Peynir altı suyunu özellikle aldığı renk dolayısıyla atılması gereken bir ürün gibi düşünebilirsiniz. Ancak vücudumuz için faydası oldukça fazla olan bu suyu, bir cam kavanoz içerisine koyarak buzdolabında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilir ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.
İsminden de belli olduğu üzere bu, peynir üretimi sırasında arta kalan sudur. Peynir altı suyunun faydaları pek çoktur. Zira probiyotikler ve mineraller açısından güçlü bir kaynaktır. Peynir altı suyundan lor, çorba, ekmek, krep, pankek, poğaça vb pek çok şey yapılabilir.
En iyi şekilde muhafaza etmek için önerilerimize dikkat edebilirsiniz: Uzun ömürlü olacak şekilde kullanmak istediğiniz peynir altı suyunu dondurucuda koruyabilirsiniz. Birkaç gün içinde kullanacaksanız; buzdolabında ağzı kapalı olacak şekilde saklayabilirsiniz.
Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
Peynir altı suyunu buzdolabında süt saklama koşullarında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilirsiniz. Suyu muhafaza ederken cam kavanozlarda saklamak önemlidir.
İlgili 22 soru bulundu
Peynir altı suyu kısa sürede tüketilecekse, cam bir kavanoza konulur ve buzdolabında muhafaza edilir. Bu suyu saklarken ağzını kapalı tutmak oldukça önemlidir. Eğer 5 günden daha fazla saklamak istiyorsanız, dondurucuya atmanız gerekir.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
- Peynir altı suyu içeriğinde bulunan laktoferrin isimli enzimden dolayı özellikle antibiyotik etkisi gösterir. Böylece vücut içinde oluşan mikropların oluşmasına engeller. - Bağışıklık sistemini güçlendirir. Peynir altı suyunun en önemli özelliklerinden bir tanesi de bağışıklık sistemini geliştirmesidir.
🌟 Suyu Nasıl Hazırlanır. Peynir için kaynattığımız suya bir miktar tuz atılır ve tuzun ayrını ayarlamak için suyun içerisine yıkanmış çiğ yumurta atılır eğer yumurta suyun yüzüne çıkarsa tuz yeterli demektir. Peynir için hazırladığımız suyu aynı zamanda asma yaprak salamurası için de kullanabilirsiniz.
Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli. İşte, sütü kestirip süzdükten sonra üstte kalan nefis bir peynir, altta kalan biraz ekşi kokulu, sarımsı su ise peynir altı suyunun ta kendisi.
Asit ile çökertilen süt kesiğinin alt suyu ekşi, mayalanarak ayrılan whey peynir altı suyu ise tatlı ve probiyotik olur. Whey proteininin içerisindeki amino asitler kas yapılanmasında önemli rol oynar. Probiyotik bir besindir.
Çökelek suyu içerdiği bol kalsiyum sebebiyle kas ve kemik gelişimine destek olup ağrılarını azaltan bir etkiye sahiptir. Günümüzde sporcuların ve çocukların beslenmesinde yer verilmesi gereken bir besin olmaktadır.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Whey protein, fitness hedeflerinize ulaşmada, ihtiyacınız olan takviye gıda olabilir. Yapılan araştırmalarda, peynir altı suyunun önemli miktarda vücut yağı kaybedilmesine ve kas artışı sağlanmasına yardımcı olabileceği bulunmuştur.
Sizin olduğu gibi bitkilerin de protein ihtiyacını karşılar. Yetiştirdiğiniz bitkilerin diplerine de bir miktar peynir suyu dökebilirsiniz. Asit ihtiyacı olan bitkilerinizin yetişmesinde daha etkili olduğu bilinmektedir.
Peynir altı suyu metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını artırır ve tok tutucu etkisinden dolayı zayıflamak isteyenlerin gönül rahatlığı ile tüketebileceği bir sıvıdır. Ayrıca şişkinliği giderir ve mide problemlerine iyi gelir.
1 su bardağı peynir altı suyu 60 kalori içerir. Aynı zamanda A ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bakımından da zengindir. İçeriğinde bulunan protein ve aminoasitler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Peynir altı suyunun zenginliğini kekte de kullanmak istedim ve yumuşacık bir kek oldu. Yumurta ve şeker iyice çırpılır, yağ, peynir altı suyu eklenip karıştırılır, diğer malzemelerde eklenip çok az karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına hazırladığımız karışım dökülür. Önceden ısıttığımız fırında 180° pişirilir.
Önce ılık peynir altı suyunu derin bir kaba koyuyoruz. Üzerine toz şeker, tuz ve mayamızı ekleyip 1 dk bekletiyoruz. Yumurtaların beyazını, sıvı yağ ve unumuzu ekleyip yoğuruyoruz. 2 bardak undan sonra biraz kıvama dikkat ederek ekleyelim geri kalan unu. Hamur yumuşak ve hafif ele yapışır şekilde olmalı.
Çeçil peyniri satın alındıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Peynir buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik bölümüne konulmalı, asla buzluk ya da derin dondurucuya yerleştirilmemelidir. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olduğu için diğer az tuzlu peynirlere nazaran daha uzun süre dayanabilir.
Hatta aşırı tüketilmediği taktirde vücut içinde oldukça faydalıdır ancak aşırı tüketildiğinde böbrek sorunlarına yol açabilmektedir. Genellikle vücudun sindirmekte zorlanmadığı peynir altı suyunun bir diğer zararları arasında bir diğeri ise mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal sindirim sorunlarına yol açabilmektedir.
Peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalı
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir.
Peynirimiz yemeye hazır. Peynirimiz dilimlenir ve kavonoza doldurulur. Üzerine peynir altı suyu ilave edilir, 1 tatlı kaşığı tuz eklenir (tuzsuz isteyenler koymayabilir) kapağı kapatılır ve dolaba kaldırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri