Ayakların Şişmesi Kanser Belirtisi Midir? Toplardamar tıkanıklığı belirtileri sonucunda ortaya çıkan ayak şişmesinin altında yatan bir kanser türüne işaret edebilir. Özellikle de akciğer kanserinin ilk belirtisinin ayak şişmesi olduğu söylenebilir.
Kanser hastalarının kanındaki yapısal bozukluklar, pıhtılaşmaya olan eğilimlerden dolayı toplar damarlarda pıhtılaşmadan dolayı sıkıntılar yaşanabiliyor” dedi. Bacak şişmesinden dolayı başvuran hastada yapılan ileri tetkiklerde akciğer kanseri tanısı konulabiliyor.
Kalp, karaciğer veya böbrek hastalığı gibi hastalıkları ayak şişmesine neden olabilir. Özellikle akşamları şişen ayak ve ayak bilekleri kalp yetmezliği nedeniyle ortaya çıkan vücutta tuz ve su tutulmasının belirtisidir. Böbrekler düzgün çalışmadığında ayaklarda şişmeye ve vücutta sıvı birikmesi oluşturur.
Vücutta oluşan bazı şişlikler de kanserin önemli belirtileri arasında yer alır. Kemiklerde veya yumuşak dokuda gelişen tümörler kendilerini şişlikle gösterir. Bu tür şikayetlerde ortopedi uzmanına gidilmesi gerekir. Boyun, koltuk altı ve kasıklarda lenf bezlerinin şişmesi lenfoma nedeniyle olabilir.
Beynin kendi tümörleri veya metastatik beyin tümörleri de önemli beyin ödemi sebeplerinden biridir. Beyin tümörlerine bağlı ödem olduğunda, tedavisinde ilk olarak kortizon ve mannitol, daha sonra tümörün cerrahi olarak çıkarılması veya radyoterapi akla gelir.
İlgili 18 soru bulundu
Ayak, bacak veya ayak bileği şişmesi genellikle ciddi bir sağlık riski oluşturmazken, bir doktora ne zaman başvurulması gerektiğini bilmek önemlidir. Şişlik bazen hemen tedavi edilmesi gereken daha ciddi altta yatan bir sağlık sorununun göstergesi olabilir.
Lenf ödem, tedavi edilmemesi halinde ilerleyen aşamalarda geri dönüşü olmayan hatta ölümle sonuçlanan kanserlere yol açabilir.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Hücre DNA'sında meydana gelen mutasyon ve hasar sonucunda bölünme hızı anormal şekilde artar ve belli doku hücreleri hızlı şekilde çoğalır. Gelişigüzel büyüyen bu hücreler kitleler halinde bir araya gelerek tümör dokularını oluşturur.
Her Şişlik ve Kitle Kanser Değildir!
Kanser sıklıkla bir şişlik, kitle (tümör) olarak karşımıza çıkar. Kalın bağırsak kanseri de bağırsak duvarında bir kitle oluşturur. Bu kitle zaman içinde büyüyerek bağırsak lümenini tıkayabilir. Bunun yanında bazı kanserler örneğin lösemi (kan kanseri) kitle (tümör) oluşturmaz.
Bazı şişmeler ise kalp ve damar hastalıklarının işareti olabilmektedir. Eğer bireylerin ayaklarına bulunana lenf düğümlerinde bir tıkanma var ise kesinlikle tehlikeli olabilmektedir. Çünkü ayak şişmeleri lenf tıkanmasında dolayı olan fil hastalığı dahi olabilmektedir.
- Ayak şişliği için ORTOPEDİ bölümüne git. Tamam, deyip, ortopedi bölümünden randevu alıyorsunuz. Doktor sizi muayene ediyor, aslında tam muayene de değil, birkaç soru sorum, şöyle uzaktan bakıp, filmler istiyor.
Ayaklardaki şişme damar tıkanıklığını gösterebilir. Veya ayaklardaki yanma, sinirlerde bir yıpranma, sıkışma, iltihaplanma gibi durumları gösterebilir. Böyle sorunlarda da yine öncelikle bir ortopedi uzmanına başvurmak yarar sağlayacaktır. Ayaklarda şişme problemi, basit bir yorgunluğa bağlı şekilde ortaya çıkabilir.
Özellikle de akciğer kanserinin ilk belirtisinin ayak şişmesi olduğu söylenebilir. Akciğer kanseri olan hastalarda toplardamar tıkanıklıklarına çok sık rastlanıyor. Bacaklarda şişme ve ağrı gibi şikayetlerin kanser belirtileri arasında yer alabileceği için bu şikayetlerin dikkate alınması gerekiyor.
Dokular arasında biriken sıvının fazla olması veya yeterince taşınamaması bacakta oluşan ödeme zemin hazırlar. Bacak şişmesi ilk etapta uzun süre oturma veya ayakta kalmakla başlayan ayakkabı giymekte zorlanma, ayakkabıların sıkmasıyla kendini gösterir. İlerleyen vakalarda bacaklarda hantallaşma ve ağrılar da görülür.
Lenfödem, mikropların yok edilip vücuttan atılmasına yardım eden ve aşırı sıvının vücuttan uzaklaştırılmasında görevli lenf nodları ve lenfatik sistemdeki bozukluklardan kaynaklanan ödem türüdür. Genellikle cerrahi ya da radyoterapi gibi kanser tedavisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Tümör belirteçleri kan testleriyle belirlenebiliyor
Tümör belirteçleri, değişik kanserlerde farklı olabildiği gibi, bir kanserde birden fazla ve değişik miktarda görülebilmektedir. Bu belirteçler yapılacak olan kan, idrar ve tüm vücut sıvıları testi ile tespit edilebilmektedir.
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı
Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Kanser tanısında kullanılan görüntüleme testleri; bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, kemik sintigrafisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografi (PET) taraması, ultrason ve röntgen ve diğer yöntemleri içerir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Çeşitli hastalıklar: Kalp hastalığı, böbrek hastalığı, tiroit, lenfödem ve karaciğer hastalığı gibi hastalık tablolarında, kan pıhtılaşmasında, enfeksiyon ve inflamasyonlarda ve tümör gibi durumlarda vücudun sıvı dengesi bozularak ödem oluşur.
Ödem yeterli düzeyde tedavi edilmezse hacmi gün geçtikçe artar ve çeşitli sorunlara yol açar. Kozmetik sorunlar, hareket ve yürüme güçlüğü, ciltte kolay yaralanma, ülser gelişimi, enfeksiyon riski ve kan dolaşımının bozulması bu sorunlardan birkaçıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri