Evet, gerçekleşiyor. Ancak, Ay depremleri Dünya ile benzer değil elbette. Çünkü Ay, sıvı dış çekirdeği artık iyice soğuduğu ve akışkan özelliğini kaybettiği için, jeolojik açıdan ölü bir gökcismi sayılabilir. Ay'da, gezegenimizde hala devam eden levha tektoniği veya volkanik faaliyetler milyarlarca yıl önce sona erdi.
Ay'ın iç kısmındaki gelgit esnemesinin aksine, ay depremleri Ay'ın yerkabuğundaki sıcaklık değişimlerinden (termal depremler) kaynaklanıyor. Ay'ın atmosferinin olmaması, Güneş'ten gelen ısının tutulmasının ve yüzeyin kademeli olarak ısınmasının önüne geçiyor.
Yeni yapılan bir çalışmaya göre ise, Ay evreleri ve depremler arasında herhangi bir bağlantı bulunmuyor. Bu önermenin üzerinden, yılın belirli zamanları ile depremleri ilişkilendirmenin de yanlış olabileceği çıkarımı yapılabilir.
Ancak uzmanlar yeraltı hareketlerinde artış olduğunu kabul etmekle birlikte Süper Ay nedeniyle büyük bir deprem beklemiyor. ABD'nin Seattle Üniversitesi'nden deprem uzmanı John Vidale, “Ay ve Güneş yakınlaşmalarının Dünya'da gerginlik yaratan bir çekim gücü oluşturduğu kesin.
Ay ve Güneş tutulmaları veya evrelerinin depremi tetiklediğine veya yarattığına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bazı Astrologlar tutulmaların depremleri tetiklediğini savunur ancak böyle bir şey bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte hiçbir bilimsel dayanağı da yoktur.
İlgili 17 soru bulundu
Dolunay ve deprem arasında bir ilişki yok.
Güneş Tutulmalarının depremleri tetiklediğinden sözedilemez. Güneş Tutulmaları ile deprem oluş tarihleri arasında istatistik açıdan bir ilişki bulunamamıştır.
*Anadolu'nun 4 bin yıllık geçmiş depremlerinin sayısal çözümlemesi yapıldığında depremlerin en çok yüzde 13 ağustos, yüzde 11 ekim ve yüzde 10 aralık aylarında olduğu görülmüştür. Depremlerin en az olduğu aylar ise haziran, mart ve kasımdır.
Depremler, dünyanın her yerinde yılın her mevsiminde meydana gelebilir. Ancak, yapılan araştırmalar, depremlerin kış aylarında daha sık meydana geldiğini göstermektedir. Bu durumun nedeni, kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi ve topraktaki nem oranının azalmasıdır.
Depremlerin çoğunlukla ilkbahar mevsiminde toplanma gösterdiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Sezer, aynı kayıtlara göre, depremlerin yüzde 40 kadarının insanların genellikle ''uykuda bulunduğu'' saatlerde, yüzde 60 kadarının da insanların genellikle ''uyanık olduğu saatlerde'' meydana geldiğini söyledi.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir.
Yer altındaki çatlamalar ve kırılmalar nedeniyle oluşan hareketlerin yer yüzeyini sarsmasına deprem denir. Deprem çok kısa süre devam eden yerden gelen uğultu ve gürültüyle birlikte azdan çoğa doğru yükselen bir sarsıntı ile kendisini hissettirir.
AFAD tarafından yapılan açıklama sonrasında, Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem ve Elbistan ilçesindeki ikinci depremin etki süresi belli oldu. AFAD'ın açıklamasında, "7,7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65, ikinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye.
Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde 7.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 150'den fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Depremin merkez üssünün Belucistan'ın doğusundaki Kuzdar kenti olduğu ve şiddetli sarsıntının Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'den hissedildiği belirtildi.
Dün Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinin kuzeyinde 7.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Süper Ay ile hemen hemen aynı döneme gelen depremin bu doğa olayından dolayı meydana gelip gelmediği sorusu ise günün sorusu oldu.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Kıtasal hareketliliğin fazla olduğu Anadolu'da levhalardaki hareketlilikten dolayı çok fazla deprem görülmektedir. Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 büyük fay hattı bulunmaktadır.
Depremler Önlenemez, Ancak Depremlerin Afetlere Dönüşmesi Önlenebilir. Afetler her zaman her yerde olabilir ve afetlere müdahale etmekle yükümlü kişiler, (ki bu kişilerde afetzede olabilirler) afet sonrası ihtiyaçlarımızı çok kısa bir sürede karşılayamayabilirler.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
Öncü ve Artçı Depremler: Bazen büyük bir deprem olmadan önce küçük sarsıntılar olur. Bu küçük sarsıntılara "öncü depremler" denilmektedir. Büyük bir depremin oluşundan sonra da belki birkaç yüz adet küçük deprem olmaya devam etmektedir.
Ayın kırmızı olması depremin habercisi değildir. Ayın kırmızı renk alması genellikle Ay'ın atmosferden gelen ışığın kırmızı ve turuncu tonlarıyla saçılması sonucu gerçekleşebilir. Bu tür renklenmeler genellikle Ay'ın alçak bir konumda doğduğu veya battığı zamanlarda gözlemlenebilir.
- Eğer Ay, Dünya'ya sadece 2065 metre yaklaşırsa, bu, Ay'ın normal yörüngesinden sadece biraz sapması anlamına gelir. Ancak, bu yakınlaşma, Ay'ın denizlerindeki gelgit kuvvetlerini artırabilir ve bazı küçük depremlere neden olabilir.
Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer patlamalar sonucunda da depremler gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri