleri bitkiler ile aynı adı taşırlar, niteliklerine göre de bitkilerin kök, yaprak ve çiçek gibi kısımlarından oluşurlar.
Bir tane aspirin ve bir çorba kaşığı kuru mayayı bir litre suyla harmanlayın. Maya ve aspirin suda çözünmeye başlayınca çiçeklerinizi bu tarifle sulayın. Kısa bir sürenin ardından çiçeklerin adeta coşmuş olduğunu ve bol bol çiçeklendiğini göreceksiniz.
Doğru bir şekilde bileşenlerine ayrıştırıldığında değerli birer gübreye dönüşebilecek organik atıklar, çöplüklerde biriktirildiklerinde çevreyi olumsuz etkiler. Meyve ve sebze kabukları, ağaç yaprakları, gıda atıkları gibi bitki ve hayvan kaynaklı atıkların tümü organik atıkları oluşturur.
Kompost, organik maddelerin daha basit organik ve inorganik maddelere ayrıştırılması işlemidir. İyi bir kompost bitki besin elementi, organik madde ve yararlı organizmalar açısından zengindir. Kompostlaştırma aslında doğada her yerde yürüyen bir süreçtir ve ekosistemdeki bir besin geri dönüşümüdür.
Genelde çay bitkisi pH 4,50–6,00 arasında optimum gelişme gösterir. Asit toprakları sevmesine karşın, aşırı pH düşüşünden ya da toprak pH'sı alkali yöne doğru değiştikçe, çay bitkisinde gelişme olumsuz yönde etkilenir (Tekeli, 1962; Eden, 1976; Tekeli, 1976; Kacar, 1984).
Yeşil çay poşetleri, toprağınızın dibine yerleştirilirse suyu emmeye yardımcı olabilir, bu da bitkilerin aşırı nemden korunacağı ve nemin zaman içinde daha verimli bir şekilde yeniden dağıtılacağı anlamına gelir.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, 2023 yaş çay sezonu öncesi gübre fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "25.5.10 çay gübresi aynı gün depo teslimi 11 bin 500 TL/ton fiyattan satışa sunulmuştur." ifadeleri yer aldı.
3.2.
Çay bitkisini topraktan kaldırdığı azot miktarları bakımından değerlendirdiğimizde 1. hasat çay 22.17 kg/da, 2. hasat çay 14.91 kg/da ve 3. hasat çay 8.91kg /da azotu topraktan almıştır (Çizelge 2).
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur. Bunun yanında yine çayda bulunan flavonoid ve taninlerin itihap dağıtıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
Çay tortusu temiz bir pamuğa sürüldüğünde göz ağrısı, göz yorgunluğuna iyi gelmektedir. Özellikle uzun süre bilgisayar ve telefon ekranına bakan kişilerin gözlerini dinlendirmeleri için çay maskesi uygulamaları önerilmektedir. Ayrıca göz akıntısı ve çapaklanmaya da iyi gelmektedir. Ayak kokusuna iyi gelmektedir.
Derinizdeki yaraların temizlenmesi, cildinizdeki yaraların temizlenmesi aynı zamanda antibiyotik etkisi göstermesi için çayı pamukla bu bölgelere tatbik ederek kullanabilirsiniz. Demlikte kalan, kullanılmış, ıslak çay poşetlerini derideki yanık bölgeye uygulamak acınızı hafifletmeye yardımcı olur.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Çay, çeşitli bitkilerin yapraklarının, çiçeklerinin, köklerinin, gövdelerinin, kabuklarının, tohumlarının kaynatılmasıyla veya haşlanmasıyla elde edilen bir içecek türüdür. Çay, çalının yapraklarının fermantasyonu, ısıtılması, kurutulması ve bazen diğer meyve veya bitkilerle karıştırılması sonucu hazırlanır.
Aspirin bitkilerdeki mantar hastalıklarını önler
Yapılan bir araştırmaya göre, aspirin sprey kullanımı, bitki üzerindeki mantarın yayılmasını önemli ölçüde azaltabilir. Bitkiler, özellikle stresli olduklarında doğal olarak az miktarda salisilik asit üretirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri