Bölgesel ve mevsimsel iklim şartlarının neden olduğu dolu yağışları araçların kaporta aksamına zarar verebilmektedir. Ansızın gerçekleşen bu yağışlar otomobil dış yüzeyinin hasar görmesine sebep olabilmektedir. 1 cm çapındaki bir dolu taneciği yaklaşık 10m/sn hız ile yeryüzüne düşer ve araç yüzeylerine zarar verebilir.
Doluya hareket halinde yakalanma ihtimaliniz varsa battaniye gibi malzemelerden aracınızda taşımanızın faydası olacaktır. Eğer kapalı alan girme gibi bir imkanınız ve yanınıda serecek başka malzemeniz yoksa en iyi yöntem araç içindeki paspaslar olacaktır. Bu sayede aracın büyük bir kısmını zarardan korumuş olursunuz.
- Dolu yağışları sırasında araçlar ve evler zarar görebilir. - Tarım arazilerine zarar vermesi sebebiyle bir sonraki yıl topraktaki verim azalır ve bazı ağaç türlerinde hastalıklar meydana gelebilir. - Dolu oluşumu arazilerdeki ağaçların bir sonraki yıl kurumasına sebep olur.
Hava koşulları, özellikle yolların çamurla dolu olduğu kış aylarında araçta çiziklere, küçük çukurlara yol açabilir. Dolu taneleri aracın gövdesinde çok sayıda küçük ezik oluşmasına neden olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
alınmaz. Boyasız düzeltme ilk çıktığında arkadan matkapla delik açarlardı. Bu tür müdahale yoksa alınabilir.
Arabanızı güneş ışığı altında bekletin
Dolu yağışının şiddetiyle de bağlı olarak eğer kaportada fazla hasar yoksa otomobilinizi bir süre güneş ışığı altında bekletebilirsiniz. Bu sayede çok geçmeden, kaportadaki göçükler kendiliğinden düzelecektir.
Dolu hafif olursa meyvelere ve yapraklara zarar verir. Meyvelerde meydana gelen yara ve bereler kaliteyi düşürür, hatta meyvelerin çürümesine neden olur. Çilek, dut, ahududu gibi meyveleri tamamen bozar. Çok şiddetli dolular meyveleri döktüğü gibi yaprakları tahrip edip ince dallarda yaralar meydana getirmektedir.
Sıcak hava akımının bir aşağı bir yukarı sürüklenmesi ile su damlacıkları daha büyük buz parçaları haline gelir. Ve ağırlaşan buz parçaları yere düşer. Geceleri dolu nadir görülür çünkü hava sıcaklığı zaten düşük olduğundan yağmurun bir soğuk bir sıcak hava akımı ile karşılaşması durumu söz konusu olmaz.
Dolunun yeryüzünde görüldüğü yerlerle Cb bulutunun dağılışı arasında yakın ilgi vardır. Kutuplar soğuk olduğundan Cb bulutu ve dolu oluşmaz. Fazla sıcak ve soğuk bölgelerde dolu yağmaz. Orta enlemlerin kış mevsiminde de durum böyledir.
➜Olumlu Yönler : Su ihtiyacımızı karşılar. Kuraklığı önlemiş olur. Canlıların suyunu karşılamış olur.
Bulutların içindeki yağmur damlacıklarının bir fırtına sırasında yükselmesi nedeniyle aniden soğuyarak donması sonucu oluşur. Yukarı ve aşağı yönlü hareketleri sırasında dolu tanelerinin yüzeyinde daha fazla su donarak birikir. Bu nedenle taneleri portakal büyüklüğünde dolu yağabilir.
Dolunun vurduğu mısır tarlasında da incelemelerde bulunan Bulut'a, mısır üreticisi şöyle dert yandı: "Dolu ürünümüze çok hasar verdi. Bitkiyi iyileştirmek için yaprak gübresinden tut, mantarına tüm hastalıklara karşı ilaç kullanmak zorunda kalacağız.
Araç ne kadar uzun süre suyun altında kalırsa hasar da o kadar büyük olacaktır. Araç, elektronik aksamında sorun yaratacak kadar suyun altında kalmadıysa paslanmış veya korozyona uğramış kısımlarını kolayca yenileyebilirsiniz. Eğer araçta hasar büyükse, aracı tamir etmeniz ve bazı parçaları değiştirmeniz gerekecektir.
DOLU HASARI ONARIMI
Küresel iklim şartlarının değişmesi nedeniyle dolu yağışı nedeniyle hasarlar ansızın gerçekleşebilmekte ve önlem almak imkansız hale gelebilmektedir. AUTO KING, dolu hasarının gerçekleştiği durumlarda otomobillerin değer kaybının önüne geçmektedir.
Bulutların içerisindeki hava akımının etkisiyle sıvı yağmur damlaları yükselmeye başlar. Bu sıvı taneleri 0 ile-40 derece arasındaki hava ile karıştıklarında ise donmaya başlar ve dolu oluşur. Bu dolular bulut içerisinde ne kadar fazla gezinirse ve sıcaklık farkı ne kadar çok olursa, dolu üzerindeki katmanlar da artar.
Ceylan, Türkiye'de, dolu hadisesinin en fazla 12.00 ila 18.00 saatleri arasında gözlendiği kaydetti.
Daha çok öğle ve ikindi saatlerine kadar ısınan havalar, yukarıda çok soğuk bir hava ile birleşir ve sonrasında dolu yağışı olur. Bu durum gece saatlerinde gerçekleşmeyeceğinden istisnai durumlar dışında gece oluşmaz.
Kuzey Amerika, dünya üzerinde en sık dolu görülen bölgedir.
Dolu yağması da kırağılaşma olayına örnek verilebilir. Bu olayda atmosferde bulunan su buharları hızlı bir şekilde katılaşır ve dolu oluşumu meydana gelir.
Bilim adamlarına göre bazı basit gözlemlerle dolu yağışını tahmin etmek mümkün. Örneğin havada bir birinin tersi yönde hareket eden bulutlar görürseniz dolu yağacağını düşünebilirsiniz. Havadaki basınç kuşları olumsuz etkiler.
Dolu hasarı, her ne kadar farklı zamanlarda dolu fırtınaları olsa da , ağır hasar veren dolu hasarları özellikle ilk bahar ve yaz ayların da (genelde Temmuz ayı) , bir araba sahibi olarak hayatın talihsizliğin yaşandığı zaman parçasıdır.
Araçlarda meydana gelen dolu hasarında; küçük dolu tanesinin ezikleri 10 ila 15 TL arasında değişim gösterirken, orta boyutta bulunanan dolu eziklerinin tanesi ise 15-25 TL aralığında yapılmaktadır. Dolu hasarında büyük eziklerin tanesi ise 25-35 TL aralığında işleme alınmaktadır.
Makalemizin başında belirtelim, profesyonel kişiler tarafından, titiz bir şekilde onarım görmüş dolu hasarlı araçlar büyük oranda değer kaybetmezler. Hasarların boyutuna göre alınan sonuçların en iyisinde, çoğu kişi çıplak gözle aracın dolu hasarı onarımı görmüş olduğunu bile anlayamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri