FIKIH. Arapça karşılığı sayd olan av, İslâm'da belirli şartlarla mubah kılınmıştır; bu husus kitap, sünnet ve icmâ ile sabittir.
Dinimizde yenmesi helal olan kara ve deniz hayvanlarını avlamak helal kılınmıştır (Maide 1-2).
Eti yenen hayvanların eti için, eti yenmeyen hayvanların ise deri, kıl ve diş gibi cüzlerinden yararlanmak ya da zararlarından kurtulmak için avlanması kural olarak câiz görülmüştür.
Hac ve ihramdayken avlanmak haramdır. Av hayvanlarının bir kısmının eti yenir, bir kısmınınki ise yenmez. Bunlar ya derisi, yünü ve dişleri gibi kısımlarından faydalanmak için, ya da şerlerinden korunmak için avlanırlar. Avlanan hayvanın etinin helâl olması için birtakım şartlar vardır.
Tuzak, sopa, taş veya benzeri bir şeylerle avlanan hayvan pak değil, yenilmesi de haramdır. Tüfekle avlanan hayvan ise, eğer kurşun keskin oluşu sebebiyle hayvanın vücuduna girerek onu parçalarsa, temiz ve helâldir.
İlgili 30 soru bulundu
Av âletini atış veya vuruş esnasında besmele çekilmelidir. Besmele`yi unutarak terkeden bir avcı, hükmen besmele çekmiş sayılır.
Bu tür ölen hayvanın eti haram olduğu halde, domuz hariç bunların deri, kemik, kıl ve boynuz gibi kısımlarını kullanmak helâldir. Ava silâh atma veya avı yakalayacak hayvanı gönderme işi bizzat ehil olan avcı tarafından yapılmalı, ava ehil olmayan biri buna karışmamalıdır.
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
Usûlüne uygun kesim, Hanefîler'e göre besmele çekilerek, hayvanın nefes ve yemek boruları ile iki şah damarının veya bu damarlardan birisinin kesilmesi şeklinde yapılır. Besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti Hanefîler'e göre haram olur. Ama unutarak terk edilirse helaldir.
Avın yenebilmesi için şunlara riayet lazımdır: Besmele ile gönderilen av köpeğinin ve doğan kuşunun yakalayıp, ısırarak yaralayıp öldürdüğü av hayvanı yenir. Diri getirdikleri av hayvanını kesmek lâzımdır. Köpeğin, yaralamayıp boğduğu ve yaralayıp etinden yidiği av, yenmez.
Trol avcılığına açık Karadeniz'de 15 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında trol ağları ile su ürünleri avcılığı yasaklanmıştır. Bütün karasularımızda 15 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında algarna ile deniz salyangozu avcılığı yasaktır. Sadece dalma yöntemi ile deniz salyangozu avcılığı dönem boyunca serbesttir.
Avlanma sürecinin etrafında oluşan inanış ve uygulamalar dışında ava çıkma zamanı ve avlanma bölgeleri ile ilgili inanışlar da tespit edilmiştir. Yöredeki avcılar, cuma akşamı (perşembeyi cumaya bağlayan gece) ve pazar günleri kutsal sayıldığından ava çıkmaz.
Kara avında av etinin helâl olup yenebilmesi için avcıyla, av aletiyle (silâh, eğitilmiş av hayvanı) ve avla ilgili belirli şartların gerçekleşmiş olması gerekir; deniz avında ise bu şartlar aranmaz. Avcı ile İlgili Şartlar. 1.
Alınan karar uyarınca Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dahil) av yapılabilecektir. Ayrıca yaban domuzu avı ilave olarak Salı günü de yapılabilecektir.
Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye genelinde kara avcılığını yasakladı. Konu hakkında bir duyuru yapan bakanlık, depremler nedeniyle ülke genelinde kara avcılığının ikinci bir emre kadar durdurulduğunu açıkladı. Gerekçe olarak depremler nedeniyle yaban hayatı ve yaşam alanlarının olumsuz etkilenmesini gösterdi.
CEVAP: Devlet av yasağı uygulamıyorsa Ramazan ayında avlanmanın bir sakıncası yoktur.
Allah ın emir ve yasaklarına uymakla görevlidirler; hayatları boyu bir imtihana tabi tutulurlar. Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir.
Doğal sebeplerden ölmüş, herhangi bir hastalık şüphesi taşımayan hayvan ölümünün üzerinden uzun zaman geçmemiş ve eğer soğukta muhafaza edilmiş ise etini tüketmek mümkün olabilir.
Başın sağ olsun kime denir biliyor musunuz? Anadolu'da önceden hayvanları ölenlere baş sağlığı verilirmiş. Yani hani o gitti, sana bir şey olmasın manasında kullanılırmış.
Bir nedenle ölen hayvanı gömmek gerekir mi? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur.
- Kuran'a göre hayvan leşi yemek haramdır. Leşin derisinin haramlığına dair Kuran'da bir ifade yer almaz. - Bu konuda alıntıladığımız iki hadisten birine göre leşin (ölü hayvanın) derisi kullanılamaz, diğerine göre ise kullanılabilir.
Maide Suresi, 94. ayet: Ey iman edenler, Allah görünmezlikte (gaybte) Kendisi'nden kimin korktuğunu ortaya çıkarmak için ellerinizin ve mızraklarınızın erişeceği avdan bir şeyle andolsun sizi deneyecektir. Artık kim bundan sonra haddi aşarsa, onun için acı bir azap vardır.
Buna göre bir arabanın çarpmasıyla ölen bir hayvanın eti yenilmez. Fakat aslen eti helal olan ve üzerinde hayat eseri bulunan böyle bir hayvan, Besmele ile boğazlanırsa eti yenebilir. Bu İmam Azam'a göredir. Silahla öldürülen bir hayvanın eti yenilir.
At eti helal midir? Kur'ân ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde İmam Ebû Hanîfe'den rivâyet edilip tercih edilen görüş ile Mâlikîlerden gelen bir görüşe göre at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri