Atlarda tırnağı dış mukavemetlerden korumak için demir veya plastikten yapılan hilal şeklinde olan ve kasnağa çakılan cisimlere nal denir. At nalı hakkında tüm bilgileri ve atın ayak bakımı hakkında bilgileri bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Nal; at, eşek, öküz gibi yük hayvanlarının tırnaklarına çakılan, ayağın şekline uygun demir parçasına denir.
Doğal güzelliğiyle göz dolduran Çıldır'a gelen ziyaretçilerin atlı kızaklarla yaptığı bu keyifli ve masalsı yolculuğun sırrı ise atların ayaklarına takılan çivili nallarda gizli. Atın dört ayağına da takılan ve "mahmuzlu" denilen bu nallar, zemine gelen çivili çıkıntılarıyla buza batıp atın yürürken kaymasını önlüyor.
Eyer, binek hayvanlarının sırtına kolan ile tutturulan, binek hayvanına binebilmek ve üzerinde oturabilmek ya da yük taşıyabilmek için kullanılan bir yapıdır. Bununla birlikte, at, öküz, deve ve diğer hayvanlar için özel eyerler oluşturulmuştur.
At eyeri, atın sırtına yerleştirilen ve sürücünün veya yükün taşınmasına yardımcı olan bir ekipmandır. At eyeri, atın sırtına yerleştirilen ve sürücünün veya yükün taşınmasına yardımcı olan bir ekipmandır. Eyer ayarı, atın rahat etmesi, yükün dengelemesi ve sürüşün güvenli olması için çok önemlidir.
İlgili 29 soru bulundu
Dizgin, binek hayvanlarını kontrol etmek için binicinin tuttuğu ip veya kayış. Hayvanı önden çekmek için kullanılan ipe ise yular denir. Kontrol ipi (yular ya da dizginler) atın başlığını, gem yoksa çene altından, gem varsa gemin çene ve dile baskısını kontrol eden mekanizmasının iki yanından çeker.
At ve binicinin birlikte yaptığı 7-8 metrelik bir kayışla. atın bir daire izi üzerinde belli teknik hareketlerle. yapılan antrenmandır.
Ekipmanları olmadan atı tutmak oldukça zordur. Temel at binme malzemeleri içerisinde yular, dizgin, kurşun halat, eyer, at fırçası, kantarma ve at başlığı bulunuyor. Hem atınızın hem sizin güvenliğiniz için temel ekipmanları edinmelisiniz.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Gem veya oyan, bir binek hayvanını yönlendirmek için ağzının içine takılan metal veya sentetik parça. Üst ve alt dişlerin arasındaki boşluğa yerleştirilir. Gemin sağ ve soluna dizginler iliştirilir. Amaca göre çok farklı gem türleri bulunur.
Spor atlarında nal kullanımındaki amaç, tırnağı korumak ve ilave performans sağlamaktır. Atın yaptığı sportif egzersizlere bağlı olarak vücudunda ve bacaklarındaki basınç değiştiği nedeniyle farklı nal çeşitlerine ihtiyaç olabilir. Spor atlarında çeşitli nallama teknikleri kullanılmaktadır.
Bunu önlemek için demirciler örste döverek biçimlendirdikleri demir aletleri hayvanların tırnaklarına çakarlar. Böylece tırnaklarının aşınması, önlenir. Bu çakılan parçaya Nal, nalı çakmaya, hayvanları nallamak, bu işi yapana da Nalbant adı verilir.
En yüksek stabiliteye sahip at nalı taban epoksi kaplı döküm çelikten üretilir.
At ahır ve barınaklarındaki boks için günlük olarak 8-10 cm civarında sap veya talaş yatak altlığı olarak kullanılmalıdır. Kullanılan sap, talaş altlıklarının çıkarma ve bakımı ilave iş gücü ve maliyeti vardır.
Bugün için nal, sadece tırnağın aşınmasını önlemek için kullanılan bir araç olmaktan başka, atın performansını artırmak ve birçok ayak ve ekstremite hastalıklarının tedavisinde kullanılan önemli ve vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir.
Binici donatımındaki malzemeler: Koruyucu başlık (Tog), binici çizmesi (botla beraber çeps denen koruyucular da tercihe bağlı olarak kullanılabilir), binici pantolonu, binici ceketi, gömlek, kravat, binici eldiveni, mahmuz ve kamçı bulunur.
Arabalarda olan amortisör ne işe yarıyorsa tırnakta da maya aynı görevi üstlenmektedir. Maya atın kendi kalbi ile aynı görevi üstlendiği için tırnağın kalbidir. Bundan dolayı nalbantlar atın 5 kalbi vardır derler. 4 maya ve bir de atın kendi kalbidir.
İslam. At eti; Ebû Hanîfe'ye göre ise tahrîmen mekruhtur. Hanefî literatüründen zâhirü'r-rivâye eserlerinde “mek-ruh”, Hasan b. Ziyâd rivayetinde “haram” nitelemesi geçmekte ise de, asıl belirtilmek istenen husus bunu yemenin helâl olmadığıdır. İmâmeyn ise (Ebû Yûsuf ve Muhammed) at eti yemeyi mekruh saymamışlardır.
Midenin iki ucu vardır. Biri solda ve yukarıda yer alır. Ostium cardiacum'un bulunduğu uçtur. Diğeri sağda ve aşağıda yer alır.
Evcil bir atın ortalama ömrü 30 yıldır. Ortalama bir atın üreme yaşı 5 yaşından sonradır. Eğer at 5 yaşından küçükse o ata binilmez, çünkü iskeleti ve kemikleri tam olarak gelişmemiştir. Yarış atlarına genellikle 1-1,5 yaşında iken binerler ve bu yüzden genellikle 6 yaşında emekli olurlar.
Çocuk ve Ergenler için Psikolojik Sağlamlık Programı (ÇEPSP-101) çocuk ve ergenlerin psikolojik sağlamlık, sosyal beceri ve başa çıkma özelliklerinin desteklenmesi amacıyla geliştirilmiş deneysel, çok boyutlu ve integratif bir psiko-eğitim programıdır.
Yetişkin bir atta cinsiyete bağlı olarak; kısraklarda 36, aygırlarda ise 40 adet diş bulunmaktadır. Sağlıklı dişler ile etkin bir şekilde çiğnenen yemler mide ve bağırsaklarda daha kolay sindirilir. Atların dişlerinin insanlardan önemli bir farkı vardır; atların dişleri sürekli uzar.
Lonj(çılbır) eğitimini yapar ve yaptırır, Lonj'da ata ağırlığı ve komutları öğretir, Adeta makinasında birden çok atı aynı anda lonj yaptırır..
At yarışı sporunda yarışan kişilere jokey adı verilmektedir. Jokeyler belirli bir fiziksel orana sahip olan kişilerdir. Yarış atlarına binerek yarış süresi boyunca atı süren kişilere jokey denilmektedir. Aynı zamanda 50 üstü yarışı kazanan kişilere de deneyimli binici olarak jokey rütbesi verilmektedir.
Atlarda kullanılan getr ve topukluklar, ayak yaralanmalarını önlemek amacıyla kullanılır. Atlarda kullanılan getr ve topukluklar, ayak yaralanmalarını önlemek amacıyla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri