ATP'nin vücutta sürekli olarak depolanamama sebebiyse, hem ATP'nin aktif bir molekül olması nedeniyle uzun süre depolanmaya uygun olmayışı, hem de vücutta sürekli olarak enerjiye ihtiyaç olması nedeniyle ATP'nin sürekli bir döngü içerisinde oluşudur.
✔ ATP, enerjiyi kullanılabilir hale getiren organik moleküldür. ✔ ATP içine yerleştirilememiş bir serbest enerji kullanılamaz. ✔ Her canlı hücre kendi ATP'sini üretir ve tüketir. ✔ Depolanamaz.
Enerji, kaslarda hazır olarak bulunan ATP' den elde edilir. Tükenen ATP'yi, CP bir fosfatını vererek yeniler. Hücrede fazla ATP sentezlenince bunun büyük kısmı CP'ye dönüştürülerek depolanır.
Diğer yandan ATP hücre içinde çok kısa süreli depolanabilme özelliği, bu molekülün sürekli yenilenmesini zorunlu kılar. Buna göre; bir molekül ATP sentezlenebilmesi için ADP bir fosfat grubu ile AMP ise iki fosfat grubuyla birleşir. Besinler hücrelerde okside olurken serbestleşen enerji ATP oluşturmak için kullanılır.
ATP çeşitli yollarla sentezlenebilir. Aerobik solunum yapan canlılarda ATP sentezi; oksijen varlığında ökaryot hücrelerde mitokondride, prokaryot hücrelerde ise mezozomda oksidatif fosforilasyon yoluyla gerçekleşir. Anaerobik solunum (oksijensiz solunum) yapan canlılarda ise ATP sentezi fermantasyon yoluyla olur.
İlgili 26 soru bulundu
Aerobik (oksijenli) sistem → hücrede yeterli oksijen olması durumunda enerji üretiminde ilk başvurulan sistemdir. Bu sistemde ATP, mitokondri içinde üretilir. Anaerobik(oksjensiz) glikoliz sistem ile kreatin fosfat sistemler → hücrede yeterli oksijenin bulunmadığı durumlarda devreye girerler.
Her iki reaksiyon da bir molekülden diğerine enerji transferi ile birleştirilir. Bir hücrede, ATP rezervleri çok düşüktür ve ATP sürekli olarak tüketilir. Bu nedenle kullanıldığı kadar hızlı bir şekilde yeniden oluşturulması gerekir.
❖ATP vücutta bulunan tüm kas doku hücrelerinde depolanır ve gerekli durumlarda kimyasal olarak parçalanmasıyla depolanmış enerjinin açığa çıkması sağlanır.
-Tüm canlılar tarafından sentezlenir. -ATP enerji depolar ancak kendisi hücrede depo edilemez. -ATP, hücreler arası boşluklara çıkamaz. Hücre içinde sentezlenir ve hücre içinde harcanır.
Hidroliz olayı bir parçalanma olayıdır. Su kendisini oluşturduğu hidrojen ve oksijene ayrılır. Bu olay gerçekleşirken bir enerji harcanmadığı veya buna gerek olmadığından dolayı hidroliz tepkimelerinde ATP yani enerji harcanmaz.
ATP-PC sistem enerji üretimi ve ATP yenileme hızı bakımından en yüksek değere sahip olsa da, üretimi sınırlıdır.Aerobik sistem ise ATP yi yavaş yenilese de (dakikada 1 mol ATP) ,ATP yenileme çok yüksek ve enerji kaynağı (besin) olduğu sürece üretimi sınırlıdır.
Bedenimiz fazla olarak algıladığı enerjiyi, yağa dönüştürerek uzun bir süre saklayabilmektedir. Yeterince beslenemediği durumlarda ya da ağır bir antrenman sonrasında depolanan yağları, yağ asitleri ve gliserollere ardından ise ısıya dönüştürerek kullanır.
Yiyeceklerdeki karbonhidratlar, proteinler ve yağların sindirim süreci ile parçalanması sonucu oluşan besin maddeleri çeşitli biyokimyasal süreçler ile ATP'ye dönüştürülür. Hücrelerde oksijenli veya oksijensiz olarak ATP üretebilir.
ATP, tüm hücreler tarafından bir enerji ara maddesi olarak kullanılır. Hücresel solunum sırasında, ATP üretmek için ADP'ye (adenozin difosfat) bir fosfat eklendiğinde enerji yakalanır. Bu fosfatın bölünmesi, çoğu hücresel fonksiyon tipine güç sağlamak için enerji açığa çıkarır.
Katabolizma süreçleriyle enerjinin açığa çıkması üç aşamada gerçekleşir: Birinci aşamada polisakkaritler, yağlar ve proteinler parçalanır. Bu işlemde bir miktar ısı ortaya çıkacaktır. İkinci aşamada bu ısının da katkısıyla ATP molekülleri sentezlenir.
Fotofosforilasyon. Fotofosforilasyon, güneş ışığından gelen enerjiyi kullanarak ADP'den ATP üretilmesidir.
Dehidrasyonda ATP harcanır mı? Dehidrasyon tepkimesi yani vücutta sıvının çok azalması durumunda hidrojen ve oksijen elementleri birleşerek su ortaya çıkardıklarından bu birleşim sırasında enerjiye ihtiyaç duyulur yani ATP harcanır.
ATP-sentaz, hücrenin kullanabileceği enerji formu olan adenozin trifosfat sentezini yapan enzimdir. Bulunduğu kısım ökaryot hücrelerin mitokondrisidir.
Canlıların hepsi ATP üretir ve tüketirler. ATP üretimi solunum ya da fermantasyon ile gerçekleştirilir. Solunum oksijenli ya da oksijensiz olabilir.
✔Oksijenli solunumda bir tane glikoz için net 30-32 ATP üretilir. Bu farklılık glikoliz evresinde üretilen NADH2 moleküllerinin farklı hücrelerde ETS ye farklı yerlerden katılmasından kaynaklanır. Örnek: iskelet kası ve beyin hücrelerinde 30 ATP, karaciğer böbrek ve kalp hücrelerinde 32 ATP üretilir.
Ama bilmeniz gereken en önemli şey, hücresel solunumun glukozu alıp enerji paketleri şeklinde 38 tane ATP oluşturduğudur. 38'den daha az olması da mümkündür ATP sayısının, çünkü bir kısmı ısı için harcanır. 38 ATP üç aşamada oluşur.
Protein biyosentezi için aminoasil-tRNA'ların hazırlanmasında ya da sentez süresince ATP ve GTP hidrolizi ile yüksek miktarda enerji harcanır.
Protein pompaları devreye girerek ATP harcanır.
İlk tepkimede bir fosfat grubu ATP'den glikoza transfer edilip fosforlanmış bir glikoz ara ürünü (Glikoz-P) oluşturuyor. ATP çok kararsız bir molekül olduğu, bir başka deyişle fosfat grubundan gerçekten ayrılmak “istediği” için, bu enerji açısından avantajlı (enerji açığa çıkaran) bir tepkimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri