Ayder yaylası, Rize'ye 69 km uzaklıkta Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda 1350 metre yükseklikte çam ormanlarıyla kaplı yaylasıdır. Ayder'de gezilecek yerler arasında Aşağı ve Yukarı Ambarlık Şelaleleri, yayla evleri, kaplıcalar ve ormanlar bulunmaktadır.
Ayder, tertemiz ve lezzetli suları ile çok ünlü. Osmanlı döneminde buradaki suların güzelliği kayıtlara geçmiş ve ünlü Ayder kaplıcalarında şifa bulmak isteyen birçok kişi buraya gelirmiş. Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu tarafından “Turizm Merkezi” olarak ilan edildi.
Osmanlı döneminden beri şifalı suyu ile ilgi odağı olan Ayder 1987 yılında turizm merkezi ilan edilmiş, romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına şifa verdiği iddia edilen, 260 metre derinlikten gelen 50 derece sıcaklığındaki kaplıcalarından faydalanılabilmesi için modern ...
Ayder'in yemekleri arasında et yemekleri de ilgi çeker. Ayder'de ne yenir diye düşünen tatilciler carmi, kurç ve minci gibi peynirlerin tadına bakabilir, laz böreği gibi eşsiz tatlılarla tanışabilirler. Ayder pansiyon ve otelleri ile Ayder restaurant seçenekleri bahsettiğimiz lezzetleri tatmanızı sağlar.
Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'ne bağlı Ayder Yaylası'na girişlerden, 20 Ağustos'tan itibaren ücret alınmayacak. Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi olarak belirlenen Ayder kaplıcalarına, İl Özel İdaresi'nce giriş ücreti alınması, Kültür Bakanlığı'nın 31 Aralık 1992 tarihli onayı ile uygun görülmüştü.
İlgili 35 soru bulundu
Ayder'e Giderken Nasıl Giyinmeliyiz? Ayder Yaylası geziniz sırasında yanınızda hırka, yağmurluk gibi kıyafetleri bulundurmanızda fayda var. Bunun yanı sıra yanınıza şemsiye de almalısınız. Yağışların etkisiyle ıslanan zemin, ayakkabılarınızın kaymasına ve kirlenmesine yol açabilir.
Ayder Yaylası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tuvalet var, mescit var, içme suyu var. Telefon ve internet çekiyor. Yemek yiyebileceğiniz ve konaklayabileceğiniz tesisler var.
Hemen hemen aynı kahvaltı menülerine sahip olan yayla yolu Ayder kahvaltı mekanları 50 – 80 TL kişi başı ücretlerle doyasıya kahvaltı yapmanızı sağlıyor.
Ayder Yaylası'na Arabayla Ulaşım
Araba kiralayarak ya da kendi aracınızla Rize/ Ardeşen – Fırtına Vadisi – Çamlıhemşin –Kaçkar Milli Parkı- Ayder Yaylası istikametini kullanarak Ayder Yaylası'na ulaşımı sağlayabilirsiniz.
Ayder 1300'lü yıllarda Halalılar tarafından kurulmuştur. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yer alan 1350 m rakımda ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bir yayladır. Ayder hiçbir zaman yayla olarak kullanılmamıştır, Ayder'i Halalılar dinlenme amaçlı kullanmışlardır.
Yayladaki oteller ve kaplıcanın varlığı nedeniyle Ayder Yayları yılın her dönemi rahatlıkla ziyaret edilebilir. Aşırı kalabalıktan, gürültüden ve şehir yaşantısından uzak bir tatil istiyorsanız Ayder Yaylası bunu size sağlayacaktır. Yaylanın genelinde birbirinden ayrı evler, oteller, pansiyonlar yer almaktadır.
Ayder Hava Durumu ve İklimi
Yüksek rakımı nedeniyle geceleri biraz daha soğuk oluyor. Yüksekliği aynı zamanda bol oksijenli bir doğa ortamı sunuyor. Yaz aylarında günlük ortalama 23 derecelere kadar sıcaklık görülüyor. Kışın soğukluk -7 dereceye kadar inebiliyor.
Ayder Yaylası, doğal güzellikleri, yayla evleri, yöresel lezzetleri ve termal kaynakları ile ünlüdür. Yayla, ortalama 1350 metre yükseklikte ve denizden yaklaşık 19 km uzaklıkta yer alır. Yaylanın etrafı ormanlarla kaplıdır ve zengin bitki örtüsüne sahiptir.
Şehrin en popüler doğal güzellikleri; Fırtına Vadisi, Kaçkar Dağları Milli Parkı, Anzer Yaylası, buzul gölleri, Gito Yaylası, Sal Yaylası, Pokut Yaylası, Palovit Yaylası, Elevit Yaylası, Palovit Şelalesi, Gelin Tülü Şelalesi, Arapdüzü Mesire Alanı, Bulut Şelalesi, Büyükdeniz Gölü ve Ayder Kaplıcaları'dır.
Ayder Kaplıcası
250 metre derinlikten gelen ve suyu 50 derece sıcaklıktaki kaplıca, misafirlerine şifa dağıtıyor. Kaplıcanın suyunun başta romatizma ve cilt hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor.
Rize Ayder Yalasında 16.Düzenlenecek Ayder Kar Festivali 27-28 Ocak 2024 tarihlerinde düzenlenecektir. Birbirinden özel süprizlerle dolu etkinliğe yurtiçi ve yurtdışından binlerce ziyaretçinin katılması beklenmektdir.
Açık büfe kahvaltı, genel olarak otellerde görmeye alışkın olduğumuz kahvaltı türüdür. Açık büfe kahvaltısında ise kahvaltılıkların hepsi dizilir ve siz istediğiniz kadar, istediğiniz kahvaltılıkları tabağınıza alırsınız.
Yaylada ağaçlık alan yok, odununuzu yanınızda getirmelisiniz. Mangal ve önceden belirlenmiş yerlerde ateş yakılabilir.
Karadeniz yaylaları her mevsim çok güzel; fakat Ayder Yaylası özellikle yaz aylarında tertemiz havası ve göz alıcı doğasının yanında serin rüzgarları sayesinde ferahlatıcı bir etkiye sahip.
Kar yağışı sonrası 40 santimetre kalınlığa ulaşan beyaz örtüsüyle yayla, yarıyıl tatilinde yaşanacak ziyaretçi yoğunluğuna hazırlanıyor. Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden olan 1350 rakımlı Ayder Yaylası, kış mevsiminde de yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.
Ayder Yaylası :
Bugün Rize'nin en popüler merkezi durumunda olan Ayder, Çamlıhemşin İlçesi'nin 19 km güneydoğusunda konumlanır.
Rize İli, Çamlıhemşin İlçesi'ne 19 km mesafede yer alan Ayder Yaylası (Şekil 1) 1250-1350 m yükseltiler arasında çam ormanlarıyla kaplı bir bölgedir.
Ayder Yaylası Rize'ye yaklaşık 69 km uzaklıktadır. Çamlıhemşin ilçesinin 17 km. güneydoğusunda 1350m rakımda yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri