Arapça ˁawrāt عورات "(kadının) edep yerleri, zaaf ve kusurlar" sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
Türk Dil Kurumu açıklamalarına göre avrat kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Halk ağzında kullanılmakta olan bir isimdir.
Eski Türkçe'den gelme, at silah avrat gibi ciddi ve değerli anlamı olan fakat zamanla argo deyimlerle zarar görmüş bir kelime haline dönmüştür. İnsanlar küfür ile karışık avrat kelimesini kullandıkça bu kelime giderek argo bir anlama dönüşmüştür. Şehirleşme ile de tamamen kullanılmaz hale gelmiştir.
Vücutta dinen örtülmesi gereken ve başkasının bakması haram olan yerleri ifade eden bir fıkıh terimi. Namazda ve namaz dışında dinen örtülmesi gereken yerleri örtme anlamında bir fıkıh terimi.
Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
Avrat = Arapça "kusurlu" demektir. Manita = İtalya' da "el altındaki kadın" demektir.
avrat / avrât / عورات
(Tekili: Averât) (Avret) Kadınlar. Gizli yerler. Mahrem zamanlar.
Fenike kontrolü altında ada, Arvad veya Jazirat (Kelime anlamı "ada") adı altında bağımsız bir krallık olmuştur. Fenike kontrolünde adanın ismi, της Πιερίας (Aynook) olmuştur.
Hem hitap sözü hem de saygı ifadesi olarak kullanılan hatun ismi, Türkçede ve Arapçada kadın anlamına gelir.
At İle Avrat Yiğidin Bahtına Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişinin satın aldığı attan ve evlendiği kadından memnun kalıp kalmayacağı önceden kestirilemez, her ikisi de talihine kalmıştır.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Gari kelimesi anlam olarak artık demektir. Bundan böyle anlamını da taşımaktadır. Ege bölgesinde yaygın bir şekilde kullanılan kelimeler arasında yer alır. TDK verilerine göre gari kelimesi artık veya bundan böyle demektir.
avret - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawra(t) عورة “1. ayıplı ve özürlü olma, ayıp, kusur, 2. edep yerleri” sözcüğünden alıntıdır.
hatun - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe χatun veya ḳatun “kraliçe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hotan Sakacası aynı anlama gelen χattuna veya Soğdca aynı anlama gelen χwatēn sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Soğdca χwatāw “kral, hükümdar” sözcüğünün dişilidir.
babaların minik-tefek kızlarına söyledikleri "daha dur..., o kadar da büyük değil(sin)..., daha çok küçük(sün)..." anlamında kullanılan, kaba hali de "çeyrek avrat" şeklinde söylenen, sevimlilik içeren söz öbeğidir.
varta - Nişanyan Sözlük. Arapça wrṭ kökünden gelen warṭa(t) ورطة “uçurum, (mecazi) bela, badire” sözcüğünden alıntıdır.
Fransızca chéri "sevgili" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca cherir, cheriss- "sevmek, değer vermek" fiilinden türetilmiştir.
Arapça avret yani mahrem anlamındadır köken olarak. Evlenen kadın eşinin mahremi olarak kabul edildiğinden. Avrat sözü türemiştir.
kari / karî
(A, uzun okunur) Köyde sâkin olan, köylü.
Koca, (zevç) bir kadının evlenmiş olduğu erkek, eş. Bir erkeğin hangi şartlarda koca sıfatına sahip olacağı ve zorunlulukları kültürden kültüre değişiklik gösterir. Çoğu ataerkil toplumda koca, eşinin ve çocuklarının koruyucusu olarak kabul edilir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit herif kelimesi, 'Adam ya da evin erkeği' biçiminde daha çok öne çıkmaktadır. Ancak aynı zamanda Türkçe karşılığı olarak Güven vermeyen ve aşağı görülen kişi olarak da anlaşılabilmektedir. Hatta bu iki anlamı ile halk arasında daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür.
Manita = İtalya' da "el altındaki kadın" demektir. Flört = İngiltere' de "oynaşılan kişi” demektir. Hatun= Türkçe' de "en değerli hazine" demektir....
karı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir.
Flört kelimesi ise, Fransızcada "çiçeklerle süslemek ve tatlı sözler söylemek", "boş sözler etmek" anlamlarına gelen "fleurettir" fiilinden gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri