1966 yılında kabul edilen İstanbul Barosu İç Yönetmeliği'nin, avukatların birbirlerine karşı görevlerini düzenleyen 23/A maddesinde, avukatların birbirlerine “üstad” veya “meslekdaş” diye hitap edecekleri hüküm altına alınmış.
avukatlıkta uzmanlık dalları geniş bir yelpazede olduğu için; karşılıklı olarak birbirlerinden ayrıntılı bilgileri ve tecrübeleri olduğunun farkında olan, bilinçli bir hitaptır. açık ara yaşça büyük üstadlara zaten üstat denir, maçan tutmaz. o da muhteremdir, “siz” diye hitap eder.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
Ceza Muhakemesi Kanunun temel kavramları tanımladığı 2. Maddesine göre müdafi, şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukatı, vekil ise, katılan, suçtan zarar gören veya malen sorumlu kişiyi ceza muhakemesinde temsil eden avukatı ifade etmektedir.
Avukatlar, kurum avukatı,serbest avukat ve çalışan avukat olarak üçe ayrılabilir. Kurum avukatları devlet memuru statüsünde yalnızca o kurumun işlerini yürüten avukatlardır. Serbest avukatların kendi büroları bulunur ve serbest çalışırlar.
İlgili 19 soru bulundu
Avukat tarafından temsil edilen kişiye “müvekkil” denir.
Ne alana baktığı alanında değişir. Müşteri portföyüne göre değişir. Mesela herhangi bir esnafın borç-alacak avukatı, sadece bir esnaftan 3-4 davaya bile bakabilir. Ama mesela ceza avukatı ayda 1-2 davaya bakar.
Müdafi, ceza yargılamasında şüpheli veya sanıkların savunmasını yapan kişi ya da avukattır.
Kendisini vekil ile temsil edilen kişi müvekkil olarak bilinmektedir. Özellikle hukuk alanında herhangi bir olay karşısında avukat tutmuş kişi olarak da anlatmak mümkün. Bu bağlamda Türkçede hukuk alanında direkt olarak anlamı üzerinden değerlendirilen en önemli sözcüktür.
Tevkil Nedir? Tevkil ya da tevkil yetkisi; bir başkası adına başka bir kişiyi vekil tayin edebilme yetkisine denir. Vekalet sözleşmesi gereğince bir kişi bir işi görme konusunda resmi bir sıfata sahipse, bu işi yapabilmesi mesleğinin gereği ise ve bu işi kabul edeceğini duyurmuşsa kendisine tevkil yetkisi verilebilir.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere avukatın üzeri ancak ağır cezalık bir suç olduğunda ve suçüstü halinin varlığı halinde aranabilir. Bu iki unsur bir araya gelmedikçe avukatın üstü aranamaz. Bu düzenlemenin amacı avukata kişisel bir ayrıcalık tanımak değil, mesleki olarak güvenli bir ortam oluşturmaktır.
Kadın Avukat ve stajyerler ; siyah, koyu lacivert veya koyu gri renkte ceket, siyah, koyu lacivert veya koyu gri renkte etek, pantolon veya elbise, ceketin altına beyaz, siyah, koyu lacivert veya koyu gri renkte gömlek, bluz, veya tişört giyecektir.
Hakime'nin sözcük anlamı kadın hakim olabilir. Duyurucu 1'in tespiti ve ispatı ayrıca doğru.
Üstad, ilim veya sanatta üstün olan kimse demektir. Bu bakımdan din büyüklerine, mezhep imamlarına ve hatta Peygamberlere de üstad denir. Peygamber efendimiz, insanlığın hocası, üstadı olduğu için üstad-ül beşer denir.
İstanbul Bakırköy'de Abdullah Türkoğlu, tabanca ile yaraladığı kişinin ailesi tarafından açılan tazminat davasının geri çekilmemesi üzerine dehşet saçtı. Türkoğlu, önce davanın avukatı Servet Bakırtaş'ı bürosunda öldürdü.
Avukatlık Kanunu'na göre iki yıldan fazla süreyle hapis cezası alan avukatlar meslekten çıkarılıyor.
Zabıt katibi, adliyelerde görülen davalarda çalışan personele denir. Davaların yanında icra dairelerinde ve seçim kurullarında da çalışır.
Baro avukatı, adli yardım talep eden davacı ya da davalılar için baroların atadığı avukatlardır. Adli yardım, eşit ve adil yargılama koşulları oluşması için mali gücü olmayan kişilere ücretsiz avukat desteğidir. Baro avukatı ya da adli yardım avukatı, asgari avukatlık ücret tarifesine göre hizmet verir.
Müşteki (Şikayetçi), Müdahil (Katılan) Nedir? Müşteki, diğer deyişle şikayetçi; bir suçtan zarar gören veya suçun mağduru olup da aleyhine işlenen suçu adli makamlara şikayet eden kişidir. Müşteki, yargılama aşamasında davaya katılmak istediğini beyan ederse müdahil (katılan) sıfatını alır.
(5) Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince mağdur veya suçtan zarar gören için zorunlu olarak vekil görevlendirilmesi gereken hâllerde istemi aranmaksızın barodan bir vekil görevlendirmesi istenir. Ancak bunun için mağdur veya suçtan zarar görenin vekilinin olmaması şarttır.
Değerli meslektaşım, müdafi sanık savunmanı, vekil ise katılan, müşteki ya da mağdur gibi tarafın avukatıdır. Müdafinin vekaletnamesi olmaksızın hazır bulunması sadece sanığın SORGUSUNUN YAPILMASI SIRASINDAKİ durum için geçerlidir, daha sonraki aşamalarda vekaletname mutlaka ibraz edilmelidir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Özet: Avukat, alacaklı vekili olarak davayı kaybetse de takipte hiçbir ücret tahsil etmese de verilen hizmetin karşılığı olarak vekalet ücretine hak kazanır.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir. Bu yüzde ise ilamın kesinleşme tarihine göre belirlenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri