NASA'nın Artemis II olarak adlandırılan bir sonraki Ay görevi 2024'te başlayacak. Bunu 2025 ya da 2026'da, Artemis III isimli, Ay'a ilk kadın ve ilk siyah astronotların inmesinin planlandığı misyon takip edecek. Böylece NASA'nın 1972'deki son Apollo görevlerinin ardından Ay'da ilk kez insan yürüyecek.
Artemis 2'nin başarılı olması halinde NASA, 2025'te astronotları Ay'ın yüzeyine göndermeyi hedefliyor. NASA bu uçuşla birlikte Ay yüzeyinde kalıcı bir insan varlığı oluşturmayı ve sonunda Mars'a bir yolculuk başlatmayı umuyor. Nelson, 2040 yılına kadar Mars'a mürettebatlı bir uçuşun gerçekleşmesini beklediğini söyledi.
Habere göre insanların aya geri dönmemesinin tek nedeni maliyet, bütçe ve siyaset değil. Çünkü ayda hafife alınmayacak riskler de mevcut. Yüzeyi, güvenli inişleri tehdit eden kraterler ve kayalarla dolu. 1969''daki ilk aya inişe öncülük eden ABD hükümeti , yüzeyinin haritasını çıkarmak için milyarlarca dolar harcamış.
Artemis 1 (resmî olarak Artemis I), Artemis Programı'ndaki devam eden ilk uzay uçuşu olan mürettebatsız bir Ay yörüngesi görevidir. Orion uzay aracı ve Space Launch System fırlatma roketinin ilk entegre uçuş testidir. Artemis 1, 16 Kasım 2022'de 06:47:44 UTC'de Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı.
Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu.
İlgili 43 soru bulundu
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır.
Bundan 50 yıl önce 20 Temmuz 1969'da ilk kez iki insan Dünya'dan başka bir gök cisminin üzerine indi. Takip eden yıllarda sevgili uydumuza 6 kez daha insanlı uçuş gerçekleşti ve Ay yüzeyinde toplam 12 kişi yürüdü. Bu kişilerin hepsi de Amerikalı ve NASA astronotu.
NASA'nın Artemis 1 Orion uzay aracı Ay'a yaptığı 2.25 milyon kilometrelik yolculuğunu tamamlayıp Kennedy Uzay Merkezi'ne döndü. Artemis 1 uzay aracı, 30 Aralık'ta Kennedy Uzay Merkezi'ne döndü.
NASA'nın Derin Uzay Keşif Sistemleri'nin ilk entegre uçuş testini gerçekleştirecek "Artemis I" uçuşunun başarılı olması durumunda, NASA astronotları 2024'te Ay'ın etrafında uçabilir hale gelecek ve 2025'te Ay'a iniş yapabilecek.
Ayla ilgili merak edilenlerden biri de Aya kaç günde gidildiğidir. Aya giden Apollo uzay aracı, bu yolculuğunu 3 gün 3 saat 49 dakikada tamamlamıştır. Aya yapılan yolculuklar insanlı olarak yapılabileceği gibi insansız şekilde de yapılmıştır.
Uzaya insan gönderen ilk ülke olmak için kıyasıya girdikleri yarışta kazanan Sovyetler Birliği oldu. Yuri Alexeyevich Gagarin, 12 Nisan 1961'de dünya yörüngesinde tur atarak uzay çağını resmen başlattı.
İlk Apollo uçuşu 1968'de gerçekleşirken, Ay'a ilk iniş 1969'da yapıldı. Ay'a son iniş ise 1972'de yapıldı. Ay'da toplam 12 astronot yürüdü.
İnsanlı Ay yolculukları, Uzay Yarışının bir parçası olarak ilk defa 1969 - 1974 arasında Apollo Projesi kapsamında ABD tarafından gerçekleştirilmiştir. Aldrin Ay yüzeyinde. 20 Temmuz 1969.
NASA'nın Artemis II olarak adlandırılan bir sonraki Ay görevi 2024'te başlayacak. Bunu 2025 ya da 2026'da, Artemis III isimli, Ay'a ilk kadın ve ilk siyah astronotların inmesinin planlandığı misyon takip edecek. Böylece NASA'nın 1972'deki son Apollo görevlerinin ardından Ay'da ilk kez insan yürüyecek.
Bunun için gönderdiğimiz uzay aracına bolca su ve yemek koymamız gerek ( bu da fazladan ağırlık, dolayısıyla fazladan yakıt demek). Ayrıca astronotlar bu süre boyunca (Mars yolculuğu yaklaşık altı ay sürer) dümdüz oturamazlar. İkincisi, Mars'ın atmosferi bizim rahat solunum yapmamız için uygun değil.
Artemis 2 (resmi olarak Artemis II), NASA Artemis programının ikinci planlanmış görevi ve Space Launch System (SLS) tarafından Kasım 2024'te fırlatılması planlan Orion uzay aracının ilk planlanmış mürettebatlı görevidir. Mürettebatlı Orion uzay aracı, Ay uçuşu gerçekleştirecek ve ardından Dünya'ya geri dönecektir.
Artemis programı kapsamında şu ana kadar kesinleşmiş üç uçuş bulunuyor. 2021, 2022 ve 2024'te gerçekleştirilecek bu görevlerde her şey planlandığı gibi giderse 2030'a kadar uçuşlar devam edecek.
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 50 yıl sonra yeniden Ay'a yolculuğu hedefleyen Artemis programı kapsamında uzaya fırlattığı Orion kapsülü uydunun uzak tarafında dönüşünü tamamladı. NASA'nın 50 yıl önceki Apollo programından bu yana ilk kez bir kapsül Ay'ı ziyaret etti.
Ancak ekonomik nedenlerle program sonlandırıldı ve Eugene Cernan, Aralık 1972'de Apollo 17 göreviyle Ay'da yürüyen son astronot oldu.
NASA'nın yeni Ay misyonu için tasarlanan Artemis'in fırlatılışı ertelendi. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bugün uzaya gönderilmesi planlanan yeni nesil roketi Artemis'in fırlatılmasını yakıt sızıntısı nedeniyle iptal etti.
16 Kasım'da fırlatılan ve yaklaşık 1 aylık görevinin ardından Dünya'ya geri dönen Orion uzay aracı, ennedy Uzay Merkezi'ne getirildi.
Ay'ın atmosferi çok ince ve çoğunlukla hidrojen, neon ve argondan oluşuyor. Bu da insan gibi oksijene bağımlı bir canlı türünün Ay'da nefes almasını imkansız kılıyor. Ancak bilim insanlarına göre Ay'da gökyüzünde olmasa da yüzeyde bol miktarda oksijen var.
Astronotların Ay ortamında hayatlarını devam ettirebilmesi için gerekli şeylerin yanı sıra itki sistemleri ve yakıt tankları içeriyordu. Kütlece komuta modülünün yarısı kadar olan bu modül, astronotların Ay'ın yüzeyinden komuta modülüne geri dönmesini sağladıktan sonra Ay'ın yörüngesinde bırakıldı.
Ayda gölge oluşur, gölge Titanda, Pluto da bile oluşur.Optiğin temel kanunlarından birisidir gölge bi gezegenle,mekanla sınırlayamazsın.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri