Benzinde tork devir bandına düzgün dağılır o yüzden koltuğa yaslama hissiyatını daha az hissedersin. Ara hızlanma istediğiniz zaman 4000 devir üzerinde kullanılmalı. Benzinli motorda asla devir çevirmekten korkmayın. Sadece aracınız bakımlı olmalı.
Atmosferik benzinli aracı istediğin devirde kullanabilirsin. Devir çevirdin diye motora zarar vermezsin. Motorun çalışma karakteristiği de yüksek devire müsaittir zaten.
Turbo motorlar genellikle küçük yapılı olduğu için yüksek yakıt verimliliği sağlar. Turbo motorlar daha az yakıt tükettiği için doğal olarak daha az karbon salınımı yapar. Yüksek süratlerde genellikle atmosferik araçlara göre daha yüksek performans yakalar.
Atmosferik motorlu araçlar için DTE tarafından geliştirilmiş PedalBox gaz tepkilerini arttıran ürünü kullanabilirsiniz. Atmosferik motorlara tamamen uyumlu olan bu sistem sayesinde istediğiniz performansı gaz pedalına basmak suretiyle alabilirsiniz.
Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Yüksek devirde araç kullanmak yerine kısa aralıklarda ekstradan güç için araç devirli kullanılabilir. Sürekli devirli araç kullanımı silindirlerin aldığı yakıtı da yanmadan dışarı atacağı için tasarruf açısından da olumsuz bir sonuç yaratır ve araç hararetini ciddi anlamda arttırır.
1) Aracın uygun devirde kullanılması gerekmektedir (ne düşük nede yüksek), istisnalar dışında yüksek devirlere çıkılmamalıdır (2000-3000 devir aralığında). 2) Işıklarda dururken ani çıkışlardan kaçınılmalıdır. 3) Araç hareket halinde iken devamlı frene basılmamalıdır.
Atmosferik motorlar, 1 bar değerindeki atmosfer basıncını emer ve silindirlerin içine yanmak üzere gönderirler. Böylece yüksek basınç ve sıcaklık ortamında motora giren yakıt, dışarıdan ateşlenme ile enerji üretir.
Intercooler sistemleri de yüksek ısılı havanın motora gitmeden önce soğutulmasını sağlıyor. Atmosferik basınçlı normal motorlarda yanma odasına giden havanın basıncı ideal düzeyde olduğu için ara soğutucuya ihtiyaç duyulmuyor.
Atmosferik motorlar havaya ek olarak yakıt da kullanırlar. Dizel atmosferik motor olarak adlandırılan modeller isminden de anlaşılacağı üzere hem hava hem de dizel yakıt kullanır.
Atmosferik motorlar yakıt yakmak için gerekli olan hava basıncını direkt olarak dışarıdan alıyor. Atmosfer basıncıyla çalışan bu tip motorlarda turboların aksine basıncı artıran ekstra bir sistem bulunmuyor. Bu durum motorda atmosfer basıncının üzerine çıkılamayacağı anlamına geliyor.
Atmosferik motorlar içten yanmalı olup yalnızca otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak fonksiyonlarını yerine getirir. Motor silindirinde bulunan hava ve yakıtı piston aracılığıyla alarak aracın diğer bölümlerine iletir. Atmosferik motorlar atmosfer basıncını emerek silindirde yanmak üzere aktarırlar.
LPG sistemlerinde asıl hedef tasarruf olduğu için ülkemizde daha çok benzinli araçlara LPG uygulandığı görülür. Turbo ya da atmosferik benzinli motorlara sahip araçlara kolayca LPG sistemi uygulanabilir.
Vites yolda giderken kademeli bir şekilde devir her 2000'e geldiğinde atılır. Bu bir zorunluluk değildir ancak arabayı hızlı kullanmak istiyorsanız devir göstergesinde ibrenin 3000-4000 devirleri görmesini bekleyebilirsiniz.
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
ortalama olarak 5.viteste 100 km ile giderken 3000 devri bulursunuz,6 . vitese attığınızda 2500 devre düşer,aracınız daha yeni,anormal bir durum yok,alışıncaya kadar shift göstergesine uyun.
Sıvı soğutma sistemlerinin çok daha verimli ve hızlı bir şekilde motoru soğutması, şehir içi kullanımlar için oldukça avantajlıdır. Bu durum genel olmamakla birlikte, kullanılan motorun modeline göre değişiklik gösterebilir.
Günümüzde imal edilen otomobillerde hava soğutmalı motorlar kullanılmamaktadır, fakat geçmişte üretilen birçok modelde hava soğutmalı motorlar kullanılmıştır. Subaru 360, Fiat 500, Fiat 600, Fiat 126, Porsche 911 ve Volkswagen Beetle hava soğutmalı sıralı veya yatık motorlu otomobillerdir.
Hararet esnasında motor oldukça fazla bir şekilde ısınır ve bazı sürücüler motora su dökersem motor soğur ve rahatlar diye düşünür. Bu düşünce tamamen yanlıştır ve motora zarar verir. Sıcak motora kesinlikle soğuk su dökmemeniz gerekmektedir. - Sıcak olan motor suyuna soğuk su eklemek ve motoru çalıştırmak.
Aracınızın LPG'li olması yazılım uygulamamız için engel değildir. Dizel, benzinli, LPG'li tüm araçlara uygulama yapabiliyoruz. Aynı zamanda aracınızın atmosferik yada turbolu olması fark etmeksizin yazılım uygulamamızdan faydalanabilir, aracınızın gerçek gücüyle tanışabilirsiniz.
Minimum ağırlığın bulunması aracınızın performansını artırmak için anahtardır. Bu nedenle tüm gereksiz ağırlıklardan kurtulmalısınız. Bu, arka koltukları, yedek lastiği, araba krikolarını, klimaları, hoparlörleri ve hatta arabanızın parçalarını fiberglas veya karbon fiberle değiştirmeniz gerekmektedir.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Aracın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketimi o denli artar. 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir. Bu nedenle uzun yolda 80-90 km hızla gitmekte fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri