Akıntıya kötü bir koku da eşlik eder. Bazen kanlı akıntı da görülebilir. Kıl dönmesinde görülen diğer belirtiler ise makatta kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrıdır. Zaman içinde ağrı o kadar şiddetli bir hâl alır ki, hasta artık günlük aktivitelerini yerine getiremeyecek hale gelir.
Kıl dönmesi, kıvrılmış ve deriden yükselmek yerine cildin içine geri dönen bir tüy olarak tanımlanabilir. Ciltte bazen irinle dolu kabarık bir yumruya şeklinde görülebilir. Kıl dönemsi genellikle sakal, kasık bölgesi, kalça, bacaklar ve koltuk altları gibi derinin tıraş edildiği veya ağdalandığı bölgelerde görülür.
Kalça yarığındaki hassasiyet ve kuyruk sokumunda şişlik, apse ve sinüs görünümü kıl dönmesi teşhisi konulabilmesi için yeterlidir. Enfeksiyon şiddetli ise tanı için kan testleri yapılabilir. Pilonidal kist vakalarında genellikle görüntüleme testlerine gerek yoktur.
Ciltte bir sivilce gibi görünen kıl dönmesinin içinde irin olur. Bazen bu bölgede sadece kızarıklık olmaz; aynı zamanda şişlik, iltihap, ağrı ve tahriş de olur. Kıl dönmesi problemleri, genelde koltuk altı, bikini bölgesi, bacak gibi epilasyon yöntemleri uygulanan bölgelerde meydana gelir.
İlgili 32 soru bulundu
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır? Kıl dönmesi kalça arasında birikip o alanda kaşıntı ve şişlik gibi şikayetlerle doktora başvurulmasıyla anlaşılabilir. Bu alanda deneyimli bir hekim tarafından yapılan anal muayene sonrasında kıl dönmesi tanısı kesin olarak konulabiliyor.
Kıl dönmesi rahatsızlığı kesinlikle kendiliğinden geçmez. Halk arasında böyle bir inanış olsa da mutlaka doktor muayenesi sonrasında gerekli tedaviye başlanması gerekmektedir. Eğer bu yönteme başvurmaz, kendiliğinden geçmesini beklerseniz kıl, içeride daha çok büyüyerek bölgede yayılacaktır.
Kıl dönmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve apse büyür.
Deneyimli bir genel cerrah tarafından yapılan anal muayene sonrasında kıl dönmesi tanısı kesin olarak söylenilmektedir. Kalça arasındaki hassasiyet ve kuyruk sokumunda şişlik, apse ve sinüs görünümü hastalığın teşhisi için yeterlidir.
Sonuç olarak kıl dönmesi iyileşme süreci 7-12 gün arasıdır.
Bu nedenle sıklıkla delik ağzı makattan 5-8 cm uzaklıktadır, çok ender vakalarda tünel (pilonidal sinüs) yukarı değil de aşağıya doru büyür ve makattan 4-5 cm mesafede olabilir. Kıl dönmesi apsesi (pilonidal apse) cilde doğru kendiliğinden açıldığında kuyruk sokumu üzerinde tünel (sinüs pilonidalis) oluşmuş demektir.
Kıl dönmesini önlemek için, kıllı bölgelerin temiz ve kılsız tutulmasıdır. Her gün duş alınmalı, bölgenin nemli ve ıslak kalması engellenmeli. Ayrıca iç çamaşırların temiz olması ve kıyafetlerin bol olması da dikkat edilmesi gereken konular arasında.
Fenol Tedavisi: Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinde en başarılı ve en çok başvurulan yöntemlerden biri fenol tedavisidir. Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır.
Akalın, “Kıl dönmesi tedavi edilmezse bölgede bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Bunun dışında kalıcı yaralar ve cilt kararması oluşabilir. Ayrıca bazı durumlarda kıl dönmesi hastaya çok fazla ağrı verir ve hasta oturmakta ya da yürümekte güçlük geçer. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir.
Kıl dönmesi ameliyatları lokal anestezi ile yapılır. Anestezi ve yatmayı gerektirmeyen ameliyatlar arasında gelmektedir. Açılan yara çok küçüktür bu nedenle de yaranın kapanması da bu derecede kolay olur. Kıl dönmesi ameliyatları genel olarak 20-30 dakika gibi kısa bir zamanda gerçekleştirilir.
Kişi tarafından ihmal edildiği, tedavi edilmediği taktirde başlarda akut seyreden durum kronik hale dönüşebilmektedir. Kıl dönmesi tedavi edilmezse hastaya vereceği zararlar şunlardır: Oluşan apse giderek şiddetini artırır. Kaşıntı ve koku şikayetleri artar.
Kıl Dönmesi Ameliyatsız Nasıl Geçer? ilaçlar ile yapılabilmektedir. Lakin iltihaplı kıl dönmesinde kıllar içinde bulunduğu için müdahale edilmesi gerekebilmektedir. Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavi yöntemleri uygun hastalarda uygulanır.
Ancak apsenin tamamen boşaltılması ve tedavisi gerçekleştirildikten 1-2 ay sonra, kıl dönmesinin kalıcı tedavisi gerçekleştirilebilmektedir. Kıl dönmesinin tedavisi, ameliyatsız yöntemlerle gerçekleştirilebildiği gibi, kıl dönmesi ameliyatı uygulanarak da yapılabilmektedir.
Hastalıklı bölgenin çıkartılıp yara dudaklarının karşılıklı dikildiği yöntem (eksizyon + primer onarım) az tercih edilen bir ameliyat türüdür. Nadiren, sadece küçük iltihaplarda uygundur. Ameliyat süresi 20 dk. yara iyileşme süresi 10-15 gün, ancak hastalığın tekrarlama oranı %20-30'dur.
Eğer bu hastalık tedavi edilmezse kuyruk sokumunda sürekli akıntıya sebep olur. Bu bölgede kötü kokulu pişikler eksik olmaz ve zaman zaman da apseleşmeye neden olur. İkide bir ağrılı apseler nüks eder.
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir. Bir zararı yoktur ancak sanıldığı kadar avantajı da yoktur.
Kuyruk sokumu ağrısı yaşayanların ortopedi bölümüne gitmeleri gerekmektedir. Doktorunuz tarafından gereken inceleme ve tetkikler sonrasında uygun tedavi yöntemi sağlanacaktır. Kuyruk sokumu ile ilgili ağrı ve batmalar yaşanması durumunda ortopedi bölümüne başvurulmalıdır.
Belirtiler küçük bir çukurdan büyük ağrılı bir kitleye kadar değişebilir. Berrak, koyu renkli ya da kanlı akıntı olabilir. İltihaplanma ile beraber kuyruk sokumu bölgesi kırmızı, hassas hale gelebilir ve akıntı olabilir. Enfeksiyon şiddetli olursa ateş, halsizlik ve bulantıya da yol açabilir.
Ancak bazı durumlarda doktorlar ölü deri hücrelerinin atılmasına yardımcı olması açısından birtakım ilaçlar önerebilirler. Bunun yanında kıl dönmesi apsesi yoğun ise iltihabı azaltmak için steroid kremler tavsiye edilir. Kuyruk sokumu kıl dönmelerinin tedavileri ise antibiyotik kullanımı ile olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri