Yaz aylarında ayarlanacak ortam sıcaklığının dış sıcaklıktan 7'-8' C düşük olması konfor sağlar. Örneğin 35 derecelik dış sıcaklıkta klimanızın sıcaklığı 28 – 27 derece olmalıdır. İster split, ister pencere tipi veya mobil olsun, hava temizleme filtreleri belli aralıklarla temizlenmelidir.
Yaz Mevsimine Dikkat!
Eğer aniden sıcaklığı düşürürseniz elektrik kullanımınız artacaktır. Nemli bir şehirde yaşıyorsanız yaz aylarında nem alma modunda klimanızı çalıştırarak tasarruf sağlarsınız. Güneşli günlerde klima çalışan ortama güneş ışınlarının gelmesini engelleyerek cihazınızı koruyabilirsiniz.
Klimanızın hava yönlendirme kanatlarını yazın tavana, kışın ise zemine üfleyecek şekilde kullanmanız, üflenen havanın ortam içerisine homojen olarak dağılmasını sağlayacaktır.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Klimanızı nem alma modunda çalıştırırsanız hem daha az enerji tüketirsiniz hem de ortamın nemini azalttığınız için konfor koşullarınızı iyileştirirsiniz. Güneş ışınlarının ortamınıza girmesini engelleyerek klimanızın fazla çalışmasının önüne geçebilir ve tasarruf edebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Klima en çok enerjiyi hedef ısıya ulaşırken harcar. Bu nedenle klimanın ısısında dramatik değişiklikler yapmak, diyelim ki 24 derece santigrattan 18 derece santigrata düşürmek çok fazla enerji sarfiyatına neden olacaktır.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Burada biraz kişisel kullanıcı deneyimleri de ön plana çıkıyor. Örneğin, yazın klima kaçta çalışmalı sorusuna dış sıcaklığın 7 – 8° derece altında çalışmalı, diyebiliriz. Yani dışarıdaki sıcaklık 30° ise iç mekânınızdaki klimayı 22 – 23° gibi ayarlayabilirsiniz.
Klimanın doğru kullanımı için bunlara dikkat edin;
Örneğin dış ortamdaki hava sıcaklığı 40 dereceyse klima ayarı en düşük 30-31 derece olmalıdır. İnsan vücudunun iç ısısı 37-38 derecedir. Bulunulan ortamın ısısı bu değerin %30'undan daha soğuksa giyinerek vücut ısınızı korumamız gerekir.
ECO mode önemli miktarda yakıt tasarrufu yapılmasını ve bu şekilde yakıt giderlerinin düşürülmesini sağlar.
Enerji tüketiminizi azaltır: Klimanın fan modunda çalıştırılması, soğutma, ısıtma ve kurutma modu dahil olmak üzere diğer klima modlarına göre önemli ölçüde daha az enerji kullanır.
Klima uyku modunda elektrik harcar mı sorusunun cevabı şüphesiz ki evettir, ancak bir turbo modu ya da standart mod ile karşılaştırıldığında klima uyku modu çok daha az elektrik harcar, bu da elbette elektrik faturalarınıza olumlu yansır.
Bu hesaplamaya göre, sadece günün sıcak saatlerinde 8 saat kullanılan bir klima yaklaşık olarak günlük 13 TL elektrik tüketir. Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Klimayı sürekli açıp kapatmak doğru değil
Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor. Bu nedenle klimalarınızı, gün içerisinde ortam sıcaklığını sabitleyene kadar mümkün olduğunca kapatmamaya ve tek bir ısı derecesinde çalıştırmaya özen gösterin.
Uzmanlara göre ve birçok kaynakta yer alan bilgilere göre uyumak için klima ile oda ısısını ayarlamak istiyorsanız, ideal derecenin 18,3 0C olduğu belirtilmektedir. Fakat her kişinin vücut koşullarına ve alıştığı iklim koşullarına göre kabul edebileceği bir soğukluk ya da sıcaklık derecesi de yer almaktadır.
Bir ay boyunca günde 3 saat çalışan A+ sınıfı bir klima ortalama 97 kWh tüketim yaparken, A++ klima 81 kWh, A+++ klima ise ortalama 63 kWh tüketim yapıyor.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Uzmanlar tarafından klima ve vantilatörün faturaya bindireceği yük hesaplandı. Buna göre, 8 bin BTU kapasiteli bir klima, 12 saat açık kaldığında ayda 266 kilovatsaat yani 578 liralık enerji harcıyor. Cihaz kapasitesi 18 bin BTU'ya çıkarsa, sadece klima kaynaklı aylık fatura 1.425 lirayı buluyor.
SLEEP (Uyku) Modu:
Klimanın bulunduğu odada yatanlar bu özellik sayesinde oda sıcaklığının artması ve hava akımının düzenlenmesiyle rahat bir uyku uyurlar. Uyku modu açık olan bir klima yaklaşık 6 saat sonra otomatik olarak kapanacaktır. Cihaz kapatıldıktan sonra uyku fonksiyonu iptal olur.
Klimanız çalışırken güneş ışınlarının doğrudan içeri girmesine engel olunuz. Klimanın dikey ve yatay kanat yönünü ayarlayarak oda sıcaklığının ve hava akımının homojen olarak dağılmasını sağlamalısınız. Hava filtrelerini düzenli olarak temizleyerek hem sağlığınızı korur hem de arıza durumlarını giderirsiniz.
Klimanın bilinçsiz kullanımı kas ağrıları başta olmak üzere tutulmalara, enfeksiyon hastalıklarına ve alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle klima çalışırken ortamdaki pencerelerden birini az da olsa aralamanızda fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri