Bilinç akışı tekniği, kişinin duygu ve düşüncelerinin kendi ağzından, birinci tekil kişi ile yansıtıldığı, postmodern roman anlatım tekniğidir. Bu tekniği kullanan yazarlar, kahramanın bilinç yansımasıyla, hayatı nasıl algıladığını derin ve soyut ifadelerle dile getirirler.
Modernist anlayışın biçim ve anlatım olanaklarını, ağırlıklı olarak Aylak Adam, Anayurt Oteli'ndeki başkarakterler C. ve Zebercet etrafında şekillendiren Atılgan, salt modernist romanın değil aynı zamanda insanı birey olarak tanımlayıp merkeze almak ve söylemi tüm yönleriyle onun üzerine kurmakla da Türk edebiyatının ...
Bu çalışmada, Yusuf Atılgan'ın üzerine en fazla düşünülen ve hakkında analizler yazılan romanı Aylak Adam varoluşçu bir bakış açısıyla ele alınacaktır.
Aylak Adam'da Anlatım Teknikleri
Yusuf Atılgan Aylak Adam‟da, özellikle bilinç akışı, iç monolog, diyalog, geriye dönüş, günlük, mektup ve leitmotif tekniğini kullanır. Bu şekilde birçok anlatım tekniğinin yazar tarafından serbestçe kullanıldığı romanlar, postmodern edebiyatın söylem çoğulluğunu bize hatırlatır.
Makale boyunca modernist edebiyatın bir yaratısı olan aylak adam tipinin varoluşsal özellikleri felsefi bakımdan belirlenip değerlendirilir.
İlgili 38 soru bulundu
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Belli bir tarihsel süreçte edebiyatı, tür ve yazarın milliyeti bakımından herhangi bir ayrım olmadan şekilsel ve içerik olarak etkileyen belli üslup, duygu ve düşünce dizisine edebiyat akımı veya edebi akım denir.
Aylak Adam kitabı, Yusuf Atılgan tarafından yazılan, psikolojik ögelerin yoğun olarak kullanıldığı bir romandır. Türk edebiyatının ilk modernist romanları arasında bulunan Aylak Adam'ın kitap özeti, bizlere C. adlı bir karakter üzerinden yalnızlık, hayatın anlamsızlığı ve sıradanlığı temalarını anlatır.
Aylak Adam kitabının ana fikri ise toplumda yer alan ve dayatılan normlar hiçbir zaman kabul edilmeyecektir. Bundan dolayı toplumsal normlara kimse uymak zorunda değildir.
Roman, 60'lı yılların başında bizimle birlikte tüm dünyada da konuşulmaya başlanan kentli aylak aydın bireyi konu alıyordu. Bugün artık çağdaş klasiklerimiz arasında yer alan Aylak Adam'ın dikkat çektiği entelektüel sorunlar güncelliğini koruyor.
L'etranger 1942, Aylak Adam 1959 tarihli romanlar; yani tam olarak metropolleşmenin büyük bir ivmeyle arttığı yıllar.
Roman, sık sık tekrarlanan semt adlarından rahatlıkla anlaşılabileceği gibi İstanbul'da, 1950'li yıllarda geçer. Romanın ana karakteri C.'nin evi, uğradığı meyhaneler ve yazın gittiği yerler açıkça belirtilir ve bunlar romanın gidişatı içinde yer tutar.
İsmini bile bilmediğimiz ve kitapta 'C. ' olarak bahsedilen “aylak adam” 28 yaşında işi gücü olmayan bir adamdır. Günlerini İstanbul'un sokaklarında dolanarak, içki içerek veya kitap okuyarak geçiren karakterimiz babasından kalan miras sayesinde kendisinin deyimiyle oldukça paralıdır.
1950 kuşağı yazarlarından biri olan Yusuf Atılgan, öykülerinde İkinci Dünya Savaşı'nın doğurduğu karamsarlığı; aynı dönemde yaygınlaşan varoluşçuluk akımının etkisiyle ortaya çıkan intiharı, saçmalığı, yabancılaşmayı ve isyan gibi izlekleri özgünlükten ödün vermeden işlemiştir.
Yusuf Atılgan (27 Haziran 1921, Manisa - 9 Ekim 1989, İstanbul), Türk yazar ve öğretmen. Türk edebiyatının ve Türk romanının modernist bir düzleme geçtiği 1950-1980 yılları arasında yazdı. Bu dönemin ilk modernist Türk yazarlarından birisiydi.
“Yaban” hatıra defteri şeklinde yazılmış roman olması dolayısıyla bir “ben romanı”dır. Bu yüzden roman, kahraman bakış açısı ile nakledilmiştir.
Yusuf Atılgan Manisa'nın Hacırahmanlı kasabasında dünyaya gelmiştir. Orta öğrenimini Manisa ve Balıkesir'de, Yüksek öğrenimini ise İstanbul'da tamamlamıştır. Türk edebiyatında “az yazmasına rağmen çok tanınan”, eserleri üzerinde tartışılan önemli bir yazardır. Aylak Adam ve Anayurt Oteli adlı iki romanı vardır.
Yusuf Atılgan, Aylak Adam'da “C.” isimli (belki de isimsiz) karakterin yaşamından bir yıllık kesit sunar bizlere. Romanı dört ana bölüme ayıran Atılgan, bu bölümlere de mevsim isimlerini verir: “Kış, İlkyaz, Yaz, Güz.” Roman, teknik olarak sunduğu yenilikle de adından söz ettirir.
Zaman biçiminde ise 1960'lı yıllara atıflar yapılmaktadır. Kasabadaki Anayurt Oteli'nin katibi Zebercet, yaşam bunalımı ve yalnızlık çekmektedir. Otele gelip bir gece kalmakta olan esrarengiz kadın tekdüze geçen yaşamını değiştirir. Bu düşün peşinde bütün hayatı, bastırdığı duyguları, ve problemleri ortaya çıkar.
Aylak Adam'da Anlatım Teknikleri
Yusuf Atılgan Aylak Adam‟da, özellikle bilinç akışı, iç monolog, diyalog, geriye dönüş, günlük, mektup ve leitmotif tekniğini kullanır. Bu şekilde birçok anlatım tekniğinin yazar tarafından serbestçe kullanıldığı romanlar, postmodern edebiyatın söylem çoğulluğunu bize hatırlatır.
Kemal'in evleneceği haberini aldıktan sonra, C. onun evinden ayrılır. Roman, C.'nin bir kez daha B.'yi görmesi ile sona erer. Eserin başından beri, “gerçek sevgiyi” arayan C., aradığı kişinin “o” olduğunu düşündüğünden B.'nin bindiği otobüsün peşinden koşmaya çalışır.
Boş, işsiz kalmak.
Realizm gözleme ve deneye önem veren bir edebiyat akımıdır. Romantizm akımının taşımış olduğu aşırı duygusallığa tepki vermek amacı ile 19. yüzyılın ikinci yarı içerisinde ortaya atılmıştır. Realizm akımıyla beraber romantizmde etkisini koruyan hayaller ve duygular, toplum gerçekleri ile yer değiştirmiştir.
Realizmin amacı, günlük yaşamın önyargısız, bilimsel bir tutumla incelenmesi ve edebi eserlerin bir bilim insanının klinik bulgularına benzer nesnel bir bakış açısıyla ortaya konmasıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri