Zira Kanun'da da avukatlık ücretinin ne zaman muaccel hale geleceğine dair açık bir hüküm bulunmamaktadır. Avukatlık Kanunu madde 171/1 hükmü “Avukat, üzerine aldığı işi kanun hükümlerine göre ve yazılı sözleşme olmasa bile sonuna kadar takip eder.” şeklindedir.
Hangi safhasında olursa olsun davanın takibini deruhte eden avukat tarifede yazılı ücretin tamamım alır. Dâvaya müteferri lâyiha vesair mütalâalar için ayrı ücret istenemez. Davaya başlandıktan sonra işin deruhte edilmesi halinde avukatın bu iş için evvelce almış olduğu ücret tarifede yazılı ücrete mahsup edilir.
Yapılan düzenlemelere göre, SGK'ya asıl alacak ve vekâlet ücretinin ödenmesi için 30 günlük süre verilmiştir. Bu süre sona ermeden SGK aleyhine cebri icra yoluna başvurulamayacak.
Avukat, müvekkili ile arasında bir yazılı sözleşme yapılıp yapılmamasına, yazılı bir sözleşme yapılmış ise sözleşmede ücretin kararlaştırılmamış olmasına veya ücrete ilişkin ka- rarlaştırılan maddenin hükümsüz olmasına bakılmaksızın her zaman avukatlık ücretine hak kazanır.
Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez” hükmü mevcuttur. Buna göre avukatın kusur ve ihmaline dayalı olmaksızın yapılan haksız azil sonucunda, avukatın vekâlet ücretinin tamamı, dava lehe sonuçlanıp kesinleşmiş gibi, muaccel hâle gelir.
İlgili 32 soru bulundu
Mahkeme kararlarında davayı kaybeden tarafa yükletilen vekalet ücretleri doğrudan davayı kazanan tarafa ödenebileceği gibi, davayı kazanan tarafın avukatına veya bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine ödenebilir.
Bu nedenle davayı kazansanız dahi, baştan avukatınızla anlaştığınız avukatlık ücretini ödemek zorundasınız. Ödediyseniz geri alamazsınız. Karşı tarafın mahkeme kararıyla ödeyeceği karşı vekalet ücretini de avukatınız alacaktır.
Eğer taraflar arasında yazılı şekilde avukatlık vekalet ücret sözleşmesi yapılmadıysa bu durumda Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenen meblağa göre ödeme yapılır. Görüldüğü üzere, müvekkil avukatına yazılı bir sözleşme yapılsın ya da yapılmasın her hâlükârda avukatlık / vekalet ücreti ödemek zorundadır.
Avukatlık ücretinin ödeme şekli, vekil ile müvekkil arasında yapılacak sözlü yahut yazılı anlaşmaya göre belirlenebilir. Uygulamada ceza davaları bakımından avukatlık ücreti peşin ödenirken icra takiplerinde yer alan avukatlık ücreti ise alacağın karşı taraftan tahsili ile birlikte ödenir.
Vekaletname verirken veren kişiden noter tarafından vekalet ücreti istenir. Araç satışı, ev satışı, arsa satışı, avukat, muhasebe için noterden verilecek olan vekalet için bir ücret tahsil edilir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Eğer siz bu vekalet ücretini ödemezseniz hakkınızda icra takibi başlatılması mümkündür. Bu, sizin hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararınızı bozmayacaktır ve cezaevine girmenizi gerektirmeyecektir. Çünkü bizim hukuk sistemimizde borcun ödenmemesi dolayısıyla kimse özgürlüğünden alıkonulamaz.
Avukatlık Kanunu 174. madde uyarınca, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Bazı avukatlar, ilk görüşme için ücret talep edebilirken, diğerleri ilk görüşme için ücret talep etmeyebilir. Avukatlar, ilk görüşme için ücret talep etme konusunda farklı yaklaşımlar benimseyebilir ve bu ücret, daha sonraki hizmetler için fatura edilen ücretlere dahil edilebilir veya ayrı olarak talep edilebilir.
2023 Yılı Asliye Ceza Mahkemelerinde Görülen Ceza Davası Avukat Ücreti alt sınırı 9.200 TL'dir. 2023 Yılı Ağır Ceza Mahkemelerinde Görülen Ceza Davası Avukat Ücreti alt sınırı 17.400 TL'dir. Ceza davalarında avukatın Resmi gazetede yayımlanan bu asgari miktarların altında avukatlık ücreti alması yasaktır.
4667 sayılı Yasa ile yapılan değişiklik sonrasında, Av. K.'nin 168/3 maddesi şu şekilde düzenlenmiştir: “Avukatlık ücretinin takdirinde, hukuki yardımın tamamlandığı veya dava sonunda hüküm verildiği tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır.”
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Bunun için icraya konulmuş alacağın tamamını karşılayacak bir teminat yatırması veya borcu karşılayacak tutarda kesin ve süresiz banka teminat mektubu ibraz etmesi gerekir. İşveren teminat yatırırsa, icra müdürü kendisine tehiri icra kararı getirmek üzere bir mehil vesikası verir.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir. Bu yüzde ise ilamın kesinleşme tarihine göre belirlenecektir.
Avukatlık Kanunu 164. Maddeden çıkan sonuç her türlü hukuki danışma, hukuki iş ve işlem, takip yapmanın ücrete tabi olduğudur. Eğer avukatlık ücreti alınmadan bir iş yapılacaksa bu baroya bildirilmek zorundadır. Dolayısıyla avukatlar ücretsiz danışma hizmeti de dâhil olmak üzere karşılık olmadan görev yapamazlar.
Vekâlet ücreti taksitlendirilebilir mi? Vekâlet ücreti 4 taksite kadar taksitlendirilebilir. Vekâlet ücreti ve yargılama gideri nereye ve nasıl yatırılmalıdır?
Şayet davacı davayı kazanırsa lehine karşı vekalet ücreti hükmedilir. Yani diğer bir deyişle dava açıp davayı kazanan taraf vekalet ücreti vermez ve vekiliniz yani avukatınız karşı taraftan yani davalıdan karşı vekalet ücreti alır.
Adli yardım avukatı ücretsiz çalışmamaktadır. Asgari ücret tarifesine göre belirlenen ücret Baro tarafından ilgili avukata ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri