Ayasofya'da mevcut haliyle namaz kılınırsa, müçtehidlerin çoğuna göre mekruh olur; namaz kılınırken ikonaların üstü örtülürse mekruh olmaz.
Cuma ve hafta sonları enderun usulüyle teravih
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 88 yıl aradan sonra ilk kez teravih namazı kılınacak. 86 yılın ardından 24 Temmuz 2020'de yeniden ibadete açılan camide, teravih kılmanın şükrü eda edilecek. Cuma, cumartesi ve pazar günleri ise teravih namazı enderun usulüyle kılınacak.
Hristiyan inancının doğudaki merkezi durumunda olan Ayasofya'nın bulunduğu mevkie geldiğinde Sultan Hazretleri, Ayasofya'yı görünce çok etkilenmiş, hattâ kubbelerine kadar çıkarak hem Ayasofya'yı hem de şehri incelemiş ve hemen yanında bulunan birisine ezan okumasını söyleyerek burada şükür namazı kılmıştı.
Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020'de 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı büyük bir merasimle yeniden ibadete açıldı.
Din Yüksek İşleri Kurulu'nun açıklamasında özetle şöyle denildi: Ayasofya Camii'nde bulunan resimler, namazların sıhhatine engel değildir. Müslümanların namazlarını huşû içerisinde eda etmeleri için uygun yöntemler kullanılmak suretiyle namaz vakitlerinde söz konusu resimler perdelenmeli veya karartılmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
1453'te camiye çevrilen Ayasofya birçok defa restore edildi. 1930 ile 1935 yılları arasındaki restorasyon çalışmaları nedeniyle halka kapatılan Ayasofya Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmiştir.
AYASOFYA İBADETE VE ZİYARETE KAPATILDI MI? Ayasofya restorasyonu sürecinde ibadete ve ziyarete kapalı olmayacak.
Oysa 30 yıldır Ayasofya'da 5 vakit ezan okunuyor. İçindeki Abdülmecit Mescidi'nde namaz da kılınıyor. 1991'den beri kapısında tabela var. Bu konuda hassasiyetiniz varsa ve 'ilk ezan okundu' 'ilk namaz 24 Temmuz'da' diyorsanız çok vahim. Ben çok şaşırdım.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, uzun yıllardan sonra ilk kez Hünkar Kasrı'na kurra hafız Önder Soy'u asaleten imam olarak atamasıyla Ayasofya'nın dört minaresinden 5 vakit ezan sesi yükselirken, vakit namazları da kılınmaya başlandı.
Mısır Müftüsü: 'Ayasofya Kilisesi'nin camiye dönüştürülmesi caiz değildir.
Ayasofya'nın Hızır Aleyhisselam tarafından kıble yönüne çevrildiği bir Müslüman inanışı değildir. Şehir efsanesine göre Hızır Aleyhisselam bina yapılırken değil, İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya'yı kıbleye çevirmiştir.
Kıble burada biraz çarpık, binaya göre değil. Sağa doğru dönük” dedi. Oda TV'de yer alan habere göre, Ayasofya Camisi bu Cuma ibadete açılacak. Caminin en önemli unsurlarından halıların üretimi bir yandan sürerken bir yandan da serimi yapılıyor.
Ancak tarihçi Murat Bardakçı böyle bir bedduanın olmadığını söylüyor; "Fatih, güyâ, Ayasofya için hazırlattığı vakfiyesinde "Benim cami haline getirdiğim bu mekânı kim camilikten çıkartırsa, o kişinin üzerine Allah her türlü lâneti yağdırsın" demişti...
Ayasofya'nın içerisine Hristiyanlar tarafından Meryem Ana'nın göründüğüne inanılan ve kutsal kabul edilen alan halıyla kaplanmazken burada namaz kılınmadı. Danıştay kararı ile müzeden camiye çevrilen Ayasofya'da ilk cuma namazı kılındı. Ayasofya'da namaz kılınırken bir bölümün boş bırakılması dikkat çekti.
Türbe, Mimar Sinan tarafından inşa edilmişti. Türbede II. Selim'den başka eşi Nurbanu Sultan, kızları Gevherhan, İsmihan, Fatma sultanlar ile şehzadeleri Süleyman, Osman, Cihangir, Mustafa, Abdullah ve III. Murad'ın oğulları ve kızları da yatmaktadır.
1- Ayasofya bir katedral olarak inşa edilmiştir. Fethe kadar bu görevini yerine getirmiştir. 2- Latin istilasında zorbalıktan nasibini almış ve içinde ne kadar değerli nesne varsa hepsi yağmalanmıştır. 3- Fetihten sonra cami olarak kullanılmıştır.
Çift minaresi bulunan bütün Selatin camilerinde karşılıklı ezan okunma geleneği Fatih Sultan Mehmed`in vasiyeti üzerine Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi ve Sultanahmet Camii`nde de sürdürülüyor. Her iki camide karşılıklı okunan ezanlar, İstanbul`un tarihi yarımadasında yankılanıyor.
Salgın nedeniyle Ayasofya ve çevresinde kadınlar için iki, erkekler için üç olmak üzere beş farklı açık alan namaz kılma yeri belirlendi. Yerlikaya, “Misafirlerimizin en büyük arzularının, Ayasofya Camisi'nde namaz kılmak olduğunu biliyoruz. Ayasofya Camimiz sabaha kadar açık olacak” dedi.
3 Şubat 1932'de (26 Ramazan) Ayasofya Camii'nde Türkçe Ezan okunduğu, 18 Temmuz 1932'de ise Arapça ezanın genelge ile yasaklandığı belirtilen açıklamada, 18 yıl devam eden yasağın 16 Haziran 1950'de Arif Nihat Asya'nın öncülüğünde Menderes ve arkadaşları tarafından kaldırıldığı ifade edildi.
Fetihle birlikte camiye dönüştürülen ve 481 yıl cami olarak hizmet veren Ayasofya, 1930'lu yıllarda restorasyon çalışmalarının başlamasıyla halka kapatılmıştır. Ardından, 24 Kasım 1934 tarihli bir Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştür.
Camii içerisinde yer bulabilmek için saatler öncesinden Ayasofya'yı Kebir Camisi'ne gelen vatandaşlar içeriye girebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Yılın ilk sabah namazını namazını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif'inde kılmak isteyen vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren camiyi doldurmaya başladı.
Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olmuştur. 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra II. Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür.
1453 yılında Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethi ile camiye çevrilmiş ve ilk Cuma Namazı Ayasofya'da kılınmıştır. Camiye çevrilmesiyle yapıya eklenen İslami öğeler yapıya ayrı bir değer katmaktadır. Mihrabı, minberi, müezzin mahfili dönemin mermer işçiliğinin en güzel örnekleridir.
Osmanlı Devleti'nin 1453'te İstanbul'u almasının ardından camiye çevrilen Ayasofya, Müslümanlar tarafından da kutsal bir mekan olarak kabul ediliyor.
Ayasofya günümüzden yaklaşık 1500 yıl önce inşa edilmiş bir tarihi yapıdır. Ayasofya Camii Bizans imparatoru olan 1. Justinianus tarafından 532 ve 537 yılları arasında inşa ettirilmiş bir tarihi katedral ve bazilikadır. Bazilika planlı şekilde inşa edilen bu tarihi yapı 1054 yılında bir Rum Ortodoks katedrali olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri