Zirkonyumların sınıflandırılması, sağlamlığa göre yapılmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre 5 farklı kaplama tipinden bahsedilebilir.
Laboratuvar testi yapmadan; kaplamada kullanılan porselen veya zirkonyumun çin malı olduğu, iyi veya kötü kalitede olduğunu anlamak mümkün değildir. Klinik muayenede sadece yapılan kaplamanın teknisyen tarafından iyi hazırlanıp hazırlanmadığı ve hastanın ağzına uyum gösterip göstermediği anlaşılabilir.
Gülüş tasarımında, Zirkonyum, Lamine veya E-Max rengi seçerken en çok B1 diş rengi tercih edilir.
Monolitik zirkonyumların daha da uzun ömürlü olduğu söylenir. Ortalama zirkonyum diş kaplamaların ömrü 5-10yıl arasındadır. Tabii kaplamanın ömrü sadece malzeme kalitesiyle belirlenemez.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
İlgili 32 soru bulundu
Zirkonyum dişin ömrü bitince işlemin tekrarlanması gerekir. Zirkonyum diğer kaplama yöntemlerine göre daha uzun ömürlü kullanım sağlar. Uzun yıllar boyunca dış etkenlerden dolayı kaplamın gücü zayıflayabilir bu durumda tekrar yapılması tavsiye edilir.
Zirkonyum Kaç Seansta Biter? Kaplama yaptırmak ortalama olarak 3-4 seans sürecek olan bir işlemdir. İlk seanslarda zirkonyum diş kaplama için uygunluk ve manuel doktor kontrolleri yapılır. Sonrasında ölçü alınır ve kaplamaların hazırlığı için laboratuvar çalışmaları beklenir.
Monolitik zirkonyum bir çeşit monoblok (yekpare) zirkonyumdur. Bu zirkonyum üzerine porselen konmadan ama sanki porselen varmışçasına renklendirilip, makyajlanıp son derece doğal ve estetik görünümlü çok yüksek kırılma dayanımı olan kuronlar üretilebiliyor.
Monolitik ve Standart Zirkonyum Kaplama Farkları
Geleneksel yöntemin aksine yekpare bloklar halinde uygulanan monolitik zirkonyum daha dayanıklı olma özelliğine sahiptir. Monolitik zirkonyumun saydamlığı standart yönteme göre daha yüksektir. Böylece daha doğal görünüm sağlar.
Monolitik zirkonyumla diş kaplama, zirkonyum üzerinde porselen kullanımı sağlanmadan yapılan kaplama çeşididir. Bu yöntemde zirkonyum tasarımı yapılması ve zirkonyumun renklendirilmesi işlemleri ile porselen kullanımı olmadan, doğal görünümlü kaplama işlemi sağlanır.
B2 renk tonu, daha açık bir beyaz görünüm sunar. Dişlerinizin doğal beyazlığını korurken biraz daha parlaklık isteyenler için uygundur. B2 renk tonu, B1'e göre daha doğal bir görünüm sunar ve dişleri doğal beyazlığında göstermek isteyenler için idealdir.
Doğal dişlerin gerçek rengi kirli beyazdır. Hiç bir dişin asıl rengi kar beyazı değildir, daha çok sarı ve gri spektrumdadır.
Zirkonyum Kaplamaların Özellikleri
Oksidasyona karşı güçlü ve dayanıklıdır. Dayanıklıdır ve metal içermez. Pürüzsüz, pürüzsüz porselen yüzeyi sayesinde zirkonyum dişler renk değiştirmez ve plak birikimi görülmez. kahve, çay ve tütün gibi gıdaların lekelenmesinden etkilenmez.
Porselen ve zirkonyum diş kaplamaları genellikle diğer kaplama seçeneklerine göre daha dayanıklıdır ve uzun süre kullanım için uygun olabilir. Porselen ve zirkonyum kaplamalar, doğal dişlerinizin rengine en uygun olanı seçerek, doğal bir görünüm sağlarlar.
Emax kaplama zirkonyum kaplamalara göre daha saydamdır. Bu sebeple gülüş tasarımı ve diş eksikliği için emax kaplama daha doğal bir görünüm sağlar. Emax kaplama, diğer porselen kaplama malzemelerine göre daha dayanıklıdır ve daha uzun süre kullanılabilir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Monolitik (Yekpare) Zirkonya
Monolitik zirkonyum kaplama tek parça halinde üretilir. Zirkonyanın üstün mekanik özelliklerini tam olarak yansıtan bu çeşidi, yeterince saydam değildir ve opak beyaz rengi nedeniyle yarı saydam zirkonya kadar doğal bir görünüm ve estetik sunamaz.
Alman malı zirkonyum kaplamalar ya da Lava zirkonyum, Ivoclar zirkonyum gibi bilinen ürünler her zaman daha güvenilirdir.
Zirkonyum diş tek tek mi takılır sorusu hastalar açısından önem arz eden sorulardan biridir. Tek tek takılması çok daha sağlıklı olur. Ayrıca her dişe kaplama yapılmasına da gerek olmayabilir. Örnek vermek gerekirse tüm dişler için kaplamaya ihtiyaç olmayabilir.
Zirkonyum alt yapı için en az 0,4 mm, üst yapı için en az 0,7 mm olmak üzere 1,2-1,5 mm genişliğinde chamfer tarzı basamak kalınlığına ihtiyaç vardır.
Lamine kaplamalar çok estetik ve doğal gözükürler çok incedirler ve özel yapıştırma sistemleri ile dişe yapıştırılabilirler. Lamine kaplamalar ile diş eksikliği giderilemez tek tek yapılmak zorundadırlar. Lamine kaplamaların maliyeti zirkonyuma göre daha pahalıdır.
Farklı çeşitlerde çokça kaplama malzemesi üreten Vita en revaçtaki malzemelerden olan zirkonyum üretiminde de oldukça başarılıdır. 1926 yılında Almanya'da kurulan Vita markası resmi olarak kurulan en eski kaplama markalarındandır.
Zirkonyum dişlerin ömrü kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler 5-10 yıl kullanırken, bazı kişiler ömür boyu kullanabilmektedir. Düzenli diş hekimi muayenesi yaptıran ve diş sağlığına dikkat eden kişiler çok uzun yıllar zirkonyum kaplamalarını kullanabilir.
Zirkonyum dişin tek başına, herhangi bir sebep olmaksızın başarısız olması enderdir, ancak yaşanan tramvalar sonucu tacın kırılması nadir değildir. Kronlar, herhangi bir şekilde çürümezler. Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
Zirkonyum Kaplama Uygulamasını SGK Karşılar Mı? Zirkonyum kaplama tedavisi ve birçok estetik diş tedavisi artık devlet hastanelerinde uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri