❖ATP vücutta bulunan tüm kas doku hücrelerinde depolanır ve gerekli durumlarda kimyasal olarak parçalanmasıyla depolanmış enerjinin açığa çıkması sağlanır.
Besinler hücrelerde okside olurken serbestleşen enerji ATP oluşturmak için kullanılır. Enerji kısacası ATP'nin fosfat bağlarında depolanır.
✔ Her canlı hücre kendi ATP'sini üretir ve tüketir. ✔ Depolanamaz. ✔ Hücre zarından geçemez. ✔ Hücreler arasında nakli yapılamaz ve cansız ortamda görev yapamaz.
Enerji, kaslarda hazır olarak bulunan ATP' den elde edilir. Tükenen ATP'yi, CP bir fosfatını vererek yeniler. Hücrede fazla ATP sentezlenince bunun büyük kısmı CP'ye dönüştürülerek depolanır.
Canlıların hepsi ATP üretir ve tüketirler. ATP üretimi solunum ya da fermantasyon ile gerçekleştirilir. Solunum oksijenli ya da oksijensiz olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Enerjinin büyük bölümü mitokondride sentezlenir fakat küçük miktarlarda ATP hücre sitoplazmasındaki anaerobik reaksiyonlar ile de oluşturulabilir. Karbonhidrat türü olan glikoz ve glikojen yıkılımın ilk aşamaları sitoplazmada oluşur.
Aerobik (oksijenli) sistem → hücrede yeterli oksijen olması durumunda enerji üretiminde ilk başvurulan sistemdir. Bu sistemde ATP, mitokondri içinde üretilir. Anaerobik(oksjensiz) glikoliz sistem ile kreatin fosfat sistemler → hücrede yeterli oksijenin bulunmadığı durumlarda devreye girerler.
Bedenimiz fazla olarak algıladığı enerjiyi, yağa dönüştürerek uzun bir süre saklayabilmektedir. Yeterince beslenemediği durumlarda ya da ağır bir antrenman sonrasında depolanan yağları, yağ asitleri ve gliserollere ardından ise ısıya dönüştürerek kullanır.
ATP çeşitli yollarla sentezlenebilir. Aerobik solunum yapan canlılarda ATP sentezi; oksijen varlığında ökaryot hücrelerde mitokondride, prokaryot hücrelerde ise mezozomda oksidatif fosforilasyon yoluyla gerçekleşir. Anaerobik solunum (oksijensiz solunum) yapan canlılarda ise ATP sentezi fermantasyon yoluyla olur.
Vücudumuzun temel enerji kaynağı yiyeceklerin yapı taşları olan karbonhidrat, protein ve yağlardır. Karbonhidratlar sindirim süreci sonucu basit şekerlere, proteinler amino asitlere, yağlar ise yağ asitlerine ve gliserole dönüşür. Kan dolaşımı ile bu maddeler dokulara ve hücrelere taşınır.
ATP'nin vücutta sürekli olarak depolanamama sebebiyse, hem ATP'nin aktif bir molekül olması nedeniyle uzun süre depolanmaya uygun olmayışı, hem de vücutta sürekli olarak enerjiye ihtiyaç olması nedeniyle ATP'nin sürekli bir döngü içerisinde oluşudur.
Her iki reaksiyon da bir molekülden diğerine enerji transferi ile birleştirilir. Bir hücrede, ATP rezervleri çok düşüktür ve ATP sürekli olarak tüketilir. Bu nedenle kullanıldığı kadar hızlı bir şekilde yeniden oluşturulması gerekir.
İlk tepkimede bir fosfat grubu ATP'den glikoza transfer edilip fosforlanmış bir glikoz ara ürünü (Glikoz-P) oluşturuyor. ATP çok kararsız bir molekül olduğu, bir başka deyişle fosfat grubundan gerçekten ayrılmak “istediği” için, bu enerji açısından avantajlı (enerji açığa çıkaran) bir tepkimedir.
Defosforilasyon (ATP kullanımı-tüketimi)
ATP' den su ve ATP az enzimi aracılığı ile bir fosfat bağının kopması ile tekrar ADP 'nin oluşmasıdır.
Aktif taşıma, küçük moleküllerin (porlardan geçebilen moleküller), az yoğun ortamdan çok yoğun ortama ATP harcanarak geçişidir. Aktif taşımada, hücre zarı üzerindeki porlardan geçebilecek büyüklükteki moleküller, taşıyıcı protein ve taşıyıcı enzimler yardımıyla taşınır.
İnsanlarında yaşamsal aktivitelerini gerçekleştirmesi için bir yakıtı olmalı ve bu yakıtı kendine kendine üreterek kimyasal enerjinin mekanik enerjiye çevirilmesi sırasında kaslar, organik fosfat (PO4) bileşikleri olan ATP (Adenozin tri fosfat) ve CP'yi (Kreatin fosfat) enerji kaynağı olarak kullanırlar.
Mitokondri hücrede enerji üreten organeldir.
✔Oksijenli solunumda bir tane glikoz için net 30-32 ATP üretilir. Bu farklılık glikoliz evresinde üretilen NADH2 moleküllerinin farklı hücrelerde ETS ye farklı yerlerden katılmasından kaynaklanır. Örnek: iskelet kası ve beyin hücrelerinde 30 ATP, karaciğer böbrek ve kalp hücrelerinde 32 ATP üretilir.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir.
Vücut ikinci enerji kaynağı olarak yağları ve son olarak da proteinleri kullanır. Ancak enerji elde etmek için enzimlere de ihtiyaç duyulur. Enerji üretiminde görevli olan enzimleri aktive etmek ise vitaminler, mineraller ve antioksidan bileşikler kullanılır.
Vücuttaki statik elektriği atmanın en kesin ve etkili yolu banyo yapmak hatta gusl abdesti almaktır. Vücudun tamamının su ile buluşmasıyla, vücutta biriken statik elektrik boşalır. Kişi gusül abdesti alarak, bedenin tamamını yıkamış olur ve bu sayede vücuttaki statik elektrik vücuttan atılır.
İlk canlı hücre ilk defa nasıl ATP üretti? Kemiozmotik teoriye göre bir ATP' nin oluşması için hücre zarında proton pompası olması ve hücre dışından hücre içine proton akmasi gerekir. Yoğunluk farkı nedeniyle protonlarin bu pompadan içeri akmasıyla gereken enerji sağlanır ve enzimler sayesinde ATP oluşur.
Hücre içindeki metabolik faaliyetlerin devam edebilmesi için gereksinim duyulan enerji, ATP üstünden elde edilmektedir. Bir diğer deyiş ile ATP'nin en önemli olan ve temel görevi enerjiyi sağlayabilmektedir. Böylece metabolik faaliyetler sürmekle birlikte, daha sağlıklı biçimde yaşam devam etmektedir.
Ama bilmeniz gereken en önemli şey, hücresel solunumun glukozu alıp enerji paketleri şeklinde 38 tane ATP oluşturduğudur. 38'den daha az olması da mümkündür ATP sayısının, çünkü bir kısmı ısı için harcanır. 38 ATP üç aşamada oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri