Ayak altı yanması, çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Bu sorunlar arasında diyabet, periferik nöropati, tiroit hastalıkları, sirkülasyon bozuklukları ve mantar enfeksiyonları yer alır. Ayak altı yanması, genellikle altta yatan hastalığın bir semptomu olarak görülür.
Ayak altı yanması, çeşitli sağlık problemlerinin belirtisi olarak görülebilir. Bu sağlık problemleri arasında tirod hastalıkları, mantar enfeksiyonları, diyabet, periferik nöropati yer alır.
Ayak Yanması Hangi Hastalığın Belirtisidir? Altta yatan birçok farklı neden olabilirken bu durum; vitamin eksiliği, kronik böbrek yetmezliği, nöropati, diyabet, obezite sinir sıkışması ve kan dolaşımı ile ilgili sorunlardan da kaynaklı gelişebilir.
Ayaklarda yanma problemini anında ve zahmetsiz şekilde yok etmek için buzlu su tedavisini deneyebilirsiniz. Buzlu suyu ayak tabanına uyguladığınızda, kan dolaşımınızı kontrol altına alacaksınız. Yanma hissi soğuğun etkisiyle kısa sürede ortadan kalkar ve bu sorundan kurtulabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir. Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir. Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir. Su, rahatlatıcı etkisi sayesinde ayak yorgunluğunu giderebilmektedir. Ayaklar bitkisel ve nemlendirici etkisi olan kremler ile ovularak da rahatlatılabilmektedir.
Ayak üşümesi birçok farklı hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında Raynaud fenomeni (Raynaud hastalığı), dolaşım sorunları (örneğin, periferik arter hastalığı), kansızlık (anemi), diyabet ve sinir hasarı bulunabilir. Diğer yandan ayak üşümesine neden olan herhangi bir rahatsızlık bulunmayabilir.
Ayak yanmasının çeşitli nedenleri bulunur, çoğunlukla nöropati kaynaklı olabilir. Nöropati, sinir veya sinir hücrelerinde meydana gelmiş hasar olarak tanımlanır. Özellikle uzun vadede veya kötü bir glisemik kontrole sahip şeker hastalarında görülen bir durumdur.
Ayaklarda yanma hissi, çoğunluğu nöropati kaynaklı olup birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen rahatsız edici bir semptomdur. Ayak yanması, insanların günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilir ve genellikle tedavi gerektirir.
B vitamininin özellikle B6, B5 ve B12vitaminlerinin eksikliği ayaklardaki yanmanın nedenlerini oluşturur. Multiple Skleroz(MS hastalığı) ciddi ayak yanmalarının nedenleri arasında yer alır.
Topuk dikeni, yanlış ayakkabılar, uzun süre ayakta durmayı gerektiren işler, kilo artışı, tabana ani yük binmesi gibi nedenlere bağlı olarak ayak tabanımızda yer alan kısa kasları topuk kemiğine bağlayan fasya adındaki liflerde yırtılma/kopma sonucu oluşan enflamasyondur.
Diyabetli hastalarda ayaklarda yanma, uyuşukluk, his kaybı, ayakta terleme kaybı ve kuruluk, topuk çatlaması gibi bulgular varsa nöropati ve vaskülopatiden şüphelenilmeli ve diyabetik ayak yarası gelişmeden gerekli önlemler alınmalıdır.
Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada kardiyolojik rahatsızlıklar bulunur. Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler.
Şeker hastalarında oluşabilen nöropatide; sinirde hassas ve buna bağlı duysal yani ağrı ve ısı algılamasında bozulmalar görülür. Bu yakınmalar genelde her iki bacağın alt bölgelerinde ayak ile dizin altına kadar olan bölgeden başlar, aynı şekilde ellerde de elin alt tarafında yani el ile bilek bölgesinde görülür.
Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Soğuk eller genellikle vücudunuzun normal vücut ısısını korumaya çalıştığının bir işaretidir. Bununla birlikte, sürekli soğuk ellere sahip olmak, kan akışınızda veya ellerinizdeki kan damarlarında bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
Sirke hem bakterilere, hem de mantarlara iyi gelir. Ayrıca ayaklarda oluşan ter kokusunu da önler. Kuru ayaklar hem ağrılı, hem de tahriş edici olabilir. Sirkedeki asit, ayakların nemlenmesine yardımcı olur.
Demir ve Vitamin Takviyeleri
Demir, B12 vitamini ve folat eksikliği gibi durumlarda doktorunuzun tavsiye ettiği takviyeleri kullanmak, halsizliğin sebebini giderir.
"Özellikle sonbahar-kış mevsimlerinde gün boyu kapalı ayakkabılar içerisinde kalan ayaklar, haftada bir ya da iki kez tuzlu suda bekletilebilir. Ayakların tamamını içine alacak miktarda suya eklenecek 2 kaşık kaya tuzu, sizi rahatlatacak aynı zamanda enfeksiyon risklerini azaltacaktır.
Ayak çukuru veya ayak altında ki ağrı için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ise ayakaltı ağrısına iyi gelir: Ayağı dinlendirmek. 2-3 saat aralıklarla ayak altına 20 dakika süre ile buz kompresi uygulamak. Alçak topuklu, yumuşak tabanlı ayakkabılar kullanmak.
Vücudu dikey olarak temsil eden sağ ve sol ayaklarda farklı organlar uyarılmaktadır. Kalp başta olmak üzere vücudun sol tarafından bulunan tüm organlar sol ayakta, karaciğer gibi sağ tarafta yer alan organlar ise sağ ayakta temsil edilmektedir. Eldeki refleksoloji noktaları ise on basınç bölgesinden oluşur.
Podolojik tedavi, ayak tabanındaki sertleşmiş derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi işlemleri içerir. Podologlar, özel aletlerle ayak tabanındaki sertleşmiş deriyi hafifçe temizlerler. Daha sonra, ayak tabanına kişiye özel ortopedik tabanlık uygulanarak, ayakların sürekli baskıya maruz kalmaması sağlanır.
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir? Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri