Ayasofya Müzesi'nde Yaz sezonu uygulamasıyla son girişler 18.00 olmak üzere, 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
4- Ayasofya Camii kaça kadar açık? Müzeden camiye dönüştürüldüğü için 7 gün 24 saat ziyaret edebilirsin. Hafta sonu veya hafta sonu fark etmeksizin daima açık.
Ayasofya Camii Ziyaret Saatleri 2023
Ayasofya Camii ziyaret saatleri, sabah 09:00 ile akşam 23:00 saatleri arasındadır.
Ayasofya Müzesi pazartesi günü hariç her gün açık bulunmaktadır. Saatleri ise yaz ve kış dönemlerinde farklılık göstermektedir. Ayasofya Müzesi yaz döneminde 1 Nisan ve 31 Ekim ayları arasında saat 09:00 da açılmakta ve 19:00 saatinde kapanmaktadır.
Ayasofya restorasyonu sürecinde ibadete ve ziyarete kapalı olmayacak.
İlgili 24 soru bulundu
1453'te camiye çevrilen Ayasofya birçok defa restore edildi. 1930 ile 1935 yılları arasındaki restorasyon çalışmaları nedeniyle halka kapatılan Ayasofya Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmiştir.
1930 yılına kadar cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934'te Atatürk'ün isteği ile müze olarak düzenlenir ve halen müze olarak hizmete açıktır.
Herkesin mutlu ve güzel bir hafta geçirmesi dileğiyle... Ayasofya Müzesi'nde Yaz sezonu uygulamasıyla son girişler 18.00 olmak üzere, 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Her dokusunda tarihin izleri bulunan bu değerli mabedi ziyaret etmeye ne dersiniz?
II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.
Enrico Dandolo (d. yak. 1107 – ö. 21 Haziran 1205), (İngilizce: Henry Dandolo ve Latince: Henricus Dandulus), 1192 yılından ölümüne kadar Venedik Cumhuriyeti 41. Doçesi. Venedik Cumhuriyeti Doçesi (41.) Dandolo'nun Ayasofya'daki mezar taşı.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' açılış konuşmasında önemli açıklmalarda bulundu. Görmez, "Caminin mesai saatleri yoktur. Din gönüllüsünün mesai saatleri yoktur. Cami devlet dairesi değildir.
Müzekart, bakanlığa bağlı bütün büyük müzelerin (Ayasofya, Topkapı Sarayı, Efes Antik Kenti, Göreme Açıkhava Müzesi, Pamukkale Hierapolis, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi vb.)
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Cuma namazı ile ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 24 saat açık olacağını duyurdu. #AyasofyaKebirCamiiSerifi'nin bu günden itibaren 24 saat ibadete açık olması talimatını verdi.
Diyanet yönetmeliğine göre camiler artık Yatsı'dan sonra kilitlenip kapanıyor, özel ibadet geceleri hariç (Kadir gecesi ve kandiller).
Döneminin En Büyük Yapısı Dediğimiz gibi, Ayasofya hem dünyanın en eski katedrali hem de dünyanın en hızlı inşa edilen katedrali. Ayrıca yapıldığı dönemden itibaren 1000 yıl boyunca, İspanya'daki Sevilla Katedrali (1520) tamamlanana kadar da dünyanın en büyük katedrali olma ünvanını korumuş bir mega yapı.
Sultanahmet Camii Haftanın yedi günü ziyarete açıktır. Sultanahmet Camiine son ziyaretçi giriş saati kapanış saatinden 30 dakika öncedir. Cuma günleri ziyaret başlama saati 14:30 dur.
4. yüzyıl olarak tarihlendirilen yerin 4 metre altındaki 3 odalı tarihi yer altı mezar yapısını gösterdi. Ardından caminin güneybatısındaki kestane ağacının dibinden inilen, yerin 2 metre altındaki mahzenleri, devamında yer alan tünelleri ve dehlizleri gösteren Diker, Ayasofya'nın eşsiz bir yapı olduğunu söyledi.
Bizans döneminde Vaftizhane olan yapı ise Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim türbesi haline getirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya'yı camiye çevirdikten sonra kuzey tarafına bir medrese inşa ettirdiği bilinmektedir.
Yeniden ibadete açılan Ayasofya'ya 'Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi' tabelası asıldı.
Ayasofya Camii, ibadethane olarak kullanılmaya başlandığı günden itibaren buraya gerçekleştirilen ziyaretler tamamen ücretsiz olmuştur.
Müze girişinden veya İnternet üzerinden bilet alınabileceği gibi, müze kart sahipleri ücretsiz olarak Ayasofya Müzesi'ni ziyaret edebilmektedir.
Akşemseddin ise olayı şöyle açıklıyor; “Hz. Hızır saf tutmak için gelirken Terler Direk'e (Meryem Ana'nın Ağlayan Sütunu) parmağını soktu ve Ayasofya'nın yönünü kıbleye doğru çevirdi. Ondan sonra da namaza durdu. Böylece padişah üçüncü kez tekbir getirdikten sonra Kabe'yi tam karşısında gördü.”
Ayasofya parası ne kadar sorusu da vatandaşlar tarafından soruluyor. Ayasofya parası kaç TL sorusuna yanıt olarak gümüş ve bronz paraların fiyatları da açıklandı. Ayasofya parası fiyatları gümüş olan için 185 TL, bronz olan için ise 55 TL olarak belirlendi.
“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”
"Üst kata çıkılmıyor"
Çünkü sadece caminin değil, yerleşkenin girişinden itibaren güvenlikler tarafından saçlarınızı örtmeniz isteniyor. Cami kısmında saçlarınız hâlâ açıksa ya da yanlışlıkla açılmışsa gelip sizi uyarıyorlar. Ayasofya'da artık giriş ücreti yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri