Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır.
Aurora Halkası
İzlanda'nın tümü ve Norveç, İsveç ve Finlandiya'nın kuzey bölgeleri aurora çemberinde kalıyor. Ancak aurora aktivitesinin çok yoğun olduğu nadir zamanlarda ışıklar ince yeşil çizgi ile gösterilen bölgeye kadar inebiliyor.
Gökyüzü ne kadar açık olursa şansınız bir o kadar artar. Aynı şey karanlık için de geçerli. Zifiri bir gecede kutup ışıklarını görme olasılığı daha yüksek. Kutup ışıklarını görmek için en iyi yer Kuzey Grönland'daki jeomanyetik kutup boyunca uzanan 'Aurora oval' olarak adlandırılan bölge.
Eylül-Mart ayları aralığında görülebilen Aurora Borealis, dünyanın kuzey kutup dairesi içerisinde toprakları olan ülkelerden izlenebiliyor.
İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir. Görüldüğü en yaygın tarihler ise 23 Eylül-21 Mart arasındaki günlerdir. Kuzey ışıklarını daha net görebilmek için bazı şartların oluşması gerekiyor.
İlgili 24 soru bulundu
Kuzey Işıkları Türkiye'de Görülür Mü? Gezegenimizin en kuzey bölgelerine özgü bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını Türkiye'den görmek mümkün değildir. Ancak bu ışıkları görmek isteyen kişiler, ışıkların görülebileceği en yakın bölge olarak İskoçya'yı tercih edebilirler.
Kuzey Işıkları | Lapland Turu | 30 Ocak - 3 ŞUbat 2023 | Child Break | Hem Çocuklu Hem Çocuksuz Tatil.
Daha sonra ailesiyle birlikte batı Norveç'ten daha kuzeye, Bergen yakınlarındaki Hordaland'da ücra bir belediye olan Os dağlarının ormanlık alanlarındaki bir eve taşındı.
Norveç: Kuzey ülkeleri arasında yer alan Norveç, kasım ve aralık aylarında eşsiz aurora güzelliğini görmeyi sağlıyor. Bodo, Alta, Svalbard Adası, Tana Bru, Vardo, Lofoten Adaları, Tromso, Narvik, Kjollefjord, Nordkapp, Skibotn, Finnmark gibi bölgelerden kuzey ışıklarını doyasıya izleyebilirsiniz.
Auroralar genellikle Dünya'nın manyetik kutuplarının çevresinde oluşan halka şeklindeki alanlarda ortaya çıkar. Auroral oval denilen bu halkalar uzaydan görünebilir. Kuzey ışıklarını gözlemlemek için önerilen yerlerin başında; Alaska, Kanada ve Norveç gibi İskandinav ülkeleri gelir.
Aurora denilen görsel şölen, Güneş fırtınalarının uzaya yaymış olduğu yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanı ile etkileşmesi sonucu oluşan göz alıcı ışıklardır. “Kutup Işıkları” da denilen bu parıltılar, tarih boyunca insanları büyülemiş muhteşem ışık şovlarıdır.
Kutup Yıldızı sadece kuzey yarıküreden görünür, güney yarıküreden görünmez, güneyi gösteren parlak bir güney Kutup Yıldızı bulunmamaktadır. Ancak Güneyhaçı takımyıldızı, güney yarıkürede bulunanlara kabaca güney yönünü gösterir.
Kuzey Avrupa'nın sakin yaşam tarzıyla dikkat çeken ülkelerinden Norveç, tıpkı Finlandiya gibi yeşil alanı ve gölleri bol bir ülke. Yine Finlandiya gibi, başkenti Oslo kuzey ışıklarını görmek için fazla güneyde kalıyor.
Kuzey kutup ışıkları Eylül'den Ekim'e ve Mart'tan Nisan'a kadar olan dönemde kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bir başka adı da Aurora Borealis olan bu ışıklar, adını Roma Şafak Tanrıçası'nın adı Aurora'dan ve Yunanca kuzey rüzgârı anlamına gelen Boreas'tan alıyor.
Evet, sadece kuzey kutbu değil, güney kutbunda da bu ışıkları görebiliyoruz. Kuzeyde olanların bu kadar bilinmesinin sebebi, oraya ulaşımın çok daha kolay olması ve insanların bu ışıkları kuzey kutbundan daha kolay görmesi. Yani güneyde de bu ışıkların olduğunu gözle görebilen insan sayısı epeyce az.
Kutup ışıkları (aurora) atmosferin termosfer katmanında oluşur. Güneş'ten gelen zararlı ışınlar atmosferin Troposfer tabakasında tutulur. İklim, atmosferde oluşan kısa süreli hava olaylarını tanımlar. Termosfer en sıcak katmandır.
Aurora, Roma Şafak Tanrıçasına verilen isimdir. Boreas kelimesi ise Yunancada kuzey rüzgarına verilmiş olan isimdir.
Kuzey Işıkları ne zaman görünür? Kuzey Işıkları genellikle mart ve eylül aylarında yaşanan ekinoks dönemlerinde yani 23 Eylül ya da 21 Mart'a yakın zamanlarda daha iyi görünüyor. Bu tarihlerin öne çıkmasının nedeni, dünyanın manyetik alanında daha fazla güneş parçacığının atmosferle etkileşime girmesi.
Moleküler oksijen ve azot, Dünya atmosferinin en yaygın bileşenleri. Dolayısıyla, auroral renkler de mavi, kırmızı ve yeşil oluyor. Atomik oksijen yüksek irtifalarda oluştuğu için, kutup ışıkları çoğunlukla yeşil üzerinde kırmızı renkler olarak görülürler.
Kutup ışıklarındaki renk çeşitliliğiyse atmosferdeki ele- mentlerin farklı renkte ışık yaymasından kaynaklanır. Eğer parçacıklar enerjilerini oksijen atomlarına akta- rırsa uzun dalga boylarındaki yeşil ve kırmızı ışık, azot atomlarına aktardıysa kısa dalga boylu mavi ışık oluşur.
Bu ışıklar yeryüzünün manyetik alanı ve Güneş'in saçtığı yüklü parçacıkların etkileşimi sonucunda çıkan doğal ışımalarla oluşur. Dünya'nın kuzeyinde bu etki Kuzey Işıkları yani Aurora Borealis, Dünya'nın güneyinde ise bu etki Güney Işıkları yani Aurora Australis ışıkları olarak adlandırılır.
Bergen ve Oslo'ya gitmek isteyenler için yaz ayları oldukça idealken hava sıcaklığı 15-16 derecelerde seyrediyor. Eğer amacınız doğa yürüyüşlerine çıkmak ve Norveç fiyortlarını keşfetmekse gezi planınızı mayıs-ağustos ayları arasında ayarlamanız yerinde olur.
Kış aylarında gecelerin uzun olması Kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da en iyi görülebildiği zaman 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem olarak kabul ediliyor. Özellikle bu aylarda ışıkların görülmesi için en uygun zaman ise 22.00 – 03.00 aralığındaki saat dilimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri