Bunlardan ilk ikisi çiçeğin görüntüsüyle ilgilidir. Ayçiçeği iri ve yuvarlak bir şekle sahiptir. Bu yuvarlak şekle karşılık olarak “aya” kelimesinden geldiği düşünülmektedir. “Aya” kelimesi Tarama sözlüğünde geçtiği üzere “avuç ve terazi kafesi” anlamlarına gelmektedir.
Minik bir etimolojik bir araştırma yaptığım zaman “Çiçeği çok iri, tabak şeklinde ve sarı renkte olan…” diye tarif edilen bitkinin adının, “ay” sözcüğünden değil de tabak gibi yuvarlak, terazi kefesi anlamına gelen “aya” sözcüğünün kökeninden geldiği ortaya çıkıyor.
Ayçiçeğinin bir yağ bitkisi olarak ilk olarak Rusya'da yetiştirildiği ve ardından tüm Avrupa'ya yayıldı. 1950 yıllarında da ülkemize Bulgaristan'dan ülkemize göç eden vatandaşlarımızın getirdiği tohumlar sayesinde girmiş ve tarımı yapılmaya başlanmıştır. Latince adı Helianthus annuus güneşle ilgili bir isimlendirmedir.
Ayçiçeği, Türkçe Sözlükte “1. Birleşikgillerden, sarı renkli çiçeği çok iri olan, yurdumuzda çok yetiştirilen bir bitki, gün çiçeği, günebakan, gündöndü (Helianthus annuus).
Yastıkçık bölümündeki hücrelerin içindeki suyun hücre duvarına uyguladığı basıncın artıp azalması, gövdenin bu esnek bölümünün bir tarafının gerginliğini kaybetmesine, diğer tarafının ise sertleşmesine neden olur. Bu durum ayçiçeklerinin yön değiştirmesini sağlar.
İlgili 29 soru bulundu
Çin kültüründe ayçiçeğinin, iyi şans ve kalıcı mutluluk anlamına geldiği söylenir, bu yüzden genelde mezuniyet veya tören çiçeği olarak ya da yeni bir iş başlangıcında yeni iş çiçeği olarak gönderilir. Ayçiçeği; mutluluk, iyimserlik, dürüstlük, uzun ömür, sadakat gibi birçok anlama gelmektedir.
Günebakan, hemen her kültürde var olan mitolojik bir sembol. Kendine güneşi kılavuz edinmiş bu çiçek, gövdesinde kainatın matematiğini taşıyor. Güzelliği ile tarih boyunca sanata ilham veren günebakanlar güneşten aldıkları enerjiyi birbirleriyle paylaşarak güçlenen, kolektif bilince sahip çiçekler.
Bölgede "gündöndü, günebakan" olarak da adlandırılan ayçiçeği tohumları boylanarak çiçeklendi. Sarının tonlarını en güzel şekilde yansıtan ayçiçeği, Trakya topraklarını ayrı bir güzelliğe bürüdü.
Ülkemiz de en fazla olarak Tekirdağ da ayçiçeği yetişmektedir. Hemen sonrasında ise Edirne gelmektedir. Ayçiçeği Marmara bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmekte olan bir bitkidir. Dünya da ise Brezilya da ayçiçek üretimi yaygın olarak yapılmaktadır.
Ayçiçeği veya günebakan çiçeği gün içinde güneşin konumu takip eder.
Ayçiçeğinin bir yağ bitkisi olarak ilk olarak Rusya'da üretilmiş ve ardından tüm Avrupa'ya yayılmıştır. II. Dünya savaşından sonra 1945-50li yıllarda, ayçiçeği ülkemize Bulgaristan'dan ülkemize göç eden vatandaşlarımızın getirdiği tohumlar sayesinde girmiş ve tarımı yapılmaya başlanmıştır.
Ayçiçeğinin Latince adı “Helianthus Annuus” tur. 1-2 metre boyunda, yaz aylarında sarı renkli, yassı, koni şeklinde çiçekler açan sert ve dik gövdeli bir bitkidir. Genel olarak ılık iklimleri sever, soğuk iklimlerde gelişmesi yavaşlar. Soğuk, yüksek yerler hariç ülkemizin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Ayçiçeği (Helianthus annuus), Günebakan, Gündoğdu veya Günçiçeği, papatyagiller (Asteraceae) familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisidir.
Araştırmaya göre, ayçiçekleri yükselen Güneş'e bakar çünkü artan sabah sıcaklığı daha fazla arı çeker ve ayrıca bitkilerin daha verimli üremesine yardımcı olur. UC Davis Biyolojik Bilimler Koleji'nde bitki biyolojisi profesörü ve makalenin kıdemli yazarı Stacey Harmer, “Doğu'ya bakmaları oldukça çarpıcı.” diyor.
Alan ve Üretim Page 3 AYÇİÇEĞİ BÜLTENİ . 3 Türkiye'de ayçiçeği üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller sırası ile; Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli ve Adana'dır. Bu iller, toplam üretimin %65'ini karşılamaktadır.
Latince adı Helianthus annuus güneşle ilgili bir isimlendirmedir. Bu isimlendirmeden dolayı dünyanın birçok yerinde güneşle ilişkilendirilip 'sunflower/güneş çiçeği' gibi adlarla anılırken Türkçe adının ayçiçeği olması bir tezat gibi görünmekteyse de Türkçe'de aynı bitki için günebakan adı da kullanılmaktadır.
Anavatanı Kuzey Amerika'dan önce Avrupa'ya daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. İçerdiği yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, vitaminler, minerallerden dolayı çok tercih edilen yemeklik yağ olarak kullanımının yanı sıra bol proteinli bir hayvan yemi olarak çiftliklerde de tercih edilir.
Dünya üzerinde binden fazla türü olan bu bitki İspanyollar tarafından 16.yüzyıldan sonra Eski Dünya'ya ulaştırılmıştır. 18 yüzyıla kadar sadece süs bitkisi olarak yetiştirilen ayçiçeği aynı dönemlerde yapılan çalışmalarla tohumlarından yağ elde edilen bir bitki olarak giderek önem kazanmıştır.
Ayçiçeği üretimi bakımından dünyada önde gelen ülkeler Rusya, Ukrayna ve Arjantin olup, bu ülkelerin dünya üretiminden aldıkları paylar sırasıyla %20, %18, %13'tür (Çizelge 2). Bu üç ülke dünya üretiminin yaklaşık %51'ini gerçekleştirmektedir.
Ayçiçeği ekim alanları; Türkiye'de yağlık ayçiçeği, ağırlıklı olarak Trakya Bölgesi ve Konya'da üretilmektedir.
Hemen hemen her türlü toprak tipinde yetişebilmektedir. Kumsal karakterli topraklardan, ağır yapıdaki killi topraklara kadar her türlü toprakta ayçiçeği tarımı yapılabilmektedir. Ayçiçeği; su tutma kapasitesi iyi ve organik madde miktarı yüksek toprak tiplerinde iyi gelişme gösterir. Ayçiçek tuzlu toprakları sevmez.
İri çiçekleriyle bilinen bu çiçek, bir ya da çok senelik olmak üzere türleri bulunan bir bitkidir. Astercecae'yi papatyagiller familyası olarak tanımlamak mümkündür. Dış görünümü itibariyle, papatyayı andırdığını da söylemek doğru olacaktır.
Ayçiçeği dürüstlük, sadakat, mutluluk, iyimserlik gibi birçok anlama gelmektedir. Hatta ayçiçeği, Çin kültüründe kalıcı mutluluk ve iyi şans gibi anlamlara da gelmektedir. Bu doğrultuda mezuniyetlerde, törenlerde ya da yeni bir iş başlangıçlarında da çokça tercih edilen çiçek arasındadır.
Günebakan (ben bu ismi daha çok seviyorum), Türkçe'de nedense diğer dillerden farklı olarak ayçiçeği diye anılmış. Gün boyunca büyük bir aşkla güneşi takip edip de adı neden ayçiçeği olmuş bu güzelliğin onu anlamak zor. Belki de o da tıpkı Ay gibi Güneş'in rengini yansıttığındandır bilinmez.
Frezya çiçeği ilkbahar aylarında çıkmaya başlar ve çiçekçi dükkanlarında güzel, hoş kokularıyla tüm dikkatleri üzerine çeker. Güzel kokularından dolayı çokça tercih edilir. Buket ve aranjmanlarda sıkça kullanılır. Beyaz frezya: Umut anlamını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri