İlk Türk parlamentosu “Meclis-i Umumi (Genel Meclis) adı altında ve iki dereceli meclis olarak, 20 Mart 1877 tarihinde çalışmalarına başladı. Yasama görevini üstlenen meclisler, 1876 Anayasa'sına göre Ayan ve Meclis-i Mebusan adı altında Osmanlı parlamentosunu (Genel Parlamento) oluşturmuşlardır.
Meclis-i Âyan (Osmanlıca: مجلس أعيان), Osmanlı Devleti'nin Meşrutiyet sistemi içinde bir senato veya bir Üst Kamara benzeri bir kurum olup, Meclis-i Mebûsan (seçilmiş milletvekilleri) ile birlikte Meclis-i Umumî'yi (Genel Meclis) meydana getiren ve 23 Aralık 1876 tarihli Kanûn-ı Esâsî'ye (Anayasa) göre kurulmuş yasama ...
Ayan (toplumun önde gelenleri) Meclisi üyelerini Padişah seçerdi ve sayıları mebusların (Milletvekili) üçte birini geçmezdi. Ayanın başkan ve üyeleri güvenilir, itibarlı ve 40 yaşını geçmiş kimseler olurdu.
Osmanlı Devletinin ilk meclisi olan Mebusan Meclisi 23 Aralık 1876 tarihinde kuruldu. Yasama görevini ifa eden bu meclis sultan tarafından yönetilse de padişahın yetkilerini sınırlıyordu. Mebusan meclisi nedir?
İlk Osmanlı Anayasası olan Kanun-i Esasi'nin 23 Aralık 1876'da ilan edilmesinin ardından göreve başlayan Meclis, Heyet-i Âyan ve Heyet-i Mebusân olmak üzere iki kanatlı olarak yapılandırılmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mebus, Ba's kökünden türetilmiştir. Ba's, bir görevi yerine getirmek üzere gönderilmek anlamına gelirken, Mebus kelimesinin sözlük anlamı da gönderilen kimsedir. Peygamberler için de aynı kelime kullanılır.
69 üyesi Müslüman, 46 üyesi gayrimüslim olmak üzere 115 üyeden oluşan ilk Meclis-i Mebusan'ın başlıca özelliği, imparatorluk içine yayılmış çeşitli etnik gruplardan (Türk, Arap, Kürt, Laz, Ulah, Arnavut, Boşnak, Rum, Ermeni, Bulgar, Yahudi vb.) oluşmasıydı.
Meclis-i Mebûsan (Osmanlıca: مجلس مبعوثان) (Çağdaş Türkçe: Temsili Meclis), Osmanlı İmparatorluğu'nda, 23 Aralık 1876 tarihli Anayasa'ya (Kânûn-ı Esâsî) göre kurulmuş ve Birinci Meşrutiyet ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmış çift meclisli yasama organıdır.
B.
Mebuslar Meclisi üyeleri, her elli bin erkek nüfusa bir mebus karşılık gelmek üzere 30 yaşını bitiren ve medeni haklara sahip olan Osmanlı vatandaşları arasından seçilir. Seçim iki dereceli ve gizli oy ile yapılır.
PEŞ PEŞE gelen iki gün var ki, Osmanlı saltanatının sonunu ve bağımsız Türkiye'nin başlangıcını temsil eder: İlki 18 Mart 1920'dir, Osmanlı Mebusan Meclisi İngiliz işgali altında çalışamayacağı gerekçesiyle son oturumunu yaparak tatile girdi.
Âyanlık, uzun bir süre informel olarak 18. Asır ve Tanzimat dönemine kadar Osmanlı'da etkili bir müessese idi. Bu kişiler taşranın kodamanları, eski idareciler veyahut bir şekilde sivrilmiş sözü geçip saygı gören insanlardı. Âyanlar bir süre sonra sisteme eklemlendiler. İçlerinden en öne çıkanları eski idarecilerdi.
Askeri alanda da ayanlar asker seçmek ve yetiştirmek ile görevliydi. Kısaca Osmanlı'da ayanlar halkın işlerini idare etmek ve devlet ile halk arasında bağı sağlamak ile görevliydi.
Ülkemizde ilk olarak 1876 Anayasası (Kanun-i Esasi) ile teşekkül etmiş bulunan parlamento, padişahça atanan Heyet-i Ayan ve seçimle gelen Heyet-i Mebusan adlı iki meclisten oluşmakta ve iki meclisin bir araya gelmesiyle oluşan Osmanlı parlamentosuna Meclis-i Umumi adı verilmekteydi.
Cevap. Cevap: Meclis-i Mebusan , Osmanlı İmparatorluğu'nda, 23 Aralık 1876 tarihli Anayasa'ya (Kanuni Esasi) göre kurulmuş ve I. Meşrutiyet ve II. Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmış yasama organıdır.
Çırağan Sarayı'nın yanmasından sonra meclislerin nerede toplanacağı sorunu ortaya çıkmıştır. Ayan Meclisi, Sultanahmet'teki eski binaya geçmiş, Mebusan Meclisi ise, Çırağan Sarayı'nın karşısındaki Mebusan Kulübü'nde toplanmıştır.
Zira, Osmanlı Devleti ayanlara veraset hakkı tanımadı. Yani ayanlık babadan oğula geçen veya soy olarak devam ettirilen bir sistem olmadı. Bu nedenle ayanlık, zamanla kendi kendine ortadan kalkan bir sistem oldu.
İkinci dönem Meclis-i Mebusanı 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşının en şiddetli döneminde açılmış ve önemli ülke meseleleri ile uğraşmak zorunda kalmıştır. Neticede, Sultan II. Abdülhamit Kanun-ı Esasî'nin kendisine tanıdığı yetkiye dâyanarak Meclisi süresiz tatil etti ve Anayasayı askıya aldı (13 Şubat 1878).
Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nın gizli toplantısında Misâk-ı Millî kabul edildi. Mebusan Meclisi başkanlığına Reşat Hikmet Bey seçildi.
Açılması 12 Ocak 1920'de İstanbul'da toplanan son Osmanlı Meclisi Mebusanı'nda Mustafa Kemal Paşa Meclis Başkanlığına seçilmedi. Hatta Müdafaa-i Hukuk Grubu yerine de Felah-ı Vatan Grubu kuruldu.
II. Abdülhamid iç ve dış baskılar yüzünden meşrutiyeti ilan etmiş ve Mithat Paşa'yı sadrazam yapmıştı. Bundan dolayı ilk işi de, meşrutiyetin mimarı Mithat Paşa'yı sürgüne göndermek oldu. Ardından 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nı gerekçe göstererek Haziran 1877'de Meclis-i Mebusan'ın çalışmalarını da durdurdu.
12 Ocak 1920 tarihinde son Osmanlı Mebusan Meclisi çalışmalara başladı. 31 Ocak 1920 tarihinde yapılan 5. toplantıda İstanbul Milletvekili Reşat Hikmet Bey Meclis Başkanlığı'na getirildi. 17 Ocak 1920 tarihli meclis toplantısının ikinci birleşiminde Milli And (Misak-ı Millî) görüşüldü.
Doğru cevap A seçeneğidir. (Misak-ı Milli kararlarını kabul etmişlerdir.)
İlk Osmanlı Mebusan Meclisi 19 Mart 1877 Pazartesi günü Dolmabahçe Sarayında Padişah II. Abdülhamit tarafından açılmıştır.
Sakizade Hasan Bey, Nafis Müsteşarı Ahmet Muhtar Bey, Reiszade Ali Şükrü, Efendizade Ali Şefik Bey, müstafi Kaymakam Hüsrev (Gerede) Bey, Ordulu İsmail Bey, Dizdarzade Eşref Bey, Son Osmanlı Mebusan Meclisi'ne seçilen mebuslardır.
Anayasanın 69. maddesi mebus seçimlerinin 4 yılda bir yapılacağını, 70. maddesi ise seçimlere meclisin açılış tarihi olan Teşrin-i Saniden (Kasım) en az 4 ay önce başlanılacağını hükme bağlamaktadır. Bu maddelerde dikkat edilirse, askerlikle ilgili hiçbir bir hükmün olmadığı görülecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri