Ayın kendi ekseni etrafında dönmesi ile Dünyanın çevresinde dönmesi üzerinden belli bir görüntü oluşur. Bu görüntü kapsamında ayın bazı kısımları görünür ve bazı kısımları hiç görünmez. Bu durum ayın karanlık yüzü olarak ifade edilir ve neden hiç görülmediği oldukça merak edilir.
Ay, bu 28 günlük döngüsünü devam ettirirken yaklaşık olarak Güneş ve Dünya'nın arasına geldiği noktada Ay'ın aydınlık olan yarısı, Dünya'dan göremediğimiz yarısıdır. Dolayısıyla bu durumda, biz Ay'ın sadece karanlık yüzünü görürüz, Ve buna “Yeni Ay” denir.
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir.
Yeni aydan birkaç gün öncesinde, yani Küçülen Ay döneminde, ayın gözükmediği 3 günlük bir Karanlık Ay evresine gireriz.
Ay, tamamen güneşten aldığı ışığı yansıtmaz. Belirli aldığı ışığı yansıtarak, bir bölümünü aydınlatır. Bundan dolayı ayın bir yüzü aydınlık bir şekilde görülürken diğer yüzü karanlık görülür.
İlgili 17 soru bulundu
Ayın kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber Dünyanın etrafında dönüş süresi aynıdır. Bu durum yaklaşık olarak 29 günlük bir periyodu kapsar. Bu sebepten dolayı ayın belli bir yüzü devamlı olarak dünyadan görünmeyen kısımda karanlık olarak kalır.
Ama ayda ise atmosfer yok denilecek kadar azdır bu yüzden bir meteroid aya çarptığı zaman koyu lekeler yani çukurlar oluşturur. Oksijene ve atmosfere sahip olmadığı için rüzgar oluşmaz ve aydaki tozlar topraklar uçup o çukurları dolduramaz.
Ay'ın her iki yüzü de eşit miktarda güneş görüyor bu yüzden “Ay'ın bir yüzünün karanlık olduğu” doğru değil. Ancak Ay'ın kendi etrafındaki ve dünya etrafındaki dönüş süresi aynı olduğu için dünyadan bakıldığında hep aynı yüzü görünüyor.
Yarımküre bazen "Ay'ın karanlık yüzü" olarak adlandırılır, burada "karanlık", "güneş ışığından yoksun" yerine "bilinmeyen" anlamına gelmektedir. Ay'ın her iki tarafı iki hafta güneş ışığı alırken, karşı taraf iki hafta gece yaşamaktadır. Ay'ın uzak yüzü, 1972'de Apollo 16 tarafından fotoğraflandı.
BBC Türkçe'de yer alan yazıya göre; ayda gece, 14 gün sürüyor ve bu süre boyunca sıcaklık -173 dereceye kadar düşebiliyor.
Ay'ı bazen tıpkı gece gördüğümüz gibi gündüzleri de görebiliriz; zira Ay, gündüzleri de Güneş'ten aldığı ışığı yansıtmaktadır ve Dünya'ya olan yakınlığı nedeniyle, gündüz vakti de gezegenimizde gözle görülebilecek kadar parlak kalabilmektedir. Nihayetinde Ay, Güneş'ten sonra görebildiğimiz en parlak gök cismidir.
30 Ağustos'ta gözlemlenen dolunaya Mavi Ay ismi veriliyor. Mavi, Ay'a renginden dolayı verilen bir isim değil ve Mavi Ay her iki ya da üç yılda bir, aynı ay içinde iki kez dolunay evresi oluştuğunda gözlemlenebiliyor.
Dolunay, her ayın yaklaşık 29.5 gününde bir meydana gelir ve yaklaşık 3-4 gün boyunca görülebilir. 2023 yılında, Türkiye'de dolunay tarihleri aşağıdaki gibi olacaktır: Ocak: 6 Ocak 2023. Şubat: 5 Şubat 2023.
Ay'ın yüzeyindeki koyu renkte görünen bölgeler Latince maria (“deniz” anlamına gelir) olarak isimlendiriliyor. Bu bölgeler Ay'ın yüzeyinin yaklaşık %17'sini kaplamasına rağmen büyük kısmı Ay'ın Dünya'dan görünen yüzünde bulunuyor.
Ay'ın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi aynıdır. Yaklaşık 29 gün süren bu periyot yüzünden Ay'ın sürekli aynı yüzü dünyaya bakar. Bu sebeple karanlık yüzü adı verilen diğer tarafını hiç göremeyiz.
Gökyüzünde daha parlak ve dünyaya daha yakın olarak görsel bir şölen sunacak olan süper dolunay, 1 Ağustos akşamı görülecek. 2023 yılında yaşanacak dört süper ay etkinliğinden ikisi Ağustos'ta olacak, ilki bugün, diğer ise 30 Ağustos'ta.
Antik zaman insanları dişi lunar enerjinin doğasını üç aşamalı olarak açıklamışlar ve bu aşamaları simgeleyen farklı tanrıçalara inanmışlardır. Yeniay fazı genç kız, dolunay fazı kadın ve anne, Ay'ın karanlık hali ise dul kadın ve bilge büyükanne olarak benimsenmiştir.
Bilim insanlarının Hawaii'de bulunan ve dünyanın en gelişmiş teleskoplarını bünyesinde barındıran Mauna Kea rasathanesinde yaptığı gözlemler, yıllardır siyah olarak bildiğimiz ayın karanlık yüzünün aslında turkuvaz rengi olduğunu ortaya çıkardı.
Uzay ajansı, Chang'e-4'de görev alan Yutu-2 keşif aracının Ay'ın Dünya'ya uzak kısmında, başka bir deyişle karanlık yüzünde, daha önce görülmemiş bazı bulgular kaydettiğini duyurdu.
Ay'ın kendi etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi yaklaşık olduğu için ay'ın hep aynı yüzünü görürüz. bu süre yaklaşık olarak 27.5 güne tekabül eder. Bu olay "kütle çekim kilidi" ile açıklanabilir. Gök cismi etrafında döndüğü daha yüksek kütleli gök cismine hep aynı yüzünü gösteriyor.
Dünya'nın tek uydusu olan Ay gökyüzünde farklı zamanlarda farklı şekillerde görünür. Dolunay, ilk dördün, son dördün gibi isimler verilen bu haller yaklaşık olarak 29,5 günlük periyotlarla tekrar eder. Bu süre içinde hem Dünya hem de Ay kütleçekimi etkisinde hareket ederken Ay'ın Dünya'dan görünen yüzü hep aynı kalır.
Özellikle bu alana ilgisi olan kişiler tarafından bu durum oldukça merak ediliyor. Aslına bakıldığı zaman Ay'ın karanlık yüzü olmadığını söylemek mümkün. Çünkü genel olarak Ay, 1,54 derece eğiklikle birlikte kendi ekseni etrafında dönüş yapar. Bundan dolayı da Ay'ın yalnızca belirli bir kısmı güneşe doğru bakar.
Ancak çok uzun yıllar boyunca meteor denilen bazı gök cisimlerinin çarpması ile Ay'ın yüzeyinde bazı çukurluklar oluşmuştur. Ay'ın yüzeyinde oluşmuş bu çukurluklara krater adı verilir. Aynı zamanda kraterin yanı sıra ayın yüzeyinde dağlar, vadiler ve sıra kayalıklar bulunmaktadır.
Bunun en önemli nedeni Ay'da atmosferin, suyun ve kuşkusuz yaşamın olmamasıdır. Ay'da bol miktarda bulunan magnezyum, demir, kalsiyum, alüminyum, oksijen, silikon, feldispat ve piroksen gibi minerallerin ortak özelliği, donuk gri bir renge sahip olmasıdır.
Ay gündüz saatlerinde mavi gökyüzünde soluk beyaz görünürken, geceleri parlak sarı, bazen de turuncu-kırmızı renktedir. Uzaydan çekilen fotoğraflarda görüldüğü gibi Ay'ın gerçek rengi gridir. Çoğunlukla oksijen, silisyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve alüminyumdan oluşan yüzeyi Ay'a gri rengini verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri