Yara yönetimi ekibinin vazgeçilmez üyesi Yara Bakım Hemşiresidir.
Stoma ve yara bakım hemşireliği; yara, inkontinans (idrar veya dışkı tutamama) veya fistül sorunu olan bireylere yönelik tanı, tedavi ve bakım hizmetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesinden sorumlu özel bir dal hemşireliğidir.
Tedavi edici lavman çeşitleri bağırsak ile ilişkili enfeksiyon hastalıklarının tedavisi için gerekli ilaçları içeren solüsyonlardır. Bu lavmanlar, hastane ortamında doktor kontrolünde gerçekleştirilirler.
Kimler Katılabilir? Bu programa, hemşireler, hemşirelik ve diğer sağlık okullarında görev alan öğretim elemanları ve diğer tüm sağlık profesyonelleri katılabilir.
Hemşirenin, hasta bakımı, hasta ve hasta yakınına danışmanlık, gerekli noktalarda müdahale için eğitim verme gibi işleri vardır.
İlgili 23 soru bulundu
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Hastanın içinde bulunmuş olduğu yatağı hemşirenin gözetiminde ve denetiminde yapmak. Ayağa kalkabilecek durumda olan hastanın yatak çarşaflarını değiştirir. Hastaya ait olan sürgü ördek gibi materyalleri hemşire bilgisi dahilinde dökümünü yaparak temizler.
Yaranın özelliklerine göre bakım ve pansumanlarının yapılmasının yanı sıra yaranın özelliklerine göre Plastik Cerrahi ve Genel Cerrahi bölümleri de hastayı yakından takip eder. Yara bakımında yurt dışından yara bakımı konusunda özel olarak ithal edilen “Yara Bakımı ve Pansuman Ürünleri” kullanılmaktadır.
Pansuman, yaraların daha çabuk iyileşmesi ve daha az iz kalmasını sağlamak amacıyla yapılan yara temizleme ve örtme işlemleridir.
Bazı hallerde yaraların iyileşmesi gecikebilir. 4-6 haftada iyileşmeyen yaralara iyileşmeyen veya kronik yara adı verilir. Bu gecikmeye, birçok içsel (kişinin kendi vücuduna ait) veya dış kaynaklı etkenler sebep olabilir. Yara polikliniği; kronikleşen yaraların tanı ve tedavisini üstlenen polikliniktir.
Hemşireler dren bakımında aktif olarak görev almakta ve görevlerini yerine getirirken de birçok problemle karşılaşmaktadır. Sonuç: Problemlere yönelik çözümlerin bulunması hemşirelik bakım kalitesini ve hasta çıktılarını olumlu etkileyecektir.
İdrar sondası takma işlemi hastaya uygulanan girişimsel tıbbi bir müdahale olduğundan hekim veya hemşire tarafından takılmalıdır. Sondanın amacı, mesaneye sonda hortumunun yerleştirilerek mesanede biriken idrarın boşaltılmasını sağlamaktır.
Diyarbakır Gazi Yaşargil EAH Acil Serviste tüm yazılı başvurularımıza rağmen sütur (dikiş) atma işlemi hemşirelere yaptırtılmaktadır. Bu işlem hemşirenin görevi değildir, vatandaşın sağlığı bilerek tehlikeye atılmaktadır.
kendisine bırakılan pansuman ve tedavileri bizzat yaparlar. ” ifadesiyle tanımlanmıştır.
Yara temizleme tekniği olarak hemşirelerin %44'ünün irrigasyonu tercih ettikleri görülmüştür. Hemşirelerin %91.2'si yarayı kapatmak için kuru gazlı bez ya da ped kullandıklarını; pansuman malzemesinin seçiminde en çok yaraya yapışmaması ve emici olmasına dikkat ettiklerini belirtmişlerdir.
Eğitim süresi 7 gün (56 saat) teorik eğitim ve simülasyon uygulamaları, 2 gün (16 saat) uygulama eğitimidir (Uygulama eğitimi, kurs bitiminden sonraki 3 aylık süreç içerisinde tamamlanacak olup, konuya ilişkin bilgilendirme kurs sırasında yapılacaktır).
Açık yarada serum fizyolojik dışında hiçbir solüsyon kullanılmamalıdır. Açık yaranın etrafı antiseptikli solüsyonlarla (povidon iyot) temizlenmelidir. Yara akıntısının olduğu durumlarda, emici pansuman yapılmalıdır. Dren vb. araçlar yerçekimine uygun olarak yerleştirilmeli ve iyi tespit edilmelidir.
Yara bakımının amacı, yaranın iyileşmesini engelleyen bu sebepleri bulmak, mümkün oldukça bu sebepleri ortadan kaldırmak ve yaranın iyileşebilmesi için uygun ortamı sağlamaktır. Yara bakımında altta yatan hastalık veya bozukluğu ortaya çıkarmak için laboratuvar incelemeleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılır.
Yara bakımında uzmanlaşmış bir evde bakım doktoru veya evde bakım hemşiresi. Yaraları yönetmek için bakım desteği sağlayan hemşire veya tıbbi asistanlar. Hareketliliğin iyileştirilmesine yardımcı olabilecek bir fizik tedavi uzmanı
Her ayak yarasının mümkünse enfeksiyon hastalıkları, plastik cerrahi, ortopedi, damar cerrahisi, radyoloji ve girişimsel radyoloji uzmanlarından oluşan bir konsey tarafından değerlendirilmesi yararlıdır.
Kronik Yara ve Diyabetik Ayak Bakım-Takip Polikliniğinde diyabetik ayak, uzun süre yatmaya bağlı oluşan bası yaraları, fiziksel travmalara bağlı yaralar, ameliyat sonrası kapanmayan vb. uzun süreli yaraların takip ve tedavisi yapılmaktadır.
Doktor ve hemşirelerin yönlendirmelerine göre hastanın ilaçlarını, kişisel bakımını, ihtiyaçlarını ve kaldığı odanın temizliğini takip eden kişiler, hasta bakıcı olarak adlandırılır.
Dolayısıyla idrar torbası boşaltımının yapılması veya yaptırılmasının sağlanması (hasta bakım elemanı tarafından) hemşirenin sorumluluğundadır.
Hasta bakıcı veya refakatçi yoksa hemşire değiştirir. Özellikle yoğun bakımda refakatçi olmadığı için hastanın hijyeni hemşirenin sorumluluğuna giriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri