Lavanta yağı, çay ağacı yağı ve okaliptüs yağından 10 damla olacak şekilde bir kovaya damlatın. Kovaya ılık suyu ekleyin ve karıştırın. 20 dakika kadar ayaklarınızı bu suda dinlendirin. Bu üç etkili yağ ayaklarınızda oluşan bakterileri temizleyerek kokuyu ortadan kaldırır.
Lavanta yağı son derecede faydalı bir yağdır. Ayakta kokuya neden olan ayak mantarları ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Bir leğen içerisine 10 15 çay kaşığı lavanta yağı damlatarak her akşam bunu uygulayarak ayak kokusundan kurtulabilirsiniz. Çay: Çay ayak kokusu için birebir olarak bilinir.
Ayak kokusu giderici olarak en etkili doğal yöntemlerden birisi sirkedir. Sirkeli su kullanarak ayaktaki kötü kokuyu engellemek için haftada bir bu uygulamayı yapmak gerekir. Ayakları sirkeli suda 15 dakika kadar bekletmek yeterlidir. Uygulama sonrasında ayaklar sabunlu su ile yıkanarak durulanmalıdır.
Karbonat, sirke, limon, lavanta, sarı kantaron yağı gibi bitkisel yöntemler ile ayak kokusu giderilir. Su ile karbonatı karıştırarak ılık suda yıkamak ayak kokusunu gidermeye yardımcı olur.
İlgili 43 soru bulundu
Doğal zeytinyağı ve sarı kantaron yağı da faydaları gözlemlenmiş seçenekler arasında yer alıyor. En yüksek faydayı sağlamak için bu yağları, duştan sonra ya da gece yatmadan hemen önce ayağınıza sürün ve pamuklu bir çorap giyerek bölgede kalmalarını sağlayın.
Özellikle sıkı ayakkabılar giyme, ayak hijyenine yeterince dikkat etmeme veya bakteri oluşumu gibi durumlar kokuya sebep olabilir. Ayak kokusuyla başa çıkmak için düzenli olarak ayakları uygun sabunla yıkamak, pamuklu çoraplar giymek önemlidir. Ayrıca, ayakkabıların dışarıda havalandırılması kokuyu azaltabilir.
Ayak kremi kullanmak ya da ayaklara vazelin sürmek de ayak kokusunu büyük oranda önlemektedir. Eğer ayaklarınızda oluşmuş bir nasır varsa banyo yaptıktan sonra ayaklarınızı nasır taşı ile ovun.
3) Pudra. Bebek pudrası da karbonat gibi koku giderici özelliğe sahiptir. Yine geceden ayakkabılarınızın içine dökeceğiniz pudra sabaha kötü kokuların kaybolmasını sağlar.
Lavanta yağı, çay ağacı yağı ve okaliptüs yağından 10 damla olacak şekilde bir kovaya damlatın. Kovaya ılık suyu ekleyin ve karıştırın. 20 dakika kadar ayaklarınızı bu suda dinlendirin. Bu üç etkili yağ ayaklarınızda oluşan bakterileri temizleyerek kokuyu ortadan kaldırır.
Ayak mantarı karbonat yardımıyla tedavi edilebilmektedir. Ayak mantarından şikayetçi olan bireylerin her akşam karbonatlı suyun içinde ayaklarını bir süre boyunca bekletmesi önerilmektedir. Karbonatlı su sayesinde, mantarlar hızlı bir şekilde temizlenir ve mantar temizliği doğal malzemeler ile yapılmış olur.
Tedavi için mantar karşıtı krem ve spreyler tercih edilebilir. Bazı durumlarda oral olarak antifungal ilaçların kullanılması uzman tarafından önerilebilir. İlaçların her gün düzenli olarak aynı saatte kullanılması mantar hastalığının zamanla ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Ayak kokusuna doğal yöntem lavanta yağı: Bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olan lavanta yağı ayak kokusunun giderilmesinde oldukça etkilidir. Lavanta yağının bu etkisinden faydalanmak için sıcak suya 5-6 damla damlatılmalıdır.
Ayak terlemesi ve ayak kokusunu gideriyor
Bunu önlemek için pudra kullanabilirsiniz. Bir miktar pudrayı çorabınızın içerisine dökerek, teri emmesini sağlayabilirsiniz. Ayakkabı içinde oluşan kötü kokuyu da engelleyen pudrayı ayakkabınıza dökerek kullanın.
Kabartma tozu ayaklarda ki teri almaktadır. Ayak kokusunun başlıca nedenlerinden biri de ayakların yoğun bir şekilde terlemesidir. Ayağın terlemesini engelleyen kabartma tozu yöntemini her hafta uygulayabilirsiniz. Böylece ayak kokusunu giderir ve önlersiniz.
Ayaklarınızı temizledikten sonra ayaklarınıza biraz aloe vera jeli sürün. Aloe vera antibakteriyel özellikleri ile bilinir ve ayak kokusunu giderir.
Eczanelerde sunulan dünyanın en zengin soğuk pres bitkisel destekleri serisi Zade Vital, ayak kokusundan şikayet eden erkekler için defne tohumu yağını öneriyor. Prof. Dr. Ulvi Zeybek; defne tohumu yağının, ayak kokusunu giderici olduğunu, burkulma ve berelenmelerde de kullanılabileceğini söyledi.
Ayakkabılarınızın içine damlatabileceğiniz birkaç damla portakal ya da limon yağı bu problemden kurtulmanızı sağlayabilir. Ayakkabı kokusu için ne yapılır sorusunun bir diğer cevabı da karbonat. Ayakkabılarınızın içine biraz karbonat serpin ve bir gece bekletin. Bu, ayakkabınızdaki nemi emerek kokuyu yok eder.
Genellikle yıkama ile ayaklardaki nem miktarı ve mikroorganizma sayısı geçici olarak azalır. Daha sonra tekrar hem koku hem terleme hem mikroplar eski seviyesine ulaşır. Eğer koku çok ise ılık su içerisine biraz kolonya ya da ispirto koyarak ayakları bir kaç dakika banyo yaptırmak ayaklardaki kötü kokuları alacaktır.
Ayağınıza kına yakmak için cam bir kasenin içine limon suyu ile beraber kına karışımını koyabilirsiniz. Bunun için 1 yemek kaşığı kına ve 1 yarım limon suyunu karıştırın ve macun kıvamına gelene kadar devam edin. Bu karışımı parmak aralarına, tırnaklara ve ayağın altına sürerek 1 saat beklemeniz yeterli olur.
Duyar duymaz herkesin yüzünü buruşturduğu 'ayak kokusu', özellikle sosyal ortamlarda insanı çok zorda bırakan bir soruna dönüşebilir. Ayak kokması öyle nadir rastlanan bir rahatsızlık falan değildir ama bazı kişiler diğerlerine göre, ayaklarının kokmasından daha çok şikayetçidir. Öte yandan, 'Herkesin ayağı kokar.
Pamuk veya bambu gibi doğal kumaşlardan üretilen çoraplar ayakların nemini emdiği için en iyi seçeneklerdir. Çoraplarınızı günde en az bir kez değiştirin. Kanvas veya deri gibi nefes alabilen malzemelerden üretilen ayakkabılar giyin. Yaz aylarında sandaletler veya terlikler ayaklarınızın nefes almasına yardımcı olur.
Ayaklar terlediğinde salgılanan ve duyduğumuz o kokuya sebep olan izovalerik asit, peynirli cipslerin yapımında sıklıkla kullanılan sert peynirlerin koku profillerinde de oldukça yoğun miktarlarda bulunur. Tam da bu sebeple peynirli cips paketini açtığımız an burnumuza keskin bir şekilde ayak kokusu geldiğini duyarız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri