Atopik cilt ve atopik dermatit tedavisi 2 basamaklı olarak yapılır. 1. aşamada; hastalığın akut atak döneminde dermatoloji uzmanı tarafından verilen kortizonlu kremler, takrolimus ya da pimekrolimus içeren kremler ve antihistaminik şuruplar kullanılabilir. Bu ilaçların uygun şekilde düzenli kullanımı çok önemlidir.
Atopik dermatit genel olarak çocuklarda daha sık görülür ve genellikle ilk yaşlarından önce gelişir. Ancak yetişkinlerde de ilk kez gelişebilir. Genellikle uzun süreli (kronik) bir durumdur, ancak bazı çocuklarda yaşlandıkça önemli ölçüde iyileşebilir veya hatta tamamen ortadan kalkabilir.
Atopik dermatit bahar aylarında çayır ve ağaç polenleri nedeniyle artabilir. Tedavide deri nemlendiricileri antihistanimikler, lokal kortizonlu kremler, nemlendirici banyolar sık kullanılır ve atopik dermatit ataklarını rahatlatır.
Atopik cilt söz konusu olduğunda, dermatologların ilk tavsiyesi her gün doğru bir nemlendirici krem kullanmaktır. Dolayısıyla hijyen ve bakım için doğru ürünü seçmek en iyisidir.
Atopik Dermatit (Alerjik Egzama) Nedir? Atopik dermatit, dünya nüfusunun oldukça büyük bir yüzdesini etkileyen yaygın, genellikle kalıcı olan bir cilt hastalığıdır. Atopi, astım, saman nezlesi ve kronik dermatit ile ilişkili özel bir alerjik duyarlılık türüdür.
İlgili 32 soru bulundu
Böyle bir durumla karşılaşan anne öncelikle yaygın besin alerjenleri olan inek sütü, tavuk yumurtası, soya, buğday ve yer fıstığından uzak durmalıdır. Daha büyük veya hazır mamayla beslenen çocuklarda süt, yumurta ve yer fıstığı, egzamayı tetikleyen en yaygın besin alerjenleri arasındadır.
Atopik dermatiti olan çocukların sıklıkla bazı gıdalara da alerjileri olabilmektedir. Bu besinlerden süt, yoğurt, peynir, yumurta, ceviz, fındık ve kabuklu deniz ürünleri en sık görülenlerdir. Besin alerjisi saptandığında sorumlu besin ve bu besinin içine girdiği tüm gıdaların diyetten çıkarılması gerekebilir.
Ciltteki yıpranmayı ve kaşıntıyı giderir. Dermokozmetik alanında en çok tercih edilen markalar Avene, Bepanthol, Ducray, Vichy, La Roche Posay' dir.
Benzer şekilde papatya esansiyel yağı da atopik dermatit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak papatya esansiyel yağı tek başına kullanılamayacağı için bu yağı 1/100 gibi bir oranda hindistan cevizi yağı ve avokado yağı gibi taşıyıcı yağlar ile karıştırıp kullanmak faydalı olacaktır.
Kortizon içermeyen kremler pimekrolimus ve takrolimus atopik dermatit tedavisinde kullanılan diğer ilaçlardır. Kortizonlu ilaçlarda görülen yan etkilere yol açmazlar. Yüz gibi hassas deri bölgelerinde kullanılabilirler.
Atopik dermatit yani egzama, ciltte kurumaya, kaşıntılı leke ile döküntülere ve enfeksiyona neden olan, bulaşıcı olmayan inflamatuar bir cilt rahatsızlığıdır. Cilt kuruluğu, çatlama, kabarıklık ve şişlik, ciltte kaşıntı ve pullu deri döküntüsü egzamanın en tipik belirtileridir.
Uygun tedavi ve cilt bakımı yapıldığında atopik dermatite bağlı cilt lezyonları genelde iz bırakmazlar.
Atopik dermatit, genellikle tehlikeli bir durum değildir. Ancak semptomları kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıklar gibi rahatsız edici belirtilere yol açar. Tedavi edilmediğinde veya yanlış tedavi edildiğinde cilt sorunları şiddetlenebilir.
Atopik egzamalı ciltler kuru ve savunmasız olduğu için agresif temizleyicilerden kaçının. Yoğun formüle sahip ürünler cildi faydalı yağlarından da arındırır ve cilt dokusuna zarar verebilir. Cilde nazik davranan, nemlendiren ürünler tercih edin.
Egzama (atopik dermatit) ciltte kuru, pullu yama tarzında lezyonlara ve yoğun kaşıntıya neden olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Cildin kaşınması, kırmızı kabarık noktalara, kalınlaşmış deriye ve cilt yüzeyinde açık kesiklere neden olabilir.
Geçirgenliğini kaybeden cilt, zararlı bazı unsurlara karşı üstlendiği bariyer görevini yerine getiremez ve böylelikle alerjenler vücuda kolayca nüfuz eder. Kısacası; ortamda alerjenler veya belirli çevresel koşullar mevcutsa, bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesi ve kuru cilt sonucunda atopik cilt görülür.
Kuruluk, atopik dermatit, egzama ve alerjik reaksiyonlar kaynaklı oluşabilecek kaşıntı ve kızarıklığı gider, cildin rahatlamasına yardımcı olur. Bepanthol®sensiderm cilt bariyerini içeriğindeki özel lamellar lipidlerle güçlendirir.
Egzamaya ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından da masaya yatırılan bir konudur. Saraçoğlu, yarım litre suda bir avuç dut kurusunun 5-6 dakika kaynatılmasını, ardından ılıyan suda egzamalı bölgenin 10 dakika bekletilmesini önermektedir.
Fazla yağlı olan bir cilde yeterli miktarda ürün uygulanması önerilir. Yüzünde egzama problemi olan kişiler, doktor tavsiyesi aldıktan sonra cildine vazelin kullanmalıdır. Uygulama miktarına dikkat edilerek egzama görünümünü kontrol altına almak mümkün olabilir.
Bepanthol® SensiDaily Vücut Kremi çok kuru veya atopik ciltler için geliştirilmiş, bebeklikten itibaren kullanılabilen, prebiyotikli bir günlük vücut kremidir. Düzenli kullanımda, prebiyotikli formülü ile cildin doğal koruyucu bariyerini destekler. Tekrarlayan yoğun kuruluğu ve kaşıntıyı başlamadan önler.
1- Atopik cilt ne demek? Atopik cilt çok kuru, hassas ve kaşıntılı bir cilt tipidir. Atopik cilt tipinde, cilt bariyerindeki yapısal ve fonksiyonel bozulmalar, cildin nemi içeride tutmasına engel olur.
Cilt kuruluğuna bağlı olarak pullanma varlığında nemlendirici kremlere başvurulabilir. Kuru cilt için nemlendirici seçerken, ilgili ürünün parfüm, sülfat ve alkol içermemesine dikkat edilmelidir. Bunun yerine hyaluronik asit, lanolin, gliserin veya mineral yağlar içeren ürünler tercih edilebilir.
Strese bağlı egzamanın belirtileri, kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar, cilt kuruluğu ve ciltte tahriş şeklinde olabilir. Stres, egzamanın şiddetini artırabilir veya alevlenmeleri tetikleyebilir.
Atopik dermatit vücudun herhangi bir bölümünü etkilemesine rağmen en sık eller, dirsek içleri, dizlerin arkaları ve yüz ve kafa derisinde görülür. Özellikle dirsek ve diz kıvrımlarında olmak üzere deride kırmızı bir döküntü ve kırmızı lekeler şeklinde görülür.
Domates Alerjisi ve Egzama
Alerjik egzamaların %10'u, domates ve fındık içeren gıdalardan kaynaklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri