Ayakta çıkan siğil genellikle tehlikeli değildir ancak ortak kullanım alanlarındaki nesneler aracılığıyla da bulaşabilir. Terlik gibi eşyalar, örneğin ayak parmağında siğil olan bir kişi tarafından kullanıldığında, daha sonra kullanacak olan kişinin ayağındaki çatlaklardan deriye yerleşebilir.
Ayak tabanında görülen siğillerinin çoğu ciddi bir sağlık sorunu oluşturmamaktadır. Ancak genital bölgede ve özellikle rahim ağzında oluşan siğiller tehlikeli olabilmekte ve rahim ağzı kanserine dönüşebilmektedir.
Siğiller tedavi edilmezse zaman geçtikçe bir yerde oluşan siğil vücudun diğer yerlerinde de olabilir. Kişi kendinde olan siğilin başkasına bulaşma riskini arttırabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
Siğil tedavisi tipine ve bulunduğu yere göre değişiklik gösterebilir. Bunlar siğilin şiddetine göre asitli krem ve solüsyonlar, dondurarak tedavi (kriyoterapi), yakılarak tedavi (koterizasyon) veya lazer tedavisi gibi yöntemler ile siğil tedavi edilebilir. Bir A vitamini olan isotretinoin düz siğillerde kullanılabilir.
Ayak altında çıkan siğil çoğunlukla kaşıntı, ağrı ya da kızarıklık biçiminde kendini gösterir.
İlgili 37 soru bulundu
Erkekte ve kadında ayak siğili, Hpv virüsünün ayakta oluşan çatlak, kesik ya da yarıklardan girerek bu bölgeye yerleşmesi ile oluşur. Gün içerisinde sürekli kullandığımız ayaklarımızda, başka bir bölgedeki siğil ile temastan ya da ortak kullanım alanlarından kapılan Hpv nedeniyle siğiller oluşabilir.
Ayak Hastalıkları Uzmanı
Plantar siğiller olarak da bilinen ayaklardaki siğiller özellikle ağrılı olabilir ve tedavisi zor olabilir. Ayak hastalıkları uzmanı ayak ve ayak bileği koşullarında uzmanlaşmıştır ve lazer tedavisi veya kimyasal tedavi gibi plantar siğiller için hedefe yönelik tedaviler sunabilir.
Düz siğiller HPV tip 3, 10 ve 28 kaynaklı olarak meydana gelir. Derin ayak ve el siğilleri genel olarak HPV tip 1 kaynaklı enfeksiyonlardır. Bu tip dışında 2, 3, 4, 27 ve 57 olarak numaralandırılan HPV tipleri de el ve ayak siğili gelişmesini tetikleyebilir.
Siğil Kökü Çıkarma
Bir siğil kökünü çıkarmak için bir doktor veya dermatolog, kriyoterapi, elektrocerrahi veya cerrahi eksizyon dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanabilir. Kriyoterapi, siğilin ve kökün sıvı nitrojenle dondurulmasını içerirken elektrocerrahi, siğil ve kökü yakmak için elektrik akımı kullanır.
Ayaktaki siğil tek ve az ise sadece o bölgeyi uyuşturarak lazer ile siğili yok etmek mümkündür ancak sayı çok fazla ise genel anestezi altında tedavi tercih edilir. Diğer siğillerde olduğu gibi tekrarlama olasılığı söz konusudur. Tekrar siğil oluşursa yine aynı şekilde tedavi tekrarlanır.
Siğil tedavisi son derece hassas bir şekilde yapılmalıdır. Genel olarak dondurma ve yakma siğil tedavilerinin uygulandığı devlet hastanelerinde diğer yöntemler de uygulanarak kişi sağlığına kavuşturulur. Bu noktada randevu ile devlet hastanesinden siğil tedavisi desteği sağlayarak, siğil sorunundan kurtulabilirsiniz.
Siğil tedavi edilmezse bir süre sonra çoğalmaya başlar. Tedavi edilmeyen genital siğiller, rahim ağzı kanserine yol açabilir.
Bir pamuk yardımıyla elma sirkesini siğil olan bölgelere surunuz ve sürdüğünüz pamuğu siğil bölgesine koyup 1-2 saat bandajlı bekledikten sona çıkarabilirsiniz. Antiviral, antifungal ve antibakteriyel özelliği olan elma sirkesi genital siğil tedavisinde de etkili olabilir.
Vücutta iyi huylu deri kabartıları olarak bilinen siğiller sadece bulundukları bölgede görünümü bozmakla kalmayıp, etrafınızdakilere de bulaşarak yayılım gösterebiliyor. Özellikle ortak kullanılan alanlar ve eşyalar aracılığı ile bulaşan siğillerin tedavileri de zaman geçtikçe güçleşiyor.
Ayaktaki siğil tüm vücuda bulaşır mı
Ayaktaki siğil temas yoluyla tüm vücuda bulaşabilir. Hpv virüsünün neden olduğu siğiller, cilt teması sonucu yüz, ayak, el, boyun ve genital bölgelerine bulaşabilir.
Siğil ve nasırı ayırt etmenizi sağlayacak farklar; Nasırlar iltihaplıdır ancak siiller anormal şekilde büyüyen ciltten oluşur. Nasır sürekli olan hareketten veya sürtünmeden kaynaklanırken siğiller bulaşıcı olabilir. Siğillerde küçük siyah noktalar olur anca nasır sarımtırak bir renge sahiptir.
Siğil aldırma tedavi yöntemi özellikle saplı siğillerde ve kondilomlarda uygulanır. Kondilomun kök kısmı makas, neşter ya da koter ile kesilerek kondilom alınır. Kondilom kökünde kanama olursa dikiş ya da koter ile kanama durdurulur. Siğil yakma işleminde kullandığımız en avantajlı yöntem fraksiyonel lazerdir.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Siğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Daha çok çocukları ve gençleri etkileyen siğiller her yaşta görülebiliyor. Siğillere HPV virüsü neden oluyor ve bulaşıcı oldukları biliniyor. Bu oluşumlar deri yüzeyinde, ağız içinde genital ve anal bölgede görülebiliyor.
Siğil çakmakla yakılır mı
Siğiller kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ciltte siğil oluşumu fark edildiğinde evde tedaviler yerine bir uzmana başvurulmalıdır. Siğillerin çakmakla yakılması gibi yöntemlerle evde tedavi edilmesi son derece yanlıştır.
Küçük Siğillerin Tedavisi
Siğiller esasında bulaşıcı bir virüsün belirtisidir. Eğer siğilin boyutu küçükse, yayılmasını durdurmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için siğilin üzerine koli bandı yapıştırılabilir.
Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer vücudunuzda HPV bulunmuyorsa siğil çıkması tıbben imkansızdır.
Siğillerdeki siyah noktalar, kanamalara neden olabilen kan damarlarıdır. Çoğu siğil tıbbi tedavi yapılmaksızın 1-5 yıl içinde ortadan kalkar. Ancak büyük, çok sayıda siğiller veya hassas bölgelerde tedavi uygulanır.
Eldeki siğil, Hpv (İnsan Papilloma Virüsü) nedeniyle oluşur. İnsan Papilloma Virüsü, cilt teması ve cinsel yollarla bulaşabilen; vücudun neredeyse tüm bölgelerinde siğillere ve düşük bir olasılıkla kansere neden olabilen bir virüstür. Elde siğil oluşmasının nedeni Hpv virüsüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri