Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir.
Türklerde ve Moğollarda insanın düşünce gücü bir taya benzetilir ve adına Buyan denilir. At Türkler ve Moğollarla özdeşleşmiş bir canlıdır. Türkler atlara renklerine göre isimler verirler: Akat, Buzat, Kırat, Alat, Sarat, Karat, Dorat…
At ve eşek de birbiriyle akrabadır ve çiftleşirse katır dediğimiz yeni tür bir canlı ortaya çıkar.
Ahır veya Hara; atların çalışma dışında yerleştirildikleri ve korundukları 4 tarafı kapalı yerdir. Ahırların tasarımları atların kullanım alanlarına göre değişmektedir.
En küçük atlar, cins kuruluşları tarafından midilli yerine minyatür atlar diye isimlendirilir.
İlgili 21 soru bulundu
Tek toynaklılar (Perissodactyla) takımının, Atgiller (Equidae) familyasının tek mevcut cinsi olan Equus cinsine ait bir memelidir. Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir. Küçük başlı ve kısa kulaklıdır.
Yılkı, tabiatta serbest dolaşan yabani atlar. Eski metinlerde sıkça geçen yılkı kelimesi bazı araştırmacılara konu olmuştur.
At yarışı sporunda yarışan kişilere jokey adı verilmektedir. Jokeyler belirli bir fiziksel orana sahip olan kişilerdir. Yarış atlarına binerek yarış süresi boyunca atı süren kişilere jokey denilmektedir. Aynı zamanda 50 üstü yarışı kazanan kişilere de deneyimli binici olarak jokey rütbesi verilmektedir.
Seyis Ne Demek? Seyis; atların beslenmesinde, temizlenmesinde, günlük sağlık kontrollerinin yapılmasında görevli kişilere denir. Belirli bir ücret karşılığında atın tüm bakımı onların sorumluluğundadır. Seyisler, atların bakım beslenme işleri dışında aynı zamanda ahır temizliklerini yapar.
At ahırı ve barınaklarına tavla denir. Tavlalar, çevrenin atlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacı ile inşa edilen binalardır. At yetiştiriciliğinde başarı tavladan başlar.
Eşek yavrusuna Sıpa denir ve Sıpa adı verilir.
Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar.
Katır, dişi atın (kısrak) ve erkek eşeğin (aygır) çiftleşmesiyle meydana gelen kısır tek toynalı atın ve eşeğin melezine denilir.
Eski Türklerde yetişkin hayvanlara genellikle “at”, “yund”, “göçüt” gibi isimler verilmekteydi. Bu isimler arasında en çok “at” ismi kullanılmaktaydı. Öte yandan, günümüzde olduğu gibi, eskiden de hayvanın yavrusuna “kulun”, bir veya iki yaşına ulaşmış hayvan yavrusuna da, “tay” denmekteydi.
Köroğlu'nun atı Kırat'ın ölmezliğine inanılır.
Kepek, Şeker pancarı, Pelet Karışımı (pelet, buğday), Yulaf, Arpa, Chaffed (kıyılmış saman) ve Vitaminler atların beslenmesini desteklemek için kullanılır. Tahıl çoğunlukla atın ağırlığını arttırmak için kullanılır.
Tımar sistemi, Osmanlı İmparatorluğunda yaklaşık 480 yıl boyunca uyguladığı vergi ve arazi(tarla, toprak) işleme sistemiydi. Elinizdeki toprağın değeri yüzbin akçeden az ise ona ''Has'' denilirdi. ''Zeamet” ise yüz ile ikiyüz bin akçe değerindeki toprakları kapsayan dirlik türüne verilen isimdi.
Tımar atlarda biriken toz, kir, kepek ve çamurların giderilmesi için yapılan temizlik çalışmasıdır. Atlarda en az 45'er dakikalık sürlerle günde iki kez tımar yapılması alışkanlık yapılmalıdır. Tımarın çağdaş tımar aletleriyle yapılması, çıkan tozun zararlarını önlemesi açısından yararlıdır.
Atların vücut temizliği tımar ile yapılır. Tımar işlemi için kaşağı, tarak, fırça, eldiven ve sünger kullanılır. Tımar atların en temel ihtiyaçlarından biridir.
Manej: At binilen saha.
At binme sporu kişinin hem kalp damar, hem kas gelişimini sağlar. Üstelik her yaştaki insanın rahatça başlayabileceği bir spordur. Binicilik, kan dolaşımını ve solunum sistemini iyileştirir. Düzenli bir şekilde binicilik sporunu yapan kişi duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonu gerçekleştirir.
At, satranç oyununda hareketi sırasında diğer taşların üzerinden atlayabilen tek taştır.
Yılkı , tabiatta serbest dolaşan yabani atlara denir.
Bazı bölgelerde farklılıklar olmasına rağmen Türkçe'de, üç yaş ve altındaki dişi veya erkek ata tay denilmektedir. İngilizce'de ise yavru kısrak anlamına gelen “filly” kelimesi kullanılmaktadır. At yarışı söz konusu olduğunda, bir yavru kısrak için ayrım yapılan yaş genellikle beştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri